Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Torstein Hagen om suksess og staten som eier: – Hell no!

I år igjen, var det duket for den årlige Lehmkuhlforelesningen. Årets gjest var ingen ringere enn shippingmilliardæren Torstein Hagen (81).
NHH Lehmkuhl
NHH Lehmkuhl
Torstein Hagen fikk æren av å holde årets Lehmkuhl-forelesning. Foto: Helge Skodvin/NHH.
26. september 2024
Sist oppdatert: 27. september 2024

Hagen eier selskapet Viking Cruises, som er verdens største skipsrederi, og ble notert på New York-børsen i starten av mai.

81-åringen er Norges nest rikeste, med en formue på 92 milliarder kroner ifølge Kapital, men han er også en mann med sterke bånd til Bergen Dampskibsselskab, et selskap som har vært ledet av både Kristofer Lehmkuhl og Hagen selv. 

Rektor Øystein Thøgersen var rask til å peke på denne tilknytningen som en perfekt match for årets forelesning. For anledningen var Aulaen fullsatt med et publikum bestående av alt fra studenter til milliardærer og næringslivstopper som tidligere Bergen-ordfører Herman Friele og Finansavisen’s Trygve Hegnar.

Det var mange kjente fjes til stede i Aulaen. Foto: Helge Skodvin/NHH.

Nærmer seg pensjonsalder?

Hagen åpnet årets Lehmkuhlforelesning med et humoristisk innslag om sin egen alder, og hvordan Kristofer Lehmkuhl satt som direktør til han var 81 år, samme alder som både han selv og den amerikanske presidenten Joe Biden er. Med glimt i øyet antydet Hagen at pensjonisttilværelsen kanskje ikke var så langt unna, men milliardæren gir seg ikke riktig enda. 

–  Shipping er en turbulent bransje, hvordan kobler du av når det stormer på det verste?

–  Jeg gjør ikke det, sier Hagen.

Gjennom foredraget delte han høydepunkter og lavpunkter fra karrieren. Børsnoteringen av Viking Cruises ble trukket frem som et lysende øyeblikk, mens 90-tallets nedgangstider med det nederlandske rederiet Nedlloyd, hvor Hagen tapte alt, viste hvor turbulent shippingbransjen kan være.

14 lærdommer fra en skipsreder

Den røde tråden gjennom foredraget var at Hagen ville binde opp erfaringer gjennom livet og karrieren sin opp mot hans liste av lærdommer. 

Av de 14 lærdommene mener Hagen at fire grunnverdier er spesielt viktige.

– Vær snill, ærlig, hardtarbeidende og takknemlig. Det er ikke alltid jeg har klart å praktisere det selv, men det å prøve å gjøre det er helt nødvendig. Det å sikte høyt er også helt nødvendig, sier Hagen til K7 Bulletin.

Hagen nevnte i foredraget at han ikke kom inn på NHH i 1961, men begynte på Norges Tekniske Høgskole (NTH, i dag NTNU), hvor han tok en matematisk utdannelse.

Selv om han ble garantert plass på NHH året etter, valgte han å fullføre ved NTH, en beslutning som står i stil med flere av Hagens lærdommer: å ikke ta nei for et svar, fullføre det man starter, og skaffe seg et sterkt matematisk fundament.

– Jeg tok en matematisk utdannelse i Trondheim, det har jeg vært veldig glad for, i tillegg til utdannelsen fra Harvard. Jeg synes utdanning er veldig, veldig nyttig, spesielt i dagens samfunn, sier Hagen til K7 Bulletin.

Hagen kom med flere nyttige lærdommer under foredraget sitt. Foto: Helge Skodvin/NHH.

Om staten som eier: – Hell no

Et av høydepunktene fra spørsmålsrunden etter foredraget var Hagens svar på om staten er en god eier. Svaret kom raskt og med et humoristisk sting:

 –  Hell no, sier Hagen, til fornøyelse og latter fra studentene og gjestene i Aulaen. 

Rektor Thøgersen stilte det avsluttende spørsmålet: Om Hagen, til tross for dagens geopolitiske uro, fortsatt er optimistisk. 

Hagen beskrev seg selv som en contrarian – en som handler når ting ser mørkt ut. 

Han pekte på at selv om noen av selskapets skip står stille i Russland og et annet "ble bomba dritten ut av," er det fortsatt store oppsider når man handler i vanskelige tider.

Når alt ser mørkt ut, er risikoen høy, men også oppsiden. Derfor er jeg optimistisk, avsluttet Hagen, til den fullsatte salen.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram