Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Gründerne Josefine Mork og Hermund Rokne Altenau gikk ut av NHH i høst – nå kombinerer de romantikk, entreprenørskap og selvutvikling. Paret startet nylig opp klesmerket Pre Après, sammen med Josefines eldre brødre.
På sosiale medier har paret flere tusen følgere. Nå bor de i Ålesund, der de lever mange TikTokeres våte drøm – egen bedrift og en livsstil bestående av naturlige råvarer, isbading, trening og reiseliv.
Går det bra med deg, egentlig?
En økende trend blant unge er å optimalisere fysisk og psykisk helse for å bli den beste versjonen av seg selv. Med dette vokser det frem kontroversielle profiler, som Mr. Pimp Lotion med carnivore-diett og munnteip. Josefine og Hermund har ikke gått like hardt ut, men prøver å holde seg til rene råvarer og å unngå ultraprosessert mat.
Kostholdsendringen som kanskje har skapt mest reaksjoner, er valget om å redusere alkoholinntaket. Dersom man er kjent med helgeaktivitetene på NHH, vil det være klart at en slik endring kan by på utfordringer. For gründerparet, som selv var aktive i kanonball og Svæveru’, lot ikke reaksjonene vente på seg.
– Jeg fikk spørsmål fra folk som spurte: Går det bra med deg, egentlig? Jeg har gått fire år og vært utbrent, men når jeg først trener, spiser sunt, ikke drikker, så begynner folk å bli bekymra, ler Josefine.
Hermund forteller at han aldri har sett så mange som er utbrent og slitne eller deppa som på NHH.
– Jeg føler jo at NHH er en litt sånn utbrent-fabrikk. Mye alkohol, mye som skjer i studentforeningen og sinnssykt mye skole.
– Hvis du skal starte noe, bør det være noe du er engasjert for.
Det var parets felles fortid som alpinister som ble startskuddet, og reisen videre ble deres eget merke. Visjonen ble å skape klær som passer like godt på afterski, som på en cafe i byen.
– I begynnelsen var det egentlig bare et hobbyprosjekt. Det startet med en t-skjorte jeg hadde lyst på, men så fikk jeg ikke kjøpt den noe sted. Da bestemte jeg meg for at jeg ville lage den selv, sier Josefine.
Paret har raskt vunnet troverdighet blant både kunder, influensere og idrettsutøvere. De tror nøkkelen er å finne en målgruppe man selv er en del av. I tillegg har paret bygd opp et solid engasjement på TikTok.
Til tross for at merkevaren ikke kommer tydelig fram i alle videoene, har gründerne alltid bedriften i bakhodet når de publiserer innhold på sosiale medier.
I en video med 1,2 millioner visninger trekker Josefine frem at den mentale helsen har godt av at man drikker to ganger i semesteret istedenfor to ganger i uken. Josefine legger til at de sikkert kunne formulert seg mindre kontroversielt, men at det slår an på TikTok. Engasjementet på plattformen drev businessen fremover.
– Vi har jo jobbet med Pre Après ved siden av skole til nå. Det har jo sikkert gått på bekostning av både karakterer og annen inntekt. Men ja, vi angrer ikke på valget, sier hun.
Janteloven herjer på NHH
Miljøet på NHH ble ikke optimalt for gründerspirene. Mellom noen negative, anonyme kommentarer fra andre studenter, understreker paret at de fleste har vært støttende. Det var likevel først da selskapet tok av at skepsisen forsvant.
– Folk er ikke så glad i å heie på NHH, sier Hemund.
Josefine forteller at det kan være skummelt å satse, når folk ser at man prøver å starte et selskap – uten en garanti for å lykkes.
– Jeg kan jo være ærlig å si at jeg til tider syns det var flaut å komme på skolen etter å ha lagt ut en del videoer på TikTok, sier hun.
Med tiden har paret lært seg å navigere.
– Nå kunne jeg ikke brydd meg mindre om hva folk syns. Så kan folk bare mene det de vil. Det er et godt tips til alle, legger hun til.
Alt er lov i klær og kjærlighet
Paret møttes under UKENs første hyttetur på den eminente NHHS-hytten – Kramboden, kun en måned etter at de begynte på NHH. Siden den gang har de holdt sammen.
– Vi har faktisk ikke hatt en eneste krangel på grunn av bedriften, sier Hermund.
Med 10-timers arbeidsdager, blir det en fordel at det er de to som tilbringer tiden sammen.
– Det er ikke sånn at vi går glipp av noe hjemme, fordi vi er her begge to. Du må ikke forklare til kjæresten at du kommer hjem sent, sier han.
Med samarbeid som går på tvers av landegrenser og tidssoner, er det sjelden at paret legger igjen jobben på kontoret. Selv på tur til USA, hadde gründerne bedriften med i kofferten.
– På skiferie i Colorado gikk vi innom en butikk vi likte svært godt, og introduserte oss, noe som resulterte i en ny butikkavtale. Nå har vi fått et utsalgssted i USA, forteller Hermund.
Et klesskap fullt av knagger
Med fullført bachelor- og mastergrad fra NHH skal man være godt rustet til å starte en bedrift, men teoriene i læreboka har sjeldent reflektert virkeligheten for gründerparet.
– Jeg synes markedsføring er utrolig spennende, og hadde gledet meg til faget på NHH. Men for å være helt ærlig ble jeg skuffet over hva som ble vektlagt i faget, kontra hvordan ting faktisk gjøres i praksis, sier Josefine.
– Eller for eksempel supply chain, hvor det vektlegges mye ulike teorier i hvordan man skal tilnærme seg leverandører. I praksis er det å prøve å kommunisere med noen som snakker og skriver dårlig engelsk på WhatsApp. Du må være menneskekjenner, sier Hermund.
Tross manglende praktisk erfaring, tar Josefine og Hermund med seg et faglig grunnlag fra NHH:
– Jeg har flere ganger tenkt at jeg skulle ønske jeg gikk noe mer kreativt, men jeg angrer ikke på at jeg har gått på NHH. Man sitter igjen med en forståelse som man ikke hadde hatt om man studerte design eller markedsføring, sier Josefine.
Hermund sammenligner en utdanning fra NHH med knaggene i et klesskap – så blir erfaringen man får i praksis klærne du kan henge opp.
– Du kan ikke henge opp klærne uten å ha knagger.
Er du sober curious?
Dersom du også ønsker å redusere alkoholinntaket, er parets råd ganske enkelt: Bare ha en pils i hånda, og ikke gjør noe big deal ut av det. Det er stor forskjell på én pils og ti. Også må man ikke drikke helt frem til stengetid. Hvis man slutter å drikke klokken 23 i stedet for 03, blir dagen derpå mye mer tolererbar.
– Finn en balanse. Det må ikke være 15 pils, grøftefylla og kebab hver gang, sier Hermund.