Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

- Energi vil bli gratis


4. november 2013
Sist oppdatert: 19. mars 2022
Norge bruker hvert år millioner på å utvikle alternative kilder til energi. Solenergi er stort internasjonalt, men har av naturlige grunner aldri tatt av i Norge. Er solenergi noe å satse på?


Onsdag inviterte studentgruppen NHHS Energi studentene på NHH til konferanse. Temaet var catchy i god NHHS-ånd med tittelen: «Energy Forecast: Does it look sunny?». Mat var lovet og foredragsholderne jobbet i kjente selskaper. Først ut var Statkraft, med Mai Gunn Gjeradalen Madsen og Oisin Tummon. Deretter fulgte investoren Victor E. Jacobsen fra Energeia Asset Management.

De fleste studenter på NHH har nok liten kunnskap om solenergi, selv om noen sikkert har hatt både store oppturer og nedturer når de har satset penger på REC.

Vi har så mye vannkraft at vi har begynt å fokusere på det estetiske istedenfor det økonomiske når nye vannkraftverk skal vurderes. I tillegg har vi store havområder hvor vi stadig vekk finner ny olje. Hvorfor skal vi bry oss om en ressurs vi i noens mening har altfor lite av?

Enorm økning
I 2000 var det så å si ingen global produksjon av energi fra solkraft verdt å nevne, ifølge Statkrafts. I 2012 ble det imidlertid produsert over 100 000 megawatt.

−Det startet i 2005 med Italia og Spania, som har god bellighenhet for solkraft og subsidieordninger, men det tok først av i 2010 da Tyskland begynte å investere, forklarer Madsen fra Statkraft.

Hun forklarerer at noe av grunnen til den storstilte satsingen kommer av EU sine satsing på alternativ energi, populært kalt 20-20-20 målene. De har bestemt seg for å redusere drivhusgassene med 20 prosent fra 1990-nivå, øke EUs energieffektivitet med 20 prosent og ikke minst øke andelen av energi fra fornybare kilder til 20 prosent. Og om ikke det var nok skal alt gjennomføres før 2020.

Kollaps i markedet
Som også mange NHH studenter har fått med seg har verdien på Norges solenergi-industri falt som en stein, noe som representerer bransjen som en helhet.

− Etter en periode med meget gunstige støtteordninger fra Tyskland, og flytting av produksjon til lavkostland steg tilbudet betraktelig mer enn etterspørselen, og man fikk dermed en kollaps i markedet, forklarte Jacobsen.

Den lave prisen gjør at enheter som produserer solenergi nå er en økonomisk konkurrent til mer konvensjonelle energiformer. Dette gjelder særlig steder hvor de har god tilgang på sol.

− All investeringen i solenergi i Europa har vist at man kan gjøre industrien økonomisk konkurransedyktig dersom man bare satser nok, forklarer Jacobsen i sitt foredrag.

Statkraft mener på sin side at i-landene står for utviklingen, men at potensialet er størst i u-landene.

Industrien kan bli konkurransedyktig dersom man bare satser nok
Victor E. Jacobsen, Energia Asset Management

− Særlig India og Kina kommer til å stå for store deler av veksten, mener Oisin Tummon.

Alternativer
Så hvorfor satse på satse på solkraft istedenfor andre former for alternative energi?

−Den største fordelen med solenergi er at du har tilgang på den overalt hvor det er sol, som er langt flere steder enn du har mulighet for vann- og vindkraft, forklarer Tummon.

Victor E. Jacobsen fra Energia Asset Management er på sin side litt mer radikal i oppfatningen av verdens energifremtid og kom med den mest kontroversielle påstanden for kvelden:
− Energi vil være gratis i fremtiden.

Han begrunner påstanden med at moderne solcellepaneler nå produserer mer energi enn det kostet å lage dem, og at det derfor vil bli en eksponentiell vekst som ikke vil stoppe før prisen er tilnærmet null.

Vil likevel kalde Norge noen gang ha et behov for solenergisystemer? Madsen og Tummon tror at det i hvert fall vil bli lenge til. Vi har uendelig med vannkraft og enn så lenge mye olje og gass. Men noen bruksområder ser de.

−Solenergi kan være svært aktuelt der man ikke har tilgang til et utbyggd strømnett. Da for eksempel hytter med solcellepanel. Dette vil bare bli enda mer aktuelt med ny batteriteknologi som kan lagre overskuddsstrømmen fra periodene med sol.

Noe å satse på for studenter?
Men er solkraft en bransje nyutdannede siviløkonomer bør satse? Madsen og Tummon fra Statkraft er litt usikre:

− Det er en interessant bransje, men man må nok se ut i Europa. Hvis du vil jobbe i Norge, er ikke industrien her veldig stor. Det er flere muligheter innen vannkraft.
Jacobsen er imidlertid mer bastant:
− Når all energi er gratis, vil det ikke være rom for energiselskaper. Selskaper som Statkraft vil forsvinne. Ergo vil det det heller ikke være jobber å finne, spøker han.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram