Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Veganergutta er ikke fremmed for å eksperimentere på kjøkkenet. Gjennom ulike flater deler de inspirasjon og oppskrifter, både til den erfarne plantespiser, den gjengse student, en søkende matentusiast og den mindre kunnskapsrike alteteren som gjerne skulle hatt en litt grønnere hverdag.
– Vi ønsker nok å knuse myten om at vegansk mat er dyrt, for det er nærmere tvert imot. Linser, kikerter, erter og bønner er mye billigere protein å kjøpe enn for eksempel en kyllingfilet eller kjøttdeig. Sverger du kun til ferdigproduktene (vegandeig og veganske filetbiter) kan det bli veldig dyrt. Det å bruke belgvekster er dessuten godt for deg, lommeboka og planeten, forteller guttene til Bulle.
Veganprofilene formidler matglede, ikke formaning med veivende pekefinger. Fokuset ligger på å lage god mat med tilgjengelige ingredienser, dyrevelferd og klimaet - Og gutta mener god mat ikke trenger å gå på bekostning av dyra eller kloden.
Ideen bak Veganergutta ble, i likhet med deres mange velsmakende retter, til på kjøkkenet. De skulle lage en helt vanlig, vegansk hverdagsmat og etter stor entusiasme over hvor enkelt og digg det var. Etter dette måtte de spørre seg selv om det var allmenn kjent hvilke potensial vegansk mat har.
– Vi ønsker å vise hvor enkelt det er å kokkelere med vegansk mat, vise hvor tilgjengelig det er, og alle mulighetene innen vegansk matlaging. Samtidig er vi også opptatt av å vise fordelene det å spise mer vegansk mat i hverdagen kan ha for miljøet, helsen og ikke minst – dyra. Vi. Vi vil rett og slett vise at vegansk mat kan være for alle, og at det å spise litt mer grønt i hverdagen ikke skader noen, forteller gutta.
Dagen etter opprettet de Instagramkontoen Veganergutta og dermed begynte reisen. De er ikke bare aktive på SoMe, de gav i fjor ut en kokebok (med stor suksess) og en nettside hvor de har samlet alle oppskrifter man kan drømme om - kun noen tastetrykk unna.
Selv om instagrammen har vært aktiv i noen år, er matgleden langlevd. Matinteressen har vært ulik for de to veganerne. De forteller at Minn alltid har likt kokkelere og har videreført flere av foreldrenes burmesiske retter. Disse nytes ukentlig. Mens Gard sin interesse steg etter at han fikk øynene opp for vegansk mat. Hans lære om grønnsaker, tilberedninger og eksperimentering i matveien har siden vært økende.
– Vi blir inspirert av veldig mye forskjellig, alt fra egne oppskrifter til folk på Instagram. Vi har «veganisert» mange av oppskriftene vi selv har vokst opp med.
Mellom lange slag på sal, er det fort gjort å ryke på en pølse, eller tre, fra vår kjære nabo (kanskje mens koppene fylles). I hverdagen ellers svømmer flere i melk, koster på seg en kebab en fuktig aften eller får server kjøtt-baserte retter hos en bestemor. Under slike tilstander er det ikke alltid lett å se eller ta grønnere valg.
– Vi også kommer fra samme bakgrunn, med melk, kjøtt eller fisk til ethvert måltid. I starten tok det litt tid, da vi bestandig har vært altetende. Menneskene rundt oss er veldig fleksible, men for dem var det også en overgang. Likevel ser vi at flere og flere introduserer mer vegansk i kosten sin, og det blir enklere desto flere «kokker» vi er, forteller de.
Når det kommer til spørsmål om råd til uerfarne veganer uten ide om hvor eller hva, tipser de om:
– Eksperimenter med oppskrifter, sjekk mulighetene i matbutikken og kokkeler med flere. Ikke prøv å bli veganer over natta. Ta et steg om gangen, og gjør det som motiverer deg.