Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Gi en økonomibok som julegave!


15. desember 2016
Sist oppdatert: 15. desember 2016

Victor Norman er ute med ny bok. Hvem bør få den til jul?

Da «En liten, åpen antologi» dukket opp i postkassen, var det lite tvil om at det her burde skrives artikkel. Den åpenbare sjangeren var en bokanmeldelse, men siden slikt fort blir en klisjéfylt affære, var det på tide med litt nytenkning.

En bedre idé lå heldigvis på lur: siden julen nærmer seg, hvorfor ikke foreslå boken som gave? Det er jo en atskillig mer spennende idé! Men hvem er det som egentlig bør få boken? Det må vi finne ut.

Bompenger og krokodilletårer

«En liten, åpen antologi» er en samling av utvalgte avisinnlegg som Norman har skrevet i perioden 70-tallet til idag (tittelen er et spill på Normans pensumbok på NHH, «En liten, åpen økonomi»).

Hver tekst er kort og lettlest, og det er derfor ingen grunn til å ekskludere ikke-økonomer på gavelisten. Tvert imot: de som ikke har stor kjennskap til økonomi bør stå høyt oppe.

En skulle kanskje tro at noen av de gamle tekstene var foreldet. I visse tilfeller, som når Norman tar for seg spesielle dagsaktuelle emner, stemmer det til en viss grad (selv om budskapet, «stol på økonomifaget», lever godt). Men noen tekster kunne godt vært på trykk idag. Bokstavelig talt.

Innlegget om bompenger er et godt eksempel på det. Her forklarer Norman hvorfor økonomisk teori tilsier at veier uten priser ikke er samfunnsøkonomisk effektivt. En kan derfor gi boken (og et glass med krokodilletårer) til Norges Lastebileier-Forbund i Hordaland, som i disse tider senker trafikken og blokkerer for ambulanser fordi de ikke liker bompenger.

Distrikter, innvandring og euro

I innlegget «Kjære Anne» utfordrer Norman tesen om at Sp, Normans politiske nemesis, er distriktets beste venn. En kan derfor gi boken til en representant for dette partiet. Bare ikke forvent noen kul gave tilbake.

Politikere i Fremskrittspartiet kan også bli tilsendt et eksemplar. I flere tilfeller utfordrer Norman nemlig tesen om at innvandring ikke er bra for Norge, senest med det noe kontroversielle innlegget «100.000!».

Tilhengere av euroen bør definitivt forvente boka under juletreet. Det er noe skremmende med å lese teksten hvor Norman på 1990-tallet advarer mot en felles europeisk valuta, for deretter å se ham forklare hvorfor euroen hindrer oppreisning fra finanskrisen to tiår senere.

Samfunnsengasjerte økonomer

Victor Norman er nå avgått med pensjon. Han har derimot sagt at han ikke forsvinner helt. Det er bra. Norge trenger ikke bare gode økonomer, men også økonomer som engasjerer seg i samfunnsdebatten (og samtidig engasjerer økonomistudenter til å gjøre det samme).

Hvilke emner han velger å engasjerer seg for, er vanskelig å si. Mens vi venter på svaret, kan vi heldigvis lese «En liten, åpen antologi».

God jul!

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram