Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Bergensbaneløpet står for tur: – I år skal vi gjennomføre arrangementet

Foto: NHHS Foto, Ingrid Skogeng Hansen
Foto: NHHS Foto, Ingrid Skogeng Hansen
Arrangementet tar i 2021 ikke sted over fjellet, men heller på vindfulle (og snøfulle) Skansemyren. Foto: Foto NHHS
7. april 2021
Sist oppdatert: 7. april 2021

8. - 10. april er det endelig duket for årets Bergensbaneløp, etter at det tradisjonsrike oppgjøret mellom BI Oslo og NHH i fjor måtte avlyses som følge av koronapandemiens angrep på Norge. Leder i StafKom, Kaja Norheim Morken, er optimistisk med tanke på gjennomføring av arrangementet i 2021.

Et år senere har Stafettkomiteen planen klar for hvordan oppgjøret skal kunne la seg gjennomføre – til tross for mye smitte, nye virusmutasjoner og treig vaksinasjonsprosess. Dette har involvert en hel del nytenking, avslører Norheim Morken. Arrangementet tar i 2021 derfor ikke sted over fjellet, men heller på vindfulle Skansemyren.


Bergensbaneløpet «BBL»

  • Årlig stafett mellom NHH og BI. Stafetten går i normale tider annethvert år fra Oslo til Bergen, og motsatt. Stafetten består av hele 105 etapper på hvert lag.
  • «StafKom» er forkortelse for Stafettkomiteen. De to skolene NHH og BI har hver sin komité som samarbeider om å arrangere BBL. StafKom er også ansvarlig for å danne lag og arrangere fellestreninger gjennom skoleåret.
  • NHH har vunnet flertallet av stafettene, til tross for BIs størrelse.
  • I 2021 blir stafetten arrangert på Skansemyren idrettspark (for NHH) og NIH sin løpebane ved Sognsvann (for BI).
  • Akkompagnert av «ASAP» (forkortelse «alltid seier alltid promille»), som heiagjeng.

Smittevern godt ivaretatt

Hvordan skal StafKom gjennomføre årets BBL i 2021, til tross for de komplikasjoner smittesituasjonen måtte skape?

– Vi skal gjennomføre det nesten som et virtuelt arrangement. De eneste som er til stede på Skansemyren er tidtakere og litt supportere. Løperne kommer til banen og deretter trekker de hjem. Vi skal prøve å bevare mest mulig av BBL-følelsen, men det er jo klart at det byr på en del utfordringer. Vi skal blant annet la utøvere velge musikk å løpe til selv og vi skal jo ha en live-sending der utøverne blir omtalt. Forhåpentligvis får man en følelse av at man bidrar, forteller Norheim Morken.

Får ASAP være med?

– ASAP skal være med på noen support-etapper. Utenom det har de ingen store roller i år, dessverre. De skal bidra litt innimellom på direktesendingen. De er jo normalt sett veldig viktige for motivasjonen under arrangementet, så vi prøver å inkludere de der vi kan.

Hvordan er hensyn til smitterisiko ivaretatt på arrangementet?

– For det første skal man ikke ha noen nærkontakter når man deltar. Det innebærer at det er litt tid mellom hver løper. Løperne skal ikke veksle direkte, det er litt mellomrom mellom hver løper. Folk skal ikke oppholde seg på banen når de ikke løper, så folk kommer til å være veldig spredt ut over. I tillegg oppfordres alle som skal være med til å teste seg i forkant. Om man er syk eller har symptom skal man jo selvsagt ikke delta.

I tillegg vektlegger Norheim Morken at StafKom har vært i nær dialog med Kjernestyret (KS) i hele prosessen og avdekker at KS er positive til gjennomføring arrangementet. StafKom har også vært i dialog med Bergen Kommune angående bruk idrettsanlegget på Skansemyren, og kommunen stiller seg også positiv til arrangementet.

Solid oppmøte til tross for pandemien

Selv om mye av fokuset det siste året har gått med til å tenke alternativt, avslører Norheim Morken at det ikke har gått på bekostning av engasjement gjennom semesteret. StafKom melder om rekordsterk deltagelse på vårens kvalifiseringsløp, og godt oppmøte på treninger gjennom hele skoleåret.

– I de periodene det har vert lov har det vært ganske bra. Men mange studenter har jo vært mye hjemme, så da har de jo ikke alltid hatt muligheten til å delta. Vi opplever at de som har vært på treningene har uttrykket at de synes at treningene er et veldig godt tilbud, da de er i en sosial setting som er en lengsel for mange. Vi har inntrykk av at folk synes treningene er trygge å gå til også med tanke på smittevern.

Videre uttrykker Norheim Morken at det har vært særlig godt oppmøte blant førstekull.

– I løpet av året har vi jo hatt nesten 40 ulike førstekullister som har deltatt på treningene. Jeg tror vi har lyktes i å nå ut til de i år, og det gir jo mening med tanke på at det har vært få andre hendelser i løpet av ukedagene.

Rekord-ras

Ikke bare på breddenivået har innsatsen vært usedvanlig god. Blant skolens raskeste utøvere har treningsmotivasjonen vært stor, og rekordene på kvalifiseringsløpene har blitt slått med god margin, for både kvinner og menn.

På kvinnesiden er det Hilde Brennskag som står som gjeldene rekordholder, der den magiske åtteminutters-grensen på kvinnenes testløp for første gang ble brutt. Kvinnenes testløp er 2.4 kilometer langt, og Brennskag la distansen bak seg på imponerende 7.59.

Også på herresiden skulle det bli satt ny rekordtid. Tidligere BI-student Eivind Wikshåland, som nå tar master ved NHH, løp guttenes 4.06 kilometer lange testløp på 12.01, som svarer til en kilometertid på like under tre minutter.

Norheim Morken er imponert over idrettsprestasjonene, og trekker fram mange eksempel på utøvere som har forbedret seg kraftig det siste året.

– Generelt ser det ut som at den største endringen er enkeltutøvere som har forbedret tiden sin med rundt 30-40 sekunder. Noen har kanskje løpt tidligere, men at de det siste året har fått større vilje til å forbedre seg. Jeg har snakket med mange som har måttet trene mye ute.

I tillegg til stengte treningssenteret, trekker Norheim Morken fram en årsak til som hun mener har vært avgjørende for at folk har løpt mye det siste året.

– De stengte utestedene har sikkert påvirket. Mindre fest, mer trening. Jeg har ikke noe vitenskapelig grunnlag for dette, men det virker jo logisk.

Leder i StafKom, Kaja Norheim Morken er optimistisk med tanke på gjennomføring av årets BBL. Foto: NHHS Foto

Norheim Morkens spåkule

Hvem vinner årets BBL?

– NHH. Vi har bredden. Vi har samholdet. Folk bryr seg om å bidra. Folk vil prestere for noe større, og det er der vi slår BI.

Og med hvor god margin?

– Tatt stormen i betraktning, vil jeg si en og en halv time. Men det er jo meldt mye vind på Skansemyren, så kanskje BI får litt gratis der.

Hva er det verste med at BBL må arrangeres på denne (alternative) måten, sammenlignet med en vanlig gjennomføring?

– Det er veldig unikt når man får være med på en tredagers reise. Det å løpe sammen og være en del av det kaoset som blir skapt er utrolig gøy. Det er det verste å gå glipp av. Selve bussturen og det å heie løperne inn er helt ubeskrivelig, avslutter Norheim Morken.

 

Les også: Tredjekullist Lise-May ligger an til plass på stortinget

Les også: Exchange students staying abroad during the pandemic

 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram