Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
– Jeg starter tidlig, det har jeg alltid gjort. Jeg er på kontoret kvart på seks hver dag, så har jeg tid fram til åtte som er «min tid», der jeg strukturerer det jeg skal gjøre for dagen.
Slik ser en vanlig morgen ut for Mads Syversen, grunnlegger og daglig leder i Arctic Securities, en av de ledende meglerhusene i Norge. Tid er helt sentralt i det som til tider er et svært hektisk liv i meglerhusene.
– Du må være orientert på det. Vi jobber i et «ferskvaremarked», der det som skjer kvelden før og tidlig om morgenen er ting man må ha i bakhodet.
Dette sier Peter Straume, Norgessjef for ABG Sundal Collier, et annet ledende meglerhus i Norge. De to topplederne har funnet veien til NHH i anledning Women’s Finance Day, og benyttet anledningen til å snakke varmt om arbeidsplassene sine, og ikke minst sine medarbeidere.
– Vi er så heldige at vi har fryktelig mange gode folk, og som regel går det veldig bra når alle har noe å holde på med. Det er nesten ingenting for meg å sjefe over. Man har takhøyde for særegenhet, men alle jobber mot det samme og da forsvinner mange av utfordringene man forventer å få, sier ABG-sjefen, og legger til:
– De store transaksjonene vi jobber med skjer ikke uten teamarbeid. På en stor transaksjon kan det være opp mot hundre personer i flere ulike avdelinger innad i huset som legger seg om kvelden og tenker på hvordan vi skal løse dette. Når det drar seg til er det veldig mange som er involvert.
Både Arctic Securities og ABG Sundal Collier er blant de største innen sine felt som meglerhus og investeringsbanker. ABG Sundal Collier slapp nylig sin 2021-rapport, hvor det kom frem at omsetningen lå på rekordhøye 2,9 milliarder kroner, nesten en tredobling fra nivåene før korona inntraff. Arctic Securities har ennå ikke kommet med tall for 2021, men Syversen understreker at det også hos dem har vært meget høy aktivitet dette året. Fremover er veien mer usikker
– Spesielt de siste tre årene har vært fantastiske. Nå er det nye utfordringer i år, så får vi se hvordan det går. Det er en risiko, og ingen, ikke engang NATO, vet hvordan det går. Det er en del usikkerhet, understreker Straume.
– Det er en del av prosjektene, legger Syversen til. – Hvis du gjorde en obligasjon for to måneder siden, har den helt andre vilkår enn det det vil ha i dag. Da man må tilbake til selskapet og diskutere om de skal videre opp eller ikke. Det fundamentale er bra, men hva som skjer fremover er usikkert.
I likhet med resten av samfunnet, har også meglerbransjen opplevd varige endringer siden coronaviruset gjorde sitt inntog.
– Med pandemien har bransjen blitt revolusjonert, noe som gir muligheter for mer fleksibilitet. Vi vil jo ha alle fysisk på kontoret, men vi ser hvordan for eksempel de med småbarn klarer jobben minst like bra hjemmefra, og det bidrar jo til mer likestilling, mener Straume.
– Vi har overvurdert håndtrykkseffekten. Nå reiser vi mye mindre, kanskje 20 prosent av det det var før, og det er vi alle fryktelig glad for. Når man er student tenker man: så kult å reise business, men du blir så fort lei av det. Jeg kommer ikke til å savne det et sekund, sier han. For å understreke poenget sitt, trekker han frem en av de mest reisehyppige periodene sine i bransjen:
– Min rekord er fra 2004-2005, da var jeg åtte ganger i New York over en periode på ti døgn. Det var helt idioti og heldigvis slutt på nå.
Mads Syversen har hatt en uvanlig reise til toppen. Arctic-grunnleggeren har ingen formell utdannelse, men har jobbet seg oppover i systemet over sine nær 40 år i bransjen. Mangelen på en utdannelse har blant annet bidratt til at Syversen er mindre risikoavers enn de fleste.
– Jeg som type starter med målet fremfor alle bekymringene som skal løses på vei. Noen sier jeg har et enkelt tankesett og det kan godt tenkes, men vi har jo lykkes da. Innenfor min bransje vil jeg si jeg har fått min utdannelse.
Etter å ha jobbet i mange år hos Skandinaviske Enskilda Bank (SEB), grunnla han i 2007 Arctic Securities sammen med teamet sitt. Dette var startet på det som unektelig er en suksesshistorie:
– Vi hadde diskutert i halvannet år om vi skulle gjøre det, men av forsiktighetshensyn ventet vi. Så viste det seg at vår advokat i BA-HR, Øyvind Eriksen, plutselig hadde sendt inn registreringen av Arctic til Brønnøysundregistrene. Da jeg sto på kontoret mitt og så «Mads Syversen, ny CEO i Arctic» komme opp på skjermen min, da fikk jeg dårlig tid, for å si det sånn. Da dro vi med privatfly fra Stockholm, og jeg gikk av i SEB tre timer etterpå, forteller han
– Jeg vil se tilbake og si det var verdt det, men jeg er ikke en sånn som lever i nuet. Jeg ser fremover.
For mange NHH-studenter er drømmen å bli ansatt i de store meglerhusene, og dermed bli en del av de aller største kapitaltransaksjonene på markedet. ABG-sjef Straume har selv gått på NHH, og nøler ikke med å påpeke at det har gitt han et fortrinn:
– Det er klart det har åpnet dører, for man får et fantastisk nettverk. På NHH har du kanskje 50 personer som du kjenner. Når du begynner å jobbe er de 50 du kjenner gode venner og kontakter. Det er klart det hjelper.
Allikevel vil han ikke påstå at utdanning alene er det viktigste faktoren for å lykkes.
– Jeg er fra Sunnmøre. Noen av de største formuene i Norge er skapt her langs kysten, hvor man ikke alltid har lest boka. Noen ganger må man bare gi gass og kjøre utfor. Mentaliteten min er litt sånn, på godt og vondt, sier han og avslutter:
– Riktig mentalitet og god faglig kunnskap er en god kombinasjon.