Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
– Det blir nok lenge til vi får billigere mat enn akkurat nå. Så å gjøre en storhandel for varer med ikke altfor kort holdbarhet lønner seg nok, skriver professor Øystein Foros ved NHH i en e-post til K7 Bulletin.
Hvert år får dagligvarekjedene økte innkjøpskostnader 1. februar og 1. juli. Ifølge Foros kan vi forvente en bred prisoppgang rundt månedsskiftet på grunn av dette.
– Jeg kan ikke si noe om enkeltvarer, men jeg forventer en bred oppgang.
Videre sier Foros at prisene vil justere seg noe nedover i ukene etter 1. februar. Dette skyldes at kjedene konkurrerer om de beste prisene.
NHH-professor Frode Steen understreker i en e-post at de fleste varene det er snakk om har begrenset holdbarhet, og at dette – sammen med begrenset fryse- og lagringsplass – gjør hamstring vanskelig.
– Men skal du uansett gjøre en vanlig storhandel nå i nærmeste fremtid, så kan jo du legge den til de nærmeste dagene. Prisnivået som er nå kommer ikke tilbake på en lang stund.
De siste ti årene har mat steget mindre i pris enn det andre varer har gjort. Prisene har også steget mindre enn matvareprisene i skandinaviske naboland.
Det er dagligvarekjedene som har bestemt at prisene skal øke to ganger i året.
Ifølge Steen ville ikke en mer jevn prisøkning nødvendigvis gitt billigere varer.
– I utgangspunktet fører dette til en annen tidsdynamikk i prisutviklingen, men om den fører til høyere prisvekst er ikke opplagt.
– Det som nok er en utvikling vi har sett over tid er at når konkurransen presser prisene ned over tid i bransjen, er det mer fristende å ta mer i under prisvinduene, så man har litt å gå på utover året. Det betyr imidlertid ikke at gjennomsnittsprisen nødvendigvis har økt.