Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
I dag leder de hvert sitt voksende startup-fenomen, og kjærligheten mellom dem blomstrer i takt med selskapene. Healthy Eats-gründer Vilde Regine Tellnes Solheim og Cutters-gründer Kristian Tellnes Solheim fortalte om japanske frisørsalonger, kaffe latte roboter og partnerskap i et hektisk liv som unge entreprenører.
StartupLab i Bergen byr på den perfekte atmosfæren for å slå av en prat med det nygifte gründerparet. Omringet av unge tech-selskaper, befant vi oss i smørøyet av Bergens oppstartsmiljø. Det finnes knapt et bedre sted for å høre om reisen fra skolebenken til startup-suksess.
På en Kafé i Bergen møttes paret for første gang, uvitende om at begges hjerter banket for å skape noe nytt. Allerede første dagen vandret de sammen gjennom Bergens gater, og delte store framtidsplaner.
– Han skulle erobre frisørbransjen, og så for seg at Cutters skulle være verdt 800 millioner. Jeg synes at det var sjarmerende, men som kompisene hans lo jeg også litt av det. Han hadde jo flyttet hjem igjen til foreldrene uten inntekt på dette tidspunktet.
Det tok ikke lang tid før gründerspirene flyttet sammen i et partnerskap som ikke bare skulle handle om kjærlighet, men også business.
– Rundt middagsbordet var det kundeservice i Cutters, han måtte svare på henvendelser midt på natten, forteller Vilde Regine.
Paret legger ikke skjul på at det er fordeler med å date en likesinnet.
– Man blir ikke like sur om den andre svarer på telefonen under middagen, eller lar være å ta ut lønn og bor gratis hos meg, sier Healthy Eats gründeren lattermildt.
Fra en frisørsalong i Japan, fikk Kristians medgründer, Andreas Karmøy, ideen om å bringe konseptet hurtigklipp til Norge. Ideen ble bragt til liv i en liten kjeller ved Fløien i Bergen, og på veggen hang en «hitlist» med plakater av konkurrentene.
– Målet var å krysse ut de som gikk konkurs, forteller frisørgründeren med glimt i øyet.
Cutters var ikke den første ideen gründerkompisene hadde, og bergenseren forteller om hvordan de stadig var på jakt etter noe som kunne slå an.
– Vi hadde mange rare ideer som det sikkert er greit at det aldri ble noe av.
Med sin medgründer Arve Førland Eide fra NHH, tok Vilde Regine til gatene for å avdekke Ola og Kari Nordmanns hverdagsfrustrasjoner.
– Det som gikk igjen, var frustrasjon med å lage sunn mat i hverdagskaoset.
De hadde et mål om å skape en tjeneste som kunne bedre folkehelsen og forenkle tilgangen til sunn mat i hverdagen. Da ble ideen om «Food Walls» født, forteller hun. Den unge gründeren nailer en «elevator-pitch», og i et kort øyeblikk føler vi oss som panelet i Shark Tank.
Som Microsoft og Apple før dem, hadde både Healthy Eats og Cutters en ydmyk start som involverte både kjeller og garasje. Hurtigmat-gründeren skildrer hvordan de først utforsket om konseptet slo an, på Bryggen i Bergen.
– Medgründer Arve spikret sammen en liten stand i garasjen sin, jeg hentet noen planter fra terrassen hjemme, vi leide en container, printet opp en t-skjorte og kjøpte en Facebook-annonse for to hundre kroner.
Vilde Regine tar oss med tilbake til oppstartsdagene av selskapet, der de serverte hurtigmat utviklet av en kokk i verdensklasse. Det tok ikke lang tid før entusiastiske Bergensere la merke til standen. Mange kunder fikk ikke nok ved sitt første besøk, og besøkte containeren gjentatte ganger i testperioden. Dermed var Healthy Eats eventyret i gang.
I selskap av de to gründere som begge har tatt turen innom NHH på et tidspunkt, kunne vi ikke dy oss for å høre hva de tenker om NHHs nye satsing på entreprenørskap, SOL23. Spesielt lurte vi på hva de synes skolen bør formidle til framvoksende gründerspirer. Vilde Regine forteller om en brå start som gründer:
– Med alt fra det administrative og eierstruktur til levering av regnskap er det mange småting man ikke tenker over. Et fag som dette kan bidra til å ufarliggjøre prosessen.
Vilde Regine skildrer hvordan Gründerskolen på NHH ble en perfekt introduksjon til entreprenørskap. Et internship innen cyber security i San Francisco's finansdistrikt var spesielt innflytelsesrikt.
– Vi jobbet i 90. etasje og fikk servert kaffe av roboter. Alle var sikre på at de kom til å bli neste «enhjørningselskap». Troen på å lykkes var overalt.
Kristian hadde en litt annen start på gründerlivet. Han gikk hele studieløpet på NHH, mens han egentlig drømte om å bli skadefri og fortsette ishockeykarrieren.
– Jeg tok bare utdanningen som en sidegreie i tilfelle ishockey-planen ikke fungerte.
Hvilke fag han skulle ta, ble selvsagt bestemt etter hvordan de passet med treningsplanen.
Vi så på klokken, og innså at vi kanskje ikke burde oppholde de unge gründerne mye lengre. Kanskje de venter en telefon fra sveitsiske investorer, Innovasjon Norge eller Silicon Valley? Likevel tar de seg tid til å svare på flere av våre nysgjerrigheter.
Vil dere anbefale oss unge å gå veien gjennom studier på vei mot å starte noe eget? Vi spør Vilde Regine som har en master i Samfunnsøkonomi fra UiB og Kristian som er Siviløkonom fra NHH.
– Hvis du ikke klarer å starte selskapet samtidig som du går på skole, så vil du mest sannsynlig ikke klare det uten skole heller fordi det er så mye arbeid, sier Healthy Eats-gründeren.
Ekteparet er enige om at det er flere fordeler med å ha en utdanning som grunnlag for en gründerreise.
Bulles journalister tenker gjennom ukens gjøremål, undres over hvor i timeplanen vi kan skvise inn «starte et nytt og revolusjonerende selskap», og takker så mye for praten.