Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Bullespørsmålene: – Vi skal maksimere studentvelferden

Studentlekene Bergen Challenge (SLBC) er like rundt hjørnet, der over 2500 studenter skal konkurrere i en rekke idretter. I den anledning har Bulle satt seg ned med SLBC-leder Olve Bjørke Wergeland for å høre hans meninger i Bullespørsmålene.

Olve Bjørke Wergeland, leder i SLBC, vil bruke mer penger på studentene og venter mindre overskudd de kommende årene. Han lovpriser samtidig NHHs satsning på energiundervisning og mener det er stort steg i riktig retning. Foto: (Halvor Grøstad/Foto NHHS).
9. oktober 2022
Sist oppdatert: 12. oktober 2022

1. NHH-ledelsen tviholdt på ønsket om å unngå digitale forelesninger, tross store protester fra studentene. Er dette en god strategi?

– Jeg skjønner godt ønsket om å ha mer aktivt læringsmiljø og campus, det er bra siden man lærer mye når man har det. Det jeg er mer kritisk til er at de tviholder på de store og utdaterte forelesningene. Forskning har vist at det ikke er veldig pedagogisk å ha 450 stykker i Aud Max. Jeg tror det hadde vært mer hensiktsmessig å bruke det vi lærte under korona, med videoer man ser gjennom og anvender på gruppetimer. Det kunne gjerne vært obligatoriske gruppeøvinger hver uke. Det hadde gitt bedre læringsmiljø, og mer frihet for studentene.

2. Mens NTNU har produsert store børsselskaper som Kahoot, er det kun Finn Magnus Toralls Milrab som har lykkes å nå hundremillionersoverskudd rett fra NHH. Har skolen et dårlig gründermiljø?

Mye ligger til rette, og det er ingen åpenbare mangler. Jeg var selv med på Innovation School som er et veldig godt tiltak. Samtidig har nok preferansene til NHH-studentene en del å si. Når man er såpass ettertraktet av etablerte arbeidsgivere er det et tryggere valg. Da tar mange det.

3. På NHHs Jodelkanal diskuteres det ofte seriøse problemstillinger, og noen ganger litt mindre formelle temaer. Hvor mye følger du med på kanalen og hvordan lar du deg påvirke av det som står der?

Jeg er inne en eller to ganger i uken, men relativt lite. Kanalen har vært kjedelig det siste året. Folk har nok ikke like stor interesse for det lengre, og den er nok på vei ut. Det er bra totalt sett. Mye kan være positivt med Jodel, men det negative er ofte mer alvorlig. Det er viktig at folk slutter å holde seg bak anonymiteten.

4. Nicolai Tangen skapte furore i fjor høst da han uttalte at ledelsen ikke bryr seg om studentene. Har han et poeng med kritikken sin?

Jeg har ikke opplevd det slik. Jeg har selv hatt flere møter i forbindelse med SLBC. De har absolutt interesse i studentene og hva de gjør, og NHHS som sådan. Tangen har ikke mye rett i det han sa.

5. NHH har under oppussingen brukt 3,4 millioner kroner på kunst, mens studentforeningen de siste tre årene har levert et overskudd på 10 millioner kroner. Har vi for mye penger og for lite å bruke det på?

De siste overskuddene har vært veldig preget av korona. Jeg sitter selv i Finansstyret og det er ikke sånn at gevinstene er budsjettert eller planlagt. NHHS skal maksimere studentvelferd og ikke profitt, så de store overskuddene skal forsvinne.

6. Campus er kjent for å ha et flust av personligheter som bidrar til et unikt undervisningsmiljø. Hvilken foreleser ville du helst sitte fast med i heisen i en time og hva hadde dere diskutert?

Jeg er veldig interessert i energi og elektrisitet, og går selv ENE-masterprofilen (Energy, Natural Resources and The Environment). Jeg hadde gjerne sittet fast med Endre og Mette Bjørndal, skolens elektrisitetseksperter, og diskutert energimarkedet og utfordringer rundt energikrisen i Europa.

7. Det har vært diskusjoner om NHH har blitt frakjørt av andre siviløkonomutdanninger, blant annet som følge av at Oljefondet nå ansetter flest fra NTNU. Hvilke endringer bør NHH gjennomføre for å være relevante fremover?

NHH er ikke forbikjørt av andre utdanninger. Vi er kjempeattraktive, og de aller fleste får seg gode jobber rett etter studiene. Man skal ikke henge seg for mye opp i hva Oljefondet er ute etter, det er blåst opp. Videre har NHH fått mer og mer fokus på bærekraft, og det er en god utvikling som er viktig for at NHH skal tilby en god utdanning fremover.

8. Studentforeningen har hatt sine skandaler opp gjennom årene. Rasering av hotellrom, syrebelagte dansegulv i klubben, og sist som episenter for Covid-19. Hvorfor skaper studentene gjentatte ganger oppstyr som havner i mediene?

Først og fremst er det lettere for mediene å skrive om NHH, siden det oftere interesserer leserne deres. Jeg tror ikke det er like store forskjeller som det kan fremstå. Det er litt naivt å tro at med et så aktivt miljø vil det ikke skjedd noen uhell. Når man har et veldig aktivt studentmiljø blir det statistisk sett flere uheldige situasjoner, men oppsiden er jo det skapes utrolig mye studentvelferd.

9. I kjølvannet av økt inflasjon har prisene på grunnleggende levevarer økt kraftig. Utdanningsminister Ola Borten Moe har imidlertid utelukket å øke studiestøtten fremover. Bør han skifte mening?

I utgangspunktet burde han det. De færreste klarer å leve bare på studiestøtten, og mange er avhengige av hjelp andre steder. En deltidsjobb kan være en veldig god erfaring, men studiet er en 100 prosent stilling. Da skal det ikke være nødvendig å ha en jobb ved siden. Studenter har falt bakpå lønnsutviklingen i samfunnet.

(NB: Intervjuet ble gjennomført før statsbudsjettet 2023 ble lagt frem 6. oktober, der studiestøtten ble vedtatt økt for neste budsjettår)

10. Etter en lang dag på skolen frister det ofte med en tur ned i kjelleren for en god drink og sosial mingling. Hvilken bar går du til først og hva har du i glasset?

I kjelleren er det mest naturlig å dra til Klubben for min del, og jeg sier ikke nei til noen kalde øl der. Men nå for dagen er det oftere at vi tar noen øl på BC-kontoret, det er veldig hyggelig der og!

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram