Indago til topps i venture cup

Nasjonal finale i Venture Cup 2016 ble avholdt på NHH sist fredag. Vinneren av årets konkurranse er Indago AS.

Vinnere: Indago er fornøyde etter premieutdelingen i Venture Cup. Fra venstre: Øyvind Knutsen, Erik Haugen, Petter Øverland, Per-Egil Ekroll og Steffen Sulesund

Vinnere: Indago er fornøyde etter premieutdelingen i Venture Cup.
Fra venstre: Øyvind Knutsen, Erik Haugen, Petter Øverland, Per-Egil Ekroll og Steffen Sulesund

Venture Cup har blitt holdt i Norge siden 1999, og er arrangert av Start Norge siden 2004. Konkurransen er en lagsbasert tevling for studenter hvor den beste forretningsplanen blir kåret. Det er to runder med selektering før de gjenstående lagene møtes til den nasjonale finalen. I år var det seks gründerteam som hadde kjempet seg til finalen.

Den 17 år gamle og mye medieomtalte seriegründeren Simen Vatne var valgt som årets konferansier. I tillegg var det invitert fire foredragsholdere, statsminister Erna Solberg, Pål Thorvik Næss fra Innovasjon Norge, CEO i Telia Abraham Foss, samt daglig leder og oppstarter av NorseAqua, Lars Berg-Hansen. Sistnevnte holdt en forrykende tale, avsluttet av en trudelutt med sang og gitarspill. UKEkoret Optimum sto for kveldens underholdning på klassisk NHH-vis.

Gjeve konkurrenter

Mange spennende forretningsideer ble presentert. Først ut var SnoPAT, som hadde et system for å utløse snøskred. Deretter presenterte studentbedriften Hold sin selvutviklede app, designet for å få studenter og ansatte til å legge fra seg mobilen. Den tredje presentasjonen ble holdt av Indago, med et lokaliseringsapparat for elektrikere. Etterpå fulgte Tidewave med deres idé om sykesenger som skal forebygge liggesår. Nest sist kom studentbedriften fra NTNU, Sevendof, som var i ferd med å utvikle en type drone som var en mellomting mellom helikopter og fly. Den siste pitchen ble holdt av Bluebird, som hadde en boks for å kommunisere med alle de elektriske apparatene i hjemmet, slik som for eksempel lys og oppvaskmaskin.

Da alle pitchene var gjennomgått, var det på tide å annonsere kveldens vinnere. Først ble det delt ut tre spesialpriser. Her vant Indago 30 timers rådgivning fra Kjeller Innovasjon. Tidewave vant 25 000 kroner fra Tryg forsikring. Den siste spesialprisen var ett års rådgivning fra McKinsey & Company og gikk til Hold.

Etter spesialprisene var delt ut ble pallplassene for Venture Cup annonsert. Tredjeplassen på 15 000 kroner gikk til apputvikleren Hold. Annen plass på 25 000 ble tildelt Tidewave. Førsteplassen på 60 000 kroner gikk til elektroselskapet Indago. Juryen vurderte forretningsplanene ut fra blant annet markedspotensial, konkurransefortrinn, teamsammensetning, økonomisk forståelse, investeringsmuligheter, og formidlingen av selskapet. Indago skilte seg særlig ut siden de hadde funnet et produkt med betydelig etterspørsel blant elektrikere, og selskapet kunne vise til mange interesserte kunder.

Ydmyk vinner

Per-Egil Ekroll, daglig leder Indago AS, var strålende fornøyd etter nettopp å ha vunnet årets Venture Cup, sammen med teamet sitt på til sammen fem studenter fra Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN).

– Det er en stor overraskelse, og en ære å vinne Venture Cup. Det var mange gode konkurrenter, med bra ideer. Vi hadde ikke forventet å vinne, sier Ekroll i lykkerus.

Det nyetablerte aksjeselskapet er i en etableringsfase og har behov for 1,2 millioner kroner mer i askjekapital. Ekroll tror uten tvil at kveldens seier vil få fortgang på investeringene. Den daglige lederen håper dette er starten på noe større.

– Vi startet med prosjektet i august 2015. Det har siden vært en reise uten ende i sikte. Produktet vi fremmet i dag er vårt første, og har blitt tatt godt i mot. Vi håper på å bli et veletablert selskap i fremtiden. Målet er å være tilpasningsdyktige innenfor elektrikerbransjen og komme med enda flere produkter og løsninger for kundene våre.

Ekroll forteller at dette er den andre store prisen selskapet har vunnet på kort tid. Indago vant nemlig NM i studentbedrift i juni. De kom videre til EM i Romania, men nådde ikke hele veien opp der. Ekroll sier han var fornøyd med å få delta i EM, men stiller seg skeptisk til at hele juryen i EM var rumenere, og det var også alle vinnerne.

– Men nå er det på tide å feste! Jeg ønsker å takke arrangørene, tilskuerne, og de andre deltakerne for et flott arrangement, avslutter Ekroll.

Statsminister på besøk

Erna Solberg var tilbake på skolens lokaler for å holde foredrag under finalen i Venture Cup, en snau måned etter hun holdt Lehmkuhlforelesningen i Aulaen. Solberg mener arrangementet er et positivt bidrag til omstillingen av den norske økonomien.

– Jeg mener Venture Cup er et godt tilskudd for den omstillingsprosessen Norge er under nå. Unge gründere får muligheten til å vise frem ideene sine og hjelp til å starte opp bedrifter. Samtidig er det en arena for dem som har lyst til å lære og danne nettverk.

Er det riktig å oppfordre unge potensielle gründere til å starte bedrifter så tidlig, eller hadde det vært bedre om de fikk en høyere utdanning først?

– Jeg tror samfunnet har godt av begge deler. De yngre entreprenørene er gjerne mer kreative og har store ambisjoner. De er heller ikke er redd for å prøve og feile. Samtidig er det sant at vi også trenger velutdannede som starter bedrifter, og som har den kompetansen som kreves. Jeg tror på å fremme begge deler. Jeg mener det viktigste er å skape innovasjon og arbeidsplasser, hvilket begge gruppene er med på å gjøre, sier statsministeren.

Solberg, som hadde takket nei til å være kveldens gjest på «Nytt på Nytt», forteller at hun ser frem til å komme tilbake til hjembyen Bergen og NHH ved flere anledninger.

En arena for læring

Øyvind Strøm, leder av Start Norge, er svært fornøyd med årets Venture Cup. Han presiserer at arrangementet har vært gjennom en endringsprosess siden det startet i 1999.

—Venture Cup har hatt en sterk positiv vekst i antall deltakere de siste årene. I år har vi jobbet for at konkurransen skal blir mer læringsfokusert, slik at deltakere i større grad kan ta med seg nyttig praktisk erfaring fra gründerskap selv om de nødvendigvis ikke når helt opp. Ved siden av utvikling av den enkelte forretningsideen fokuserer vi på personlig utvikling, nasjonalt nettverk og kulturen for entreprenørskap blant studenter, sier Strøm.

Strøm mener som Solberg at arrangementet til Start bidrar til å fremme norsk innovasjon.

—Start Norge jobber for å skape en sterkere kultur for entreprenørskap og innovasjon blant studenter i Norge. Vi ønsker å være den fremste aktøren på området innenfor landets akademia. Gründerskap er ufattelig viktig for å sikre en sterk norsk økonomi også i morgen, og vi tror studenter er nøkkelen for å virkelig ta et skritt i riktig retning, forklarer Strøm.

— En masteroppgave gjort om Start viser våre medlemmer har en betydelig større sannsynlighet for å bli gründere etter endt utdannelse, sammenliknet med den generelle studenten

Strøm sier seg fornøyd med årets arrangement.

—Jeg ønsker å gratulere Indago som årets vinner, og takke alle deltakere som har vært med på å gjøre dette arrangementet så vellykket. Jeg vil også rette en stor takk til Nasjonal Koordinator av Venture Cup Andreas Solibakke, Adrian Ulleberg som har vært prosjektleder for Start Forum denne helgen og Ingeborg Bjørnevik, leder av Start NHH. Sammen med Start lokallaget på Norges Handeløyskole har disse tre planlagt og arrangert finalen i Norges største forretningsplankonkurranse med glans, avslutter Strøm.