Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Nicolai Tangen på talentjakt: – Alle på NHH har noe i pæra

Nicolai Tangen opplevde en turbulent ansettelsesprosess. Nå frir han til de beste studentene og deler sine beste råd på veien. Foto: Nils Stian Aasheim/Norges Bank
FRIR TIL STUDENTER: Nicolai Tangen opplevde en turbulent ansettelsesprosess. Nå har han satt seg som mål å rekruttere de aller beste studentene. FOTO: Nils Stian Aasheim/Norges Bank
27. oktober 2020
Sist oppdatert: 6. november 2020

Etter å ha solgt fondsandeler for fem milliarder i livsverket sitt, har filantropen Nicolai Tangen satt seg tre mål som oljefondsjef. Ett av dem er å rekruttere de aller beste studentene. Til K7 Bulletin deler han sine beste studentråd og forteller litt om året sitt på NHH – og hvorfor han droppet ut.

– Du slipper ikke unna så lett, svarer Nicolai Tangen med et glimt i øyet etter at Bulle-journalisten raskt forsøker å starte intervjuet i det digitale Teams-rommet der også pressesjefen er på plass.

Den ferske oljefondsjefen er nemlig lite fornøyd med den korte introduksjonen journalisten har gitt om seg selv og han snur derfor innledningsvis intervjurollene på hodet.

Han stiller spørsmål som «Hvordan er det i Bergen?», «Hva har du gjort så langt i livet?» og vanskeligst av alt: «Hva lærte du av det?».

Tangen er interessert i mye og det gjenspeiles i hans sjeldent mange og ulike utdanninger. Han har økonomiutdannelse fra prestisjetunge Wharton School of Finance, master i kunsthistorie og en master i organisasjonspsykologi fra LSE. I tillegg gikk han Forsvarets russiskkurs og har tatt tre måneders kokkekurs.

«Studentturnéen» startet imidlertid med et år i høyblokkene i Ytre Sandviken. 

– Jeg gikk et år på NHH i 1988. Begynte på Hatleberg og spiste Grandiosa frossenpizza. Jeg hadde det egentlig helt utmerket. Flere av mine beste venner i dag er fra det ene året jeg hadde i Bergen.

Tangen har fortsatt NHH-sjargongen godt innarbeidet der han hyppig nevner «Bulle» underveis i intervjuet. Det ble imidlertid kun med det ene året på NHH.

– Jeg hadde veldig lyst til å drive med finans, også var det noen som fortalte meg at Wharton var veldig sterke på finans. Da bestemte jeg meg for å søke. 

Han har blant annet blitt påspandert en øl av sentralbanksjef Øystein Olsen, hatt vinkveld med stjernekokken Jamie Oliver og arrangert en velkjent Sting-konsert, men én historie fra studielivet på NHH vil Tangen likevel ikke dele med Bulle:

–Nei, jeg er ikke så sikker på om det er alle historiene fra NHH som passer på trykk, svarer han med et lurt smil da Bulle forsøker seg. 

Råd til dagens studenter

– Studenter er ufattelig heldige som får lov å være studenter. Det beste man kan gjøre er jo å lære. Benytt anledningen til å lære så mye som mulig, og så mye forskjellige ting som mulig. Bli kjent med mennesker. Benytt dere av kulturtilbudet i Bergen og reis ut i verden. Gjør spennende ting og ha det moro. 

Tangen har også noen leveregler han anbefaler å følge.

 – I enhver situasjon, gjør det som ser ut som den største utfordringen. Jeg har tro på den største motstands vei. Du vil alltid kunne ta et valg mellom det enkle og vanskelige. Hvis man alltid tar det vanskeligste valget – så kommer man lenger. 

– Det handler om å alltid lære, og alltid være skikkelig i det du gjør. I tillegg handler det om å gi og ta.  

Sistnevnte er samtidig en bokanbefaling til alle NHH-studenter.

– Boken "Give and take" av professor Adam Grant må alle på NHH lese. Den er skrevet av den beste professoren på Wharton, og han kombinerer økonomi og sosialpsykologi. "Give and take" er det livet handler om. 

–Hvilken type kunnskap tror du vil bli særlig viktig i Oljefondet og i finansbransjen i årene fremover?

– Jeg tror at jo mer forskjellige ting du kan, jo gøyere har du det og desto mer kan du tilføye en hvilken som helst bedrift. Det er en verden som forandrer seg fort, så du må være flink til å forandre deg og følge med. 

 Talentprogrammet: – De kommer jeg til å tilbringe mye tid med

Tangen forteller at han har tre fokusområder for sin periode som leder: opprettholde en god avkastning, bedre kommunikasjon og talentprogrammet. Til sistnevnte legger han til:  

– De som blir tatt inn i talentprogrammet kommer jeg til å tilbringe mye tid sammen med. Dette er ikke noe som bare blir delegert til HR, altså. De folka vi tar inn er mennesker jeg vil jobbe med og som jeg vil være mentor for. 

Nå lyser NBIM(Oljefondet) ut et toårig talentprogram og et internship på sommeren der man blir stasjonert i enten Oslo eller London.

–Hvilken type kandidater ser dere primært etter?

– De som har noe i pæra og med det mener jeg de som er skoleflinke. Alle på NHH har noe i pæra. De vi ser etter må være faglig sterke, men vi ser på hele mennesket. Jeg er keen på de med en bredere bakgrunn og de som har vist at de tenker utenfor boksen. Man må også tørre å ta risiko – man må kunne komme seg tilbake på hesten. I tillegg må du kunne jobbe godt i team. 

–Hva er rådet til en student som drømmer om en jobb i Oljefondet?

– Vis at du er interessant. Ta ekstra kurs. Selv synes jeg sosialpsykologi er helt utrolig spennende. Jo mer du kan, jo mer spennende person blir du. Det er jo mer interessant å sitte i middagsselskap med noen som kan en del om mye forskjellig enn noen som bare kan mye om én ting. 

Til de som får plass i talentprogrammet har han ett råd for å lære mest mulig: 

–Det er flinke mennesker, men det handler om å ikke løpe rundt og tro at du er verdensmester allerede. Ha et åpent sinn.

Tangen har selv omtalt stillingen som sjef for Oljefondet som sin drømmejobb. Ansettelsen førte imidlertid som kjent til mye bråk. Stortinget stilte strenge krav og flere var usikre på om han faktisk ville tiltre. Selv satt han med nøkkelen.

–Hva lærte du av prosessen rundt ansettelsen av deg som oljefondssjef?

– Jeg lærte at Oljefondet er veldig viktig for nordmenn og at mange har meninger om hvem som skal styre det fondet. Det er helt riktig at media stiller spørsmålstegn ved hvem som skal lede det fondet. 

Tangen forsøker i dag å dra nytte av bråket.

– En av de positive tingene rundt alt bråket av min ansettelse var at alle i det minste har hørt om Oljefondet. Visstnok har det vært nevnt mer i media siden mars og frem til nå, enn resten av Oljefondets historie til sammen. Det har vi tenkt til å bruke.

–Vi får masse søknader og om et par år skal vi være det mest attraktive stedet i Norge å jobbe. 

Tangen lister opp det han mener er tre gode grunner til at man skal jobbe i Oljefondet:

  1. Du får sort belte i å tjene penger i form av at du får ansvar veldig tidlig og lærer å tjene penger.
  2. Du jobber i en av Norges viktigste IT-bedrifter som har helt fantastiske systemer 
  3. Det er den mest meningsfulle jobben i Norge. Oljefondet står i år for over 20 prosent av Statsbudsjettet og den jobben gjøres fra litt over 500 mennesker. Det er viktig jobb, det!

Tangen forteller at han ønsker mer mangfold i Oljefondet og at de derfor har et stort fokus på å få inn flere kvinner og de med en annen etnisk bakgrunn.

–Hva tror du skal til for at flere kvinner søker seg til finansbransjen?

– Det er et godt spørsmål. Det har vært et generisk problem at det er for få kvinner. Så vi må bli flinkere til å opplyse og informere, i tillegg til at vi må begynne tidligere. Vi må begynne å lære opp ungdom helt fra på ungdomskolen og videregående. Vi har et graduate talentprogram og et sommer internship program som vi setter igang, og håper å få folk inn litt før. 

Tangen var selv 16 år gammel da han fikk jobb i fondsavdelingen i det som da het Sørlandsbanken:

 – Det var kjempegøy for meg, men det er ikke akkurat alle som begynner med aksjer så tidlig. 

Tangens favorittkunstner

Tangen har bygget seg en solid formue som grunnlegger av London-baserte Ako Capital. Store deler av formuen har han allerede overført til sin veldedige stiftelse, for han har ikke tro på at barna har godt av å arve særlig mye. I tillegg måler han egen formue i prisen på favorittmaten pizza – og selv klarer han bare å spise én hver dag. Det faller han derfor naturlig å gi bort formuen.

Formuen er i dag på vei til Norge og han har ikke lov til å investere i utlandet – det er Oljefondets farvann. Det virker imidlertid ikke som om Tangen har den minste plan om lete etter gode investeringer på Oslo Børs når Bulle forsøker å høre om han har et «favorittselskap» på børsen i hjemlandet.

Kunsthistorikeren Tangen har samlet på modernistisk kunst fra Norden og har opparbeidet seg den største private samlingen i verden. Kunsten har han gitt til Ako Kunststiftelse og den evige disposisjonsretten for de over 1000 verkene er gitt bort til Kunstsiloen i Kristansand. I tillegg til kunstsamlingen fulgte en pengegave på 185 millioner kroner – men også med Kunstsiloen i hjembyen har det blitt bråk.

–Hvilken norsk modernistisk kunstner er din favoritt? 

– Jeg har mange favoritter, men en som var veldig sentral er Gunnar S. Gundersen. Nå er det faktisk en utstilling av han på Sørlandets kunstmuseum. Så alle som skal til Sørlandet må naturligvis se den utstillingen. Det er en av de viktigste modernistene vi har.  

Og Tangen er en av de viktigste «NHH-dropoutene» vi har. 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram