Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Hvordan lykkes i kinesisk næringsliv

Christian Engh deltok på Springbrettets Kina-konferanse. Foto: Springbrettet
Christian Engh deltok på Springbrettets Kina-konferanse. Foto: Springbrettet
30. januar 2020
Sist oppdatert: 30. januar 2020

– Jeg ser flere av de samme utfordringene for nordmenn i Kina som i andre land - vi mangler kulturforståelse, sier Innovasjon Norges Christian Engh.

I forbindelse med at Kina er arrangør av Vinter-OL i 2022, har kinesiske myndigheter som målsetting at 300 millioner av landets innbyggere skal få et forhold til vintersport. Engh er direktør for Innovasjon Norge sitt Kina 2022-prosjekt, som skal bistå norsk næringsliv i å utnytte mulighetene som kineserne sin skisatsing gir. 21. januar fortalte han om prosjektet på Springbrettets Kina-konferanse. Etter foredraget tok han seg tid til en prat med K7 Bulletin for å utdype hvordan man lykkes i Kina. 

– Jeg anbefaler å ta et utvekslingsopphold i Kina, for å lære seg språk og for å få kulturforståelse. Hvis man ikke får mulighet til å studere der, kan man for eksempel bli skiinstruktør der en vinter eller to, oppfordrer Engh.

Mener nordmenn mangler kulturforståelse

Engh mener kunnskapene og ferdighetene man tilegner seg ved å reise er avgjørende for å lykkes i det internasjonale næringslivet. 

– Jeg ser flere av de samme utfordringene for nordmenn i Kina som i andre land - vi mangler kulturforståelse. Vi er ikke gode på internasjonale arenaer og vi skjønner ikke kodene. Denne forståelsen får man gjennom internasjonal erfaring, uavhengig av om man drar til Kina, Latin-Amerika eller Midtøsten. Man må være ydmyk overfor det landet man reiser til, og skjønne kodene raskt. Det er store forskjeller mellom Kina og Norge, og disse må man lære seg raskest mulig. Det kan man ikke gjøre på en annen måte enn å reise dit. 

Hvorfor burde norske bedrifter etablere seg i Kina?

– Det blir litt som for femti år siden å spørre: «Hva er vitsen med å lære seg engelsk?». Det er avgjørende hvis man har ambisjoner om å selge noe og lykkes på det internasjonale markedet. Også hvis man skal lykkes i det norske markedet, fordi man i dag er utsatt for konkurranse fra flere land, og i stadig større grad fra Kina. Hvis man for eksempel ønsker et partnerskap med Huawei i Norge eller å være leverandør av andre kinesiske løsninger, er det lurt å tilegne seg kinesisk kompetanse, forklarer Engh. 

Les også: Vil ta over karrieredag-tronen på Vestlandet: – Jeg sprakk NHH-boblen med én gang

– Kina er veldig opptatt av partnerskap

Engh forklarer at kinesernes skisatsing vil bidra til enorme muligheter for blant annet norske kles- og utstyrsprodusenter, men han påpeker at man ikke trenger å låse seg til en sektor for å lykkes med en virksomhet i Kina. 

– Kina er veldig opptatt av partnerskap, for eksempel på teknologisiden. Man kan gjerne forsøke å bli en del av et norsk miljø som skal samhandle med Kina, eller et kinesisk miljø som skal samhandle med norske aktører. Det er ikke så viktig hvilken sektor det er, men for å finne aktuelle aktører må man være aktiv i de miljøene Kina står på dagsordenen, og der næringslivet dukker opp. NHO og Innovasjon Norge har flere næringslivskonferanser hvor Kina er hovedtemaet, så der vil jeg anbefale å stille opp. 

Direktøren for prosjektet kommer samtidig med en klar oppfordring.

– Hver gang du er i tvil om du skal dra på noe – gjør det! Plutselig dukker det opp en mulighet. Man bør være åpen for impulser, og kanskje stille opp på ting selv om man ikke alltid helt vet hvorfor. Man kan også ta kontakt med den kinesiske ambassaden, eller skaffe seg kinesiske venner eller kjæreste, sier Engh.

Les også: Aspects of going abroad

Hjelper norske selskaper med å lykkes

Innovasjon Norge er til stede i Kina, med kontorer i Shanghai og Beijing, for å bistå norske selskaper.

– Vi har et apparat som kan bistå med rådgivning, og å finne partnere, spisskompetanse og riktig advokat. I tillegg bidrar vi med å avlaste risiko hvis noen skal gjøre et stort utviklingsprosjekt rettet mot det kinesiske markedet eller en kinesisk partner. Vi kan være med å finansiere - og ta en del av den finansielle risikoen, utdyper Engh.

– Vi gjør også noen stunts hvor vi samler norsk næringsliv og inntar noen arenaer i Kina. Der vil jeg anbefale å stille opp. Det er en god mulighet for å inngå nye forretningsavtaler, fordi i Kina er det litt sånn at hvis myndighetene går foran, så blir det lettere å få til avtaler enn hvis et selskap gjør det helt på egenhånd, avslutter han. 

 

 

Har du lest disse sakene?

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram