Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Nicolai Tangen: Mer spennende med polfarere enn økonomer

Administrerende direktør i Norges Bank Investment Management, Nicolai Tangen, var på NHH for å holde foredrag på Symposiet. K7 Bulletin tok en prat med han om investeringsstrategien til Oljefondet.

Nicolai Tangen takket nei til intervju med Dagens Næringsliv. Foto: (Davide Tacconelli/Foto NHHS).
11. april 2023
Sist oppdatert: 12. april 2023

K7 Bulletin er ikke de eneste som har tatt kontakt med Tangen mens han er i Bergen. Også Dagens Næringsliv ba om intervju, men dette avslo han.

– Ja, det er riktig, sier Tangen.

– Hvorfor prioriterer du oss?

– Fordi studenter er det beste jeg vet. Og det er de viktigste menneskene i samfunnet, så det bruker jeg tid på.

K7 Bulletin var også tilstede på Torsdag kveld med Tangen i regi av Studentersamfunnet i Bergen.

– Jeg sier nesten aldri nei til studentarrangementer, sa han til forsamlingen.

– Her på NHH Symposiet, skal du ha innlegg i samme bolk som en polfarer og tidligere spesialstyrker, og ikke andre nærlingslivsaktører. Er dette et bevisst valg?

– For det første er det ikke jeg som har plassert meg der, opplyser Tangen.

– Men jeg tenker jo at mye av det vi gjør passer godt inn der, for vi bruker jo masse utradisjonelle metoder. Så det er jo mer spennende å være i den bolken enn i noen andre bolker.

Nicolai Tangen på Symposiet i samme bolk som polfarere og tidligere spesialstyrker. Foto: (Lars Joakim Jørstad/Foto NHHS).

Fra hedgefond til oljefond

Før Tangen fikk jobb som leder for Oljefondet i 2020, jobbet han i sitt eget hedgefond, AKO Capital. Der hadde han naturligvis store friheter i valget av investeringer. Likevel mener Tangen at de ikke hadde gjort det bedre med et mer åpent mandat.

– Nei, jeg tenker vi har ganske bra frihet som det er. Vi kan gjøre ganske mye forskjellige ting. Og så er det begrenset hvor mye frihet du vil ha. Si vi hadde tapt ti prosent; det hadde jo ikke stortinget funnet seg i. Da hadde jo jeg blitt hjulpet ut over et stup [altså mistet jobben]. Derfor er det viktig å ha litt begrensninger på friheten.

Tangen forteller at Oljefondet har gjort det ca. som markedet hittil i år, men på lang sikt så skal høye svingninger være en fordel.

– På lang sikt så skal det være det. For eksempel så fikk vi inn mye kapital i fjor. Vi fikk jo inn over tusen milliarder i ny kapital, og det er jo bra at vi får det når ting er billig.

– Warren Buffet og Berkshire Hathaway har en investeringsstrategi der de investerer i færre selskaper, og går for større eierskap, mens Oljefondet er spredt vidt. Hvorfor gjør dere det slik?

– Nei, fordelen er jo akkurat det, da. At du er spredt ut veldig vidt, sant. At du tar del i alt det som skjer i verden. Og så er jo ulempen også akkurat det at du tar del i alt det som skjer i verden. Så hver gang det skjer noe dårlig, så er jo vi investert i selskapet, men samtidig hvis det skjer noe bra så er vi investert.

– Vi er på vei med å gå fra ni tusen til seks tusen. Nå er jo ikke det noen revolusjon, men det er en utvikling, ihvertfall.

Oljefondet skal ikke investere i opplevelser

– Jeg vil minne på det jeg har sagt til avisen her før, at den beste investeringen du kan gjøre som student, det er å investere i opplevelser sammen med familie og venner.

– Oljefondet da?

– Vi skal ikke bruke alle pengen på det, sier han humoristisk. Vi investerer på vegne av Norge.

– Om ti år så er vi det ledende store fondet i verden. Og det måler vi jo i avkastning, vi måler det i anerkjennelse, hvordan vi har kommet gjennom på agendaen vår, hvor lykkelige menneskene våre er, hvor sterke prosessene våre er.

Tangen avslo intervju med Dagens Næringsliv.

Les også:

Nicolai Tangen om mentaltrening: – Deres generasjon er skjørere enn det vi var

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram