Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Kåre Syvertsen og Truseloftet - et dypdykk

Kåre Syversen sin tegneserie viser studentforeningens internhumor i 1987. (K7 Bulletin nr 06 - våren 1987) - Harald E
Kåre Syversen sin tegneserie viser studentforeningens internhumor i 1987. (K7 Bulletin nr 06 - våren 1987) - Harald E
Kåre Syversen sin tegneserie viser studentforeningens internhumor i 1987. (K7 Bulletin nr 06 - våren 1987) - Harald E
2. mai 2021
Sist oppdatert: 2. mai 2021

Allerede etter min korte tid på NHH har jeg blitt eksponert for ryktene om sterke tradisjoner, forkortelser og rare detaljer som svermer omkring på campus. Begreper som "Truseloftet" og "K7" og "Kåre Syvertsen" får meg, en nysgjerrig førstekullist (og bulle-journalist), til å rynke pannen. Jeg spør stadig andre medstudenter i leting etter svar, men få synes å vite hva ryktene grunner i. For å bedre mitt overblikk og i forsøk på å grave frem svar, har jeg tatt i bruk jubileumsboken "Sandkassa", i tillegg snakket med to alumni.

NHH er kjent for å ha Norges mest aktive studentforening. NHHS består av over 100 undergrupper og mange titalls idrettslag, hvor alle opererer med sine tradisjoner og ritualer. Som førstekullist i en heldigital skolehverdag føler jeg at det er mye som enda er uvisst. Hva er det som historisk sett har vært morsomt med studentforeningen, og hva burde man egentlig ha kjennskap til? Knut André Karlstad og Axel Heiberg-Andersen er de to alumni jeg har snakket med. De er forfattere av boken «Sandkassa – vordende siviløkonomers lekegrind» som på et underholdene vis beskriver NHH sin historie fra 1930- til 2000-tallet.

Kåre Syversen sine påfunn

I møtet med forfatterne var Kåre Syversen det første temaet jeg ville ta opp. Både K7 minutter og K7 Bulletin bærer navnet, der K7 er en forkortelse for Kåre Syversen. Legenden oppsto etter flere styremøter fra og med 1952, hvor alle referatene, før de ble sendt videre til Bergens Tidende, ble signert av K. Syvertsen. Dette ble igjen lest av en rekke NHH-studenter som grep muligheten til å dra nytte av navnet.

I den kreative NHH-ånden startet det som kan kalles en "meme" å dukke opp overalt. Til stor fortvilelse for eksamenskontoret meldte den fiktive Kåre Syversen seg opp til eksamen over flere år, som er årsaken til at mange kjenner igjen Kåre Syversen som skolens evighetsstudent. Han tok en så stor plass i hverdagen til studentene på 60-tallet at K7 ble stemt inn som det offisielle navnet til avisen. På 1980-tallet ble det skapt en Kåre Syvertsen-tegneserie i Bulle, som viste frem den dagsaktuelle humoren på skolen.

Det gikk til slutt så langt at det noen spesielt kreative studenter fant ut at de skulle invitere til en gjesteforelesning på NHH. Den skulle presenteres av den verdensberømte foreleseren K. Syvertsen, Dr. Philos. I tro om å møte den verdenskjente filosofidoktoren tok selvsagt rektor på seg kappe for å motta denne verdenskjente K. Syversen, men da han tok det første steget inn i auditoriet, la han til sin forbauselse merke til at rommet var folketomt. NHH-rektorens lettlurthet skapte en latterfull situasjon for studentmassen. Han fant det visstnok ikke like gøy, og i flere år etter situasjonen ble alle oppslag og listeoppføringer som bar navnet K7 fjernet. Legenden K7 er i dag 68 år gammel, og kan sies å være en tidløs beskrivelse av NHH-studentens sin halvtørre studenthumor.

Når gamle truser blir tradisjon

Det andre temaet som ble diskutert var det såkalte Truseloftet. Dette er et fysisk sted som finnes i den delen av skolen de fleste førstekullister dessverre kun har hørt historier om, men aldri virkelig opplevd, nemlig kjelleren. Her har det gjennom tidene vært en tradisjon å snike seg inn i det gjemte rommet for deretter å etterlate seg undertøyet sitt. Det er altså et lite rom med masse gammelt undertøy, og utrolig mange gamle øl- og cognac-flasker.

Leg også: Truseloftet stenges for godt

Legenden om truseloftet ligger så dypt i studentmassens ryggmarg at det under 75-årsjubileet til NHH skulle spille en stor rolle. På grunn av sikkerhetshensyn var inngangen til truseloftet i 2011 stengt med en stor metallblokade, samt sikret med flere låser. Gamle NHHere, også kjent som pamper, var selvsagt også invitert til jubileet, og var etter en god bankett klare for nachspiel i kjelleren. Med en overstadig god promille, og et besatt ønske om igjen å komme seg inn i truseloftet, kommanderte pampene en viljesvak, ung student om å bryte seg inn på truseloftet kun utstyrt med en enkel vinkelsliper. Han satt våken halve natten, sagde seg gjennom både lås og lem, for til slutt å klare bryte seg igjennom alle hindringer. Pampene ble ført gjennom luken til sin store glede, og inntok et rom med gamle truser og tomme flasker. En mange timer lang jobb for denne unge studenten resulterte i 30 sekunders antiklimaks av en severdighet for pampene. Alt i alt endte innbruddet på truseloftet med noen litt vonde bøter til studenten med vinkelsliperen, og en litt klein morgen dagen der på for de gamle pampene.

De siste bildene tatt av Truseloftet før de ble stengt for godt. Foto: Erik Bucher Johannessen

Et helt unikt studentmiljø

Både K7 og Truseloftet bærer legendestatus i studentforeningen. De er inngravert i studentmiljøets identitet og kan kanskje bidra til å forklare hvorfor studentforeningen ser ut som den gjør i dag. Som førstekullist har jeg lært mye om skolens historie gjennom å finne fakta til denne saken. Personlig er det å kjenne til informasjonen om K7 og Truseloftet essensielt som bullist og medlem i en kjellergruppe. Selv om K7 og truseloftet har stor kulturell verdi i store deler av studentmassen, består NHH av mye, mye mer. Studentforeningens kultur omfatter blant annet Capitalistisk folkeparti, pornoskandalen i 99, eldgamle tradisjoner i Dirmus eller i Svæveru’, og masse annen underholdene informasjon. Alt dette kan man lese om i Sandkassa, og jeg vil anbefale alle studenter å ta en kikk i boken, for på den måten lære om foreningen vår.

 

Les også:

 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram