Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Når kommer en koronavaksine til NHH?

350 NHH-studenter testet seg da en testbuss fra Bergen legevakt besøkte skolen mandag. Foto: Joakim Støre.
350 NHH-studenter testet seg da en testbuss fra Bergen legevakt besøkte skolen mandag. Foto: Joakim Støre.
20. september 2020
Sist oppdatert: 13. februar 2023

Starten på høstsemesteret ved NHH har ikke gått som planlagt, med så langt 141 smittede studenter som har bidratt til en rekke restriksjoner fra både NHH og NHHS. Når vil dette ta slutt?

Dessverre er det ikke ennå et konkret svar på spørsmålet. Det er diverse prognoser for når samfunnet igjen vil være «normalt», alt fra våren 2021 til høsten 2021. For at NHH, Norge og verden skal kunne løfte alle restriksjoner, er det mest sannsynlige kriteriet at flertallet av befolkningen må bli vaksinert mot koronaviruset.

– En vaksine er den beste løsningen for å bekjempe pandemien, sier Nina Langeland som er professor i infeksjonsmedisin ved Universitetet i Bergen. Hun har forsket på koronaviruset siden februar i 2020.

– Når kommer en vaksine til Norge?

– Det er vanskelig å vite når, men tidligst i 2021 vil jeg tro, sier Langeland.

Nina Langeland. Foto: Privat
Nina Langeland. Foto: Privat

 

En omfattende prosess

Globalt er det en konsensus at en vaksine blir tilgjengelig i løpet av 2021. Men det er ingen garanti. Det er grunnet en lang prosess for å få godkjent en vaksine som involverer faser med kliniske studier:

Preklinisk testing: En ny vaksine testes på celler, og videre på dyr som for eksempel mus og aper i håp om at immunrespons aktiveres.

92 vaksiner er per i dag i denne fasen.

Fase én: En liten gruppe personer tar vaksiner for å teste sikkerhet, dose, samt bekrefte at den aktiverer immunrespons hos mennesker.

I dag er 27 vaksiner i denne fasen

Fase to: Vaksinen tas av flere hundre personer i diverse grupper, som for eksempel barn og pensjonister, for å observere om vaksinen har forskjellig effekt på de ulike gruppene. Sikkerhet, dose, og stimulering av immunsystemet er fortsatt testet i denne fasen.

14 er vaksiner i denne fasen.

Fase tre: Vaksinen blir distribuert og testet på flere tusen mennesker. Antall smittede sammenliknes deretter med dem som fikk et placebo. Denne fasen er kritisk for å fastslå om vaksinen beskytter mot viruset.

Den tredje fasen blir gjennomført i såpass stor skala at mulige bivirkninger blir avslørt.

I dag er ni vaksiner i denne fasen.

Tidlig og begrenset godkjenning: Kina og Russland har godkjent vaksiner før eventuelle resultater fra den tredje fasen, noe som har blitt møtt med kritikk.

Fem vaksiner har fått en forskyndet og begrenset godkjenning.

Godkjenning: Vaksinen er godkjent til masseproduksjon. Den kan distribueres til resten av befolkningen. Hittil har ingen vaksiner fått godkjenning.

Vanligvis tar prosessen for å utvikle en vaksine flere år eller tiår. På grunn av pandemien har man akselerert utviklingen med vaksiner, ettersom det er kritisk at befolkningen får tilgang til en vaksine så fort som mulig.

Flere faser har blitt slått sammen, for eksempel fase én og to, dermed testes vaksinen på flere hundre mennesker i første omgang.

Hvem vil bli prioritert?

Selv når en vaksine blir klar, betyr ikke det nødvendigvis at pandemien er over med det første. Det vil ta tid å distribuere vaksinen blant befolkningen, og det vil være en prioritering når det kommer til hvilke grupper som skal ta vaksinen først.

– Helsepersonell og risikogrupper vil bli prioritert, sier Langeland. Grunnen til at helsepersonell blir prioritert er todelt. Det første argumentet er at mange helsepersonell må i karantene dersom én blir smittet. Hvis mange går i karantene, er det vanskelig for helsetjenesten å fungere. I tillegg er helsepersonell de som har kontakt med de mest sårbare, og vi må unngå at disse gruppene smittes.

Dermed kan NHH-studenter belage seg på å vente en stund før de får vaksinen.

– Det kan ta flere år før unge mennesker kan vaksineres, sier Langeland.

Hva kan NHH-studenter gjøre i mellomtiden?

Det kan virke som at det er lenge igjen før vaksinen blir klar, men i mellomtiden er det viktig å følge alle retningslinjer.

Man kan også bidra i diverse studier:

– Det ville være veldig spennende dersom studentene ved NHH som har testet seg, kunne tenke seg å bli med i vår studie om immunresponser hos de som er utsatt for smitte, sier Langeland.

– De vil inngå i en studie som vi har begynt hos de som har testet seg i Bergen kommune. Vi planlegger å kontakte studentene. De som allerede vet at de ønsker å være med og teste immunresponser, kan sende e-post med telefonnummer til nina.langeland@uib.no. Vi ønsker kontakt med alle som har testet seg, både de med positivt utslag og de med negativt.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram