Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Hem, som også er instituttleder ved Institutt for strategi og ledelse, retter kraftig kritikk mot styret til NHH i et brev på 113 sider til Kunnskapsdepartementet. Der hevder han at NHH er preget av en «myndighetsmisbrukskultur» og «fryktkultur», som har eskalert kraftig etter at Thøgersen tok over som rektor i 2017.
Khrono omtalte saken først.
– Thøgersen har ikke løfta en finger for å ta ansvar for sin pålagde opplysnings- eller omsorgsplikt overfor meg. Thøgersen og hans rektorat har bevisst fryst meg ut, sier Hem til avisen.
Han påpeker at saken er svært belastende for han og hans nærmeste. Hem har over 30 års fartid på NHH.
Bakgrunnen for konflikten skal være et varsel mot Hem fra en stipendiat. Varsleren hevdet at Hem oppførte seg upassende mot henne, blant annet ved å invitere henne ut på kino og middag for å feire fremgang i doktorgradarbeidet.
Hendelsene skal ha skjedd høsten 2021. På dette tidspunktet skal Hem ha vært i en samlivskonflikt med sin kone, som for øvrig var stipendiatens bi-rettleder. Begge avviser påstanden fra varsleren.
Rektoratet ble gjort oppmerksom på problemstillingen i mars 2022, men det var først i oktober 2022, etter at stipendiaten leverte et formelt varsel, at saken ble tatt hånd om.
I april i år mottok rektoratet en rapport fra advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, som konkluderer med at Hem har utsatt varsleren for «utilbørlig opptreden i strid med arbeidsmiljøloven.»
Ved flere styremøter i perioden mai til september tas Hem-saken opp i NHHs styremøter, før Hem i oktober mottar et forhåndsvarsel om mulig ordensstraff og endringsoppsigelse. Det innebærer at han trolig vil miste sin stilling som institusjonsleder.
I sitt brev til kunnskapsdepartementet, ber Hem om at dette forhåndsvarselet trekkes tilbake. Videre retter han kraftig kritikk mot styret, og rektor Øystein Thøgersen. Hem mener Thøgersen har forsøkt å presse han ut av stillingen sin.
– Rektoratet ved NHH har ikke følgt opp ansvaret og pliktene sine overfor verken varsleren, meg selv og andre involverte, sier Hem i brevet til departementet.
Under Thøgersens rektorperiode har antallet varslings- og personalsaker økt kraftig, hevder Hem. Han viser til flere navngitte personer som har vært i konflikt med rektor. Flere av disse jobber ikke ved NHH i dag.
Hem hevder at NHH har vært preget av en «fryktkultur» siden Thøgersen tok over som rektor i 2017.
Øystein Thøgersen avviser alle påstandene fra Hem.
– Vi ønsker å være åpne, og det er fristende å gå i detalj her. Men det kan jeg ikke. Vi er kjent med at Hem har valgt å sende saken til Kunnskapsdepartementet, sier han til Khrono.
Han benekter at det finnes en «fryktkultur» på NHH.
– Vi er opptatt av å ha et godt arbeidsmiljø med stor takhøyde for å ytre seg i alle saker. Dette innebærer at påstander som det blir vist til fra Hem blir tatt på største alvor. Vi har forsøkt å håndtere saken så godt som mulig i tråd med våre retningslinjer og regelverk, sier Thøgersen.