Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Leserinnlegg: Rådene vi skulle ønske vi fikk da vi var førstekullister

Daniel Flokenes og Marit Helene Gladhaug. Bilde: Privat
Daniel Flokenes og Marit Helene Gladhaug. Bilde: Privat
19. august 2020
Sist oppdatert: 19. august 2020

Før helgen kom Audun Flatebakken med sin jungelguide til førstekullister. Et glimrende initiativ med fem råd vi tror mange NHH-studenter vil kjenne seg igjen i. Det er også råd som vi selv fikk høre varianter av da vi var nye på skolen.

Etter å ha fullført studiet på NHH er det imidlertid noen andre råd vi skulle ønske vi fikk høre da vi startet.

  1. Ikke føl deg presset til å søke på en haug med grupper

Ikke vær redd. Om du så forsover deg i fem dager og går glipp av hele rekrutteringsuken kommer det til å bli folk av deg også. NHHS er en strålende studentforening med grupper for de aller fleste. Det er ikke uten grunn så mange NHH-studenter maser om at «du bare må være med». Det er jo fordi de selv har det sabla gøy. Nettopp derfor er det imidlertid lett å få inntrykk av at det eneste livet som er verdt å leve på skolen vår er et liv oppslukt i nettopp studentforeningen. Slik er det selvsagt ikke. Det er faktisk en betydelig andel av NHH-studentene som ikke er særlig aktive i studentforeningen, men har det helt supert uansett!

Om du likevel søker på en gruppe i studentforeningen, søk fordi du virkelig er interessert. Å søke på en haug med grupper i panikk over at det er så mange søkere er faktisk bare en selvoppfyllende profeti. Selvsagt blir det for mange søkere om du og de andre førstekullistene følger råd om å søke på alt som kryper og går av grupper. Lytt heller på hva rekrutteringseksperter sier om jobbsøknader: Det er bedre å jobbe beinhardt med de to søknadene du virkelig bryr deg om, enn å sende femti copy-paste-søknader.

Det går også an å løfte blikket fra trekanten Hatleberg-Rema 1000-NHH. Det er en haug med studentgrupper utenfor NHH-boblen du kan være med i. Det er faktisk en enda større haug med foreninger i Bergen generelt. Bergen er tross alt en levende by, full av kultur, idrett, veldedighet og annet.

  1. Engasjer deg i fagene

Vi som har gått på NHH liker å tro at vi har vært gjennom Norges beste økonomiutdanning. Da skulle det også bare mangle at vi benyttet oss av de mulighetene for læring det gir. For noen år tilbake hadde BI en serie reklamer med budskapet «ikke bli en lettvekter». Implikasjonen var at du trengte den faglige tyngden fra en BI-utdanning for å ikke bli avslørt som en sjarlatan når du kom ut i arbeid. Om vi følger samme logikken har NHH-studenter virkelig sjansen til å bli tungvektere!

Skal du bli en tungvekter bør du imidlertid virkelig engasjere deg i fagene. Du får ikke den dype læringen og forståelsen av å pugge tidligere eksamensoppgaver uken før eksamen. Den får du derimot gjennom å engasjere deg i fagene fra starten av semesteret.

Ikke vær redd for å være førstemann som rekker opp hånden i forelesning. Selv om du kjenner det knyter seg i magen og du er redd for at de andre studentene skal himle med øynene, hviske og knise, gjør det likevel. Sier du noe smart, vel, så føles det godt. Sier du noe teit, vel, så kommer du antakelig til å lære av det. Uansett er det du som sitter igjen med den ekstra læringen fra å være aktiv. Det er du som får erfaringen med å stikke hodet frem og tørre foran en stor forsamling. Det er ikke en dum ferdighet å trene. Det er en ferdighet som de passive noldusene, som er mer redd for hvordan andre oppfatter dem enn for å miste en mulighet til å lære, til syvende og sist vil misunne deg.

  1. Du kan faktisk finne studievenner gjennom selve studiene

Kanskje du ikke fant helt tonen med de andre i faddergruppen. Kanskje du ikke kom inn i NHHS-gruppen du var interessert i. Panikken for at du vil være ensom de neste fem årene kommer snikende. Det er ikke så rart. Heldigvis har vi en hemmelighet å fortelle: Alle de beste vennene vi har fått gjennom studiene våre har vi funnet andre steder enn faddergruppe eller studentforening.

Det går faktisk an å sitte seg ved siden av noen i forelesningen og bli kjent med dem. Joda, noen har allerede formet en ugjennomtrengelig klikk, men det vil være enda flere som er i akkurat samme situasjon som deg. Og de vil antakelig være ganske takknemlig for at noen andre ser dem og viser interesse.

Hvis det likevel er for skummelt å si hei til en fremmed i Aud Max eller i kantinen, har du fremdeles muligheten når du begynner med valgfag. I valgfagene er det gjerne mindre klasser, slik at det er lettere å finne sammen. Det er også en fordel av at dere garantert har én ting til felles, nemlig at dere valgte samme valgfag.

Tenk også på at de beste vennene å ha i studiehverdagen ikke nødvendigvis er de kuleste festløvene. Det er de du kan spise lunch med i kantinen, danne kollokviegrupper med for å diskutere vanskelige (og lette) faglige spørsmål, og dele følelser og tanker med uansett om ting er fint eller fælt.

  1. Det er lov å si nei til en fest også før 1. november

Ikke vær bekymret om du er en person som egentlig ikke er så opptatt av kvinner, menn, vin eller sang. Det er lov. Ikke vær bekymret om du er opptatt av kvinner, menn, vin eller sang, men føler det er viktigere akkurat nå å henge med på forelesningene om standardkostregnskap. Det er også lov.

Det er slitsomt for hjernen å endre vaner. Om du legger om fra et liv i sus og dus til å bli en asketisk arbeidsnarkoman når eksamensperioden begynner, kommer den endringen til å beslaglegge litt av hjernekapasiteten du egentlig ville bruke på læring. Ha heller en god rutine gjennom hele semesteret, slik at du både holder tritt med studiene fra starten av og har tid til å gjøre litt kjekke ting også i eksamensperioden.

  1. Er du stresset er det fordi du bryr deg, og det er både helt greit og helt normalt

Det er helt forståelig om du er stresset. Ny by. Ny skole. Ny fase i livet. Nye folk. Nye fag. Ny hverdag. Og det er bare akkurat nå. Så kommer innleveringer og eksamen og hele sulamitten. Alle disse tingene kan være utfordrende hver for seg, og vi har alle i varierende grad følt på de utfordringene. Du er ikke alene.  Det er ikke rart. Det viktige er hvordan en takler alt.

Ikke vær redd for å spørre om hjelp når ting er vanskelig. Snakk med medstudentene dine. Tør å være ærlig, og støtt hverandre. Bruk SAMMEN sine tilbud om du føler behov for det, enten det er en gratis psykologtime eller et kurs i eksamensangst.

Enten du er engstelig for å finne nye venner eller for eksamen og karakterer er det egentlig bare et tegn på at du bryr deg. Selv om det er vanskelig, er det ikke feil å bry seg!

Vi håper at våre råd kan være til hjelp for deg som er ny student (eller for deg som er gammel student, for den del). Selv om vi nå er ferdig utdannet siviløkonomer kommer vi fortsatt til å bli værende på NHH, og vil bidra til at skolen er et så godt studiested for alle som den kan være. Om du ser oss i gangene og har noe du lurer på eller bare vil slå av en prat, ikke vær redd for å si hei!

Les også:

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram