Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Stortinget med ny krisepakke - permitterte studenter inkludert

Etter forhandlinger gjennom helgen ble alle partiene på Stortinget mandag enige om en økonomisk krisepakke som skal berge Norge gjennom koronakrisen. Torsdag la de frem de åtte tiltakene. Skjermdump fra Stortingets nett-TV.
19. mars 2020
Sist oppdatert: 23. mars 2020

Fulltidsstudenter med deltidsjobb får ikke dagpenger hvis de blir permittert som følge av Koronaviruset. Torsdag formiddag la et bredt politisk flertall i Stortinget fram en ny krisepakke, der permitterte studenter er inkludert. 

På en pressekonferanse klokken ti torsdag formiddag la finanskomiteen frem åtte konkrete krisetiltak i forbindelse med den svekkede økonomien som følge av Koronaviruset, melder nrk.

Et av tiltakene går ut på å dekke studenters inntektstap som følge av permitteringer: 

  • Regjeringa skal komme tilbake med ein midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studentar som opplev inntektsbortfall som følgje av korona-pandemien så raskt som mogleg.

Hva tiltaket konkret går ut på er ikke spesifisert, men er av Stortinget satt videre til Regjeringen. Bakgrunnen for at det er Lånekassen og ikke NAV man skal henvende seg til er å ikke belaste NAV ytterligere. 

Les også: NHH svarer om karakterskala på hjemmeeksamen

–Helt avgjørende for folk som er avhengige av den ekstra inntekten

Leder i Velferdstinget Vest, Anette Arneberg, er optimistisk, men avventende til Stortingets nye løsning.

–Stortinget har ikke gått inn på det i detalj, men sagt at de vil komme tilbake til hvordan de kan løse det helt konkret, og at det skal skje gjennom lånekassen. Det vil si at det ikke skjer gjennom NAV, og da kan vi kanskje anta at det er snakk om mindre summer, men sikkert også for å skape mindre pågang og avlaste de ansatte i NAV.

Hva vil tiltaket bety for studentene?

FORSIKTIG OPTIMIST: Anette Arneberg. FOTO: Maiken Larsen Solholmvik

–Det vil jo være veldig positivt for de studentene som er i jobb som er avhengig av den ekstra inntekten. Studielånet dekker ikke utgiftene for alle som ikke får hjelp hjemmefra, så dette vil være helt avgjørende for de studentene som er avhengige av den ekstra inntekten. 

På spørsmålet om hvordan man forhindrer at folk utnytter krisetiltaket til egen økonomisk vinning svarer Arneberg følgende:

–Der tenker jeg at Stortinget rett og slett må være litt kreative. Det vi har tenkt på i Velferdstinget er å lage en ekstra stipendordning, lignende den som allerede eksisterer i dag for de med nedsatt funksjonsevne. Det innebærer at du må kunne dokumentere at du har en kontrakt og hvor mye du eventuelt kommer til å tape, slik at det ikke blir mulig å snylte seg til ekstra midler, sier hun. 

Kan komme i form av lån

Arneberg har troen på at tiltaket kommer til å tre i kraft ganske raskt, men vil ikke ta gleden på forskudd.

–Jeg tror det kommer til å skje ganske fort. Man ser at disse krisepakkene kommer fortløpende. Vi (Velferdstinget) har spilt inn at det skal bli en omgjøring av stipend, og at det ikke skal være et ekstra lån, så det får vi se om vi får gjennomslag for. 

–Det er veldig viktig å ikke ta seieren på forskudd, og se an hva ordningen faktisk innebærer. Det er ikke gitt at det dekker alt studentene taper på å bli permittert, og det er heller ikke gitt at det vil skje i form av et stipend, det kan komme i form av et lån. Vi må være forberedt på at selv om vi får inn en løsning, så er det ikke sikkert at den løsningen er god, avslutter Arneberg.

Har du lest disse sakene?

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram