Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Leder: NHHS bør vite bedre enn rektor

Sommeren og høsten har vært rammet av den ene habilitetsskandalen etter den andre. Men det er ikke bare politikere og rektorer som bryter reglene. Vi i NHHS er også inhabile oftere enn vi kanskje tror.

18. oktober 2023
Sist oppdatert: 18. oktober 2023

Med mindre man har tilbrakt hele sommeren på lesesal, har man fått med seg den lange rekken av habilitetskandaler som har preget nyhetsbildet den siste tiden. Noen av sakene (Brenna) er milde, andre er svært alvorlige (Solberg). 

NHHs eminente rektor Øystein Thøgersen er blant de som har havnet i søkelyset. I sommer ble det kjent at han i 2022 utnevnte sin kone Linda Nøstbakken til styreverv i NHHs forskningsselskap SNF. Ordinært ville en slik sak vært overalt i mediene i løpet av noen timer, men her var det knapt noen som hevet et øyebryn. Vi i Bulle skrev ikke engang om det.

Kort fortalt er det rektor som er ansvarlig for å utpeke kandidater til styret til Samfunns- og Næringslivsforskning (SNF). Høsten 2022, da tiden kom for å velge styremedlem, sto valget mellom Nøstbakken og en annen kandidat. Men i stedet for å melde seg inhabil, valgte Thøgersen å gi sin daværende kjæreste plassen i styret. 

Hvorfor meldte ikke Thøgersen seg inhabil? 

Trolig var han ikke klar over at han var inhabil i utnevnelsen. Det er selvsagt noe en rektor ved en prestisjefylt handelshøyskole bør være. Men er det én ting vi har sett i sommer, så er nettopp dette tilsynelatende svært utfordrende selv for personer i høytstående stillinger.

Habilitet er en ekstra stor problemstilling i NHHS. Her kjenner alle alle, og habiliteten er dermed ekstra vanskelig. Det er for eksempel en dårlig skjult hemmelighet at den enkleste måten å komme med på et populært idrettslag, ikke er å være best i idretten. Det er å kjenne andre på laget fra før av.  Vil man være med i et prestisjetungt underutvalg, hjelper det om sittende leder er en venn fra videregående. 

Men det betyr ikke at det er galt å velge bestekompisen sin til laget. For det er ikke ulovlig å plukke ut bekjente til gruppen, hvis valget skjer på rettferdige premisser. 

Det blir først et problem dersom idrettslaget velger vekk kandidater som er bedre i idretten for å velge vennen sin. Men hvis man har 30 like gode søkere, må det vel være greit? Det gjør i hvert fall arbeidet betydelig lettere, selv om Kjernestyret ikke vil like det. 

Så er det spørsmålet om man bør unngå å være den som tar valget, ved å melde seg inhabil. Men så lett er det heller ikke. Som nevnt, i NHHS kjenner alle hverandre. Hvis alle som har en venn på opptak melder seg inhabil, står det plutselig få eller ingen igjen til å rekruttere. 

Betyr det at vi alle er inhabile under opptak? Trolig ikke, men vi må være oppmerksomme på problemstillingen. Det kan ha verre konsekvenser enn vi kanskje tror.

Når man har makt til å velge hvem som får være del av sosiale grupper, med alle godene det medfører, er man rett og slett nødt til å utøve varsomhet. Bare spør rektor.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram