Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Færre NHH-studenter inn i Oljefondet

Oljefondet rekrutterer færre NHH-studenter: - Sett en større interesse fra ulike studieretninger.
Årets graduates hos Oljefondet: Av 1006 søkere fikk 13 kandidater plass i Oljefondets prestisjefylte graduate-program, hvor 10 av dem er kvinner.
Årets graduates hos Oljefondet: Av 1006 søkere fikk 13 kandidater plass i Oljefondets prestisjefylte graduate-program, hvor 10 av dem er kvinner.
Årets graduates hos Oljefondet: Av 1006 søkere fikk 13 kandidater plass i Oljefondets prestisjefylte graduate-program. Foto: Oljefondet.
28. september 2024
Sist oppdatert: 30. september 2024

I årets opptak til Oljefondets prestisjetunge graduate- og internprogram ble én student fra Norges Handelshøyskole (NHH) valgt til graduate-programmet og én til internprogrammet. Til sammenligning ble hele 13 studenter fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) plass som interns, og tre som graduates.

– Kandidater med tekniske ferdigheter, særlig innen programmering, har blitt stadig viktigere for oss, sier Une Solheim, kommunikasjonsrådgiver i Oljefondet.

Solheim forklarer at kvaliteten på NHH-studentene er fortsatt høy, og at søkere fra andre universiteter har imponert de siste årene.

Rektor ved NHH, Øystein Thøgersen, mener at NHH-studentene fortsatt er attraktive i arbeidsmarkedet.

– Vi har gjort store fremskritt de siste årene, og teknologi er nå en integrert del av utdanningen vår, sier Thøgersen.

 Han viser til at jobbstatistikken for NHH-kandidater er sterk og fremhever skolens tiltak for å styrke teknologikompetansen.

– Interesse fra ulike studieretninger

Selv om flere kandidater fra andre universiteter har blitt prioritert i årets opptak, mener Solheim at NHH-studenter fortsatt er svært attraktive for Oljefondet.

– Studenter fra NHH er absolutt attraktive for oss. Deres kunnskap innen økonomi og finans er svært verdifull og gjør dem godt rustet for en jobb i Oljefondet, sier hun.

Samtidig har kravene i arbeidsmarkedet utviklet seg, og nye ferdigheter, særlig innen teknologi, har blitt mer etterspurt. Solheim understreker også at mangfold blir stadig viktigere for Oljefondet.

– Vi har de siste årene sett en større interesse fra ulike studieretninger, noe som har gitt oss muligheten til å rekruttere kandidater med bredere faglig bakgrunn, som robotikk, filosofi og fysikk, i tillegg til økonomi, sier rådgiveren.

Bildet viser en oversikt over utdanningsinstitusjonene som er representert blant Oljefondets interns og graduates for 2024.

NHH tilpasser seg kravene i arbeidsmarkedet

Thøgersen peker på at skolen har gjennomgått store endringer for å møte de nye kravene i arbeidslivet.

Som et svar på arbeidsmarkedets økte krav til teknologisk kompetanse, har NHH lansert Business, Economics and Data Science (BEDS)-programmet, som kombinerer økonomi og teknologi. Dette programmet tiltrakk seg 1.101 førstevalgssøkere i 2024, noe som gjorde det til det mest populære studiet per plass i Norge.

– Teknologi har fått en mye større plass hos oss, spesielt med BEDS-programmet, som er en milepæl i seg selv. Men vi må også være tydelige på hva vi mener med teknologi. For en økonomistudent handler det om dataanalyse, programmering, stordata, kunstig intelligens og block-chain, ikke om å bygge tunneller, sier rektoren.

I tillegg til BEDS-programmet har den tradisjonelle økonomi- og administrasjonslinjen også gradvis blitt justert for å reflektere de nye kravene i arbeidsmarkedet.

– Denne utviklingen skjer gradvis. Vi ser allerede at kursansvarlige justerer innholdet for å inkludere mer analyser og dataanalyse, noe som gjør studentene bedre rustet til å møte teknologiske utfordringer i arbeidsmarkedet, sier Thøgersen.

Godt rustet for arbeidsmarkedet

Ifølge NHHs arbeidsmarkedsundersøkelse for 2023 er NHH-studenter fortsatt svært attraktive i arbeidsmarkedet. Seks måneder etter endt utdanning hadde 92 prosent av masterkandidatene fra økonomi- og administrasjonsprogrammet fått relevant jobb, hvorav de fleste jobber i privat sektor.

Thøgersen mener NHHs jobbstatistikk reflekterer en sterk overgang til arbeidslivet, og bekrefter skolens evne til å utdanne kandidater som møter kravene i et stadig skiftende arbeidsmarked​.

– Jobbstatistikken vår er et tydelig tegn på at vi tilpasser oss markedets behov, spesielt med vår satsing på teknologi og dataanalyse, sier rektoren.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram