Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Møt Kjelleren: Hva rører seg under NHH?

Under skolens mange lesesaler ligger NHHs mange studentdrevne barer. Etter flere år med bruk, har kjelleren huset en rekke skandaler. Mytene om hva som foregår nede i mørket er mange og det ryktes om at historiene overgår de villeste fantasier.
Foto: Oskar Bondkall
Foto: Oskar Bondkall
Mye rart skjer ned i Institutt for Utenomfaglige Aktiviteter. Foto: Oskar Bondkall/Foto NHHS
3. oktober 2024
Sist oppdatert: 7. oktober 2024

Klubb- og kulturutvalget (KKU)

Et av KKU sine to rom, hvor det alltid er venner, gøy og fylla. Foto: Oskar Bondkall/Foto NHHS

Navn på kjellerrom: Klubben og Campus

Antall medlemmer: 30 

Stiftet: 1963

Tre adjektiv: Venner, gøy og fylla

Top feature: Egensnekret kissing-booth og eneste som selger øl på tapp

En stor bidragsyter til mange fester og historier er Klubb- og Kulturutvalget, på folkemunne KKU. Hva de gjør annet enn å henge i den mørke kjelleren sammen med hverandre, vet ingen. Men en ting som er sikkert, er at de har to kjellerrom: Klubben og Campus, hvor de samles. 

På Klubben møter vi Ole Stornes Iversen. Selv liker han best KKUs lave skuldre og samholdet til hverandre. 

– Jeg har fått noen av mine nærmeste venner her i KKU. Og det hender fra tid til annen at noen gifter seg, faktisk, da kommer de tilbake og har bryllupsfest her. Vi har flere par som begge er tidligere KKU-ere og har giftet seg i ettertid. Det kommer nok noen par de neste årene også, avslutter han med et smil. 

Og godt blir de kjent med hverandre, til og med så godt at NHH, etter en god fest i kjelleren, ble sett på som Nordens Wuhan og ble et episenter under pandemien. 

Sangria

Man hører ofte søte toner komme fra Langs. Foto: Oskar Bondkall/Foto NHHS

Navn på kjellerrom: Langsomheten (Langs)

Antall medlemmer: 23 

Stiftet: 1983

Tre adjektiv: Livlige, uhøytidelige, oransje

Top feature: Ny-oppusset bar og bord som er spesiallaget for å kunne danses på

Neste gruppe er skolens beste, peneste og eneste pikekor - for de er få, her i gutteveldets høyblokk på NHH. 

– Det som skiller oss ut er at vi er det beste, peneste og eneste jentekoret. Vi er veldig oransje – og som jeg sier til førstekullister: «kom inn på Langs, den oransje døren du ser først, rett etter trappen. Der har du det bra! Der er man alltid velkommen og det er god stemning»,  forteller Humlemor Sigrid Engebretsen Nilsen, med vervet leder derav tilnavnet Humlemor. 

Tradisjoner og historier er det ikke mangel på i kjelleren, og Bulle får innsyn i en av de mange:

– Navnet "Langsomheten", hang  for de aller fleste av oss nært sammen med at vi brukte så jævlig lang tid på å pusse opp. Flis, laminat, flis, laminat, leser Sigrid opp fra et skriv fra en av Sangristene som var her da rommet først ble dannet.

– Langsomhet er logisk, langsomhet er attraktivt, "Langsomheten" er latter, moro og tid. Alle vil ha det og Sangria har det! Lenge leve "Langsomheten", avslutter hun. 

Vaktkorpset (VK)

Er det hit hele Rema 1000 sin beholdning av Cottage Cheese har tatt veien? Foto: Oskar Bondkall/Foto NHHS

Navn på kjellerrom: Sjarken

Antall medlemmer: Omtrent 30 til 35

Stiftet: 2006

Tre adjektiv: uforutsigbare, inkluderende og pragmatisk

Top feature: Shotteski der shotteglassene er granathylster og den sosiale planke-pilsen

Neste rom er Sjarken. Rommet er prydet av og med muskuløse mannskropper, våpen og kjettinger. 

Markus Lille, nåværende leder i VK, kan fortelle om at stereotypien om at man må være barsk for å være med er blitt gammel. 

Før var det de store staute karene som gjerne var med, men vi har greid å balansere det ut. Du kommer veldig langt med å tenke at dette er veldig kjekt og har lyst til å både prøve og lære. Du trenger ikke se ut som motivene vi har på veggen her for å bli med.

Vi er en litt annen gruppe enn de andre. Vi er ikke et kor eller en gruppe som danser, vi gjør en jobb. Vi tilbyr ikke noe kulturelt akkurat i form av show. Men til gjengjeld er vi en veldig artig gjeng både når vi er på og av jobb, forteller han. 

– Det er et rom som aldri blir stille etter et arrangement. Det er god trøkk når vi er på jobb, som vi opprettholder når vi går av. Vi har veldig god nach-kultur. 

Likevel holdes enkelte momenter av denne macho-kulturen ved like. Deres gimmick har nemlig blitt planken, hvor shotsene nytes ut av granathylser. 

Direksjonsmusikken

På dette Rum er alle velkommen, spesielt Direksjonsmusikkens gamle venner. Foto: Oskar Bondkall/Foto NHHS

Navn på kjellerrom: Rum

Antall medlemmer: 30 

Stiftet: 1963

Tre adjektiv: Gøy, kreative og inkluderende.

Top feature: Slush og god Heidi’s stemning med dans på bordene 

Vegg i vegg med Sjarken finner vi Direksjonsmusikkens rom - Rum. Deres svarte og stripete dør står i stil med den sebrastripete jakken til kunstnerisk direktør Sofie Kaardal. Hun har vært medlem i 3 år og summerer gruppen med noen få ord:

– Jeg har lyst å si sex, øl og hornmusikk, som er våre grunnpilarer, men det er ikke adjektiv, svarer hun  på spørsmål om å nevne tre adjektiv som skildrer gruppen. 

– Det som gjør at vi er annerledes er at vi søker alle mulige mennesker, i den forstand at det er ingen spesifikke kvalifikasjoner som trengs. Du må ha litt interesse og sette av tid på å prøve å lære deg å spille instrument. Men i utgangspunktet trenger du ikke å kunne noen ting. Vi er åpne for hva som helst. 

Som konsekvens, lekker ikke alltid de aller klareste tonene ut i det offentlige rom. 

eXtravadance (Strava)

Mye rosa, danseglede og showbiz er å finne i Baby's Corner. Foto: Oskar Bondkall/Foto NHHS

Navn på kjellerrom: Baby’s Corner

Antall medlemmer: 27 

Stiftet: 2000

Tre adjektiv: Rosa, danseglade og showbiz.

Top feature: Snurrende strippestang og den hemmelige rosadrinken

Bak den rosa døren hører Kjellerens dansere til. Her stiller Barina (kjent som barsjef) Eir Kjeøy til intervju.

– Barens stolthet er rosadrinken. Den har vært her i mange år og den er smellgod! I tillegg har vi stangen som snurrer, den er jo legendarisk. Særlig guttene elsker den stangen. De står ti meter ut i gangen, tar fart og hopper på stangen og står i 90 grader! Det er artig, forteller Eir og ler. 

Jeg syns dette med kjelleren er utrolig gøy fordi det er et samlested for alle på skolen og det er unikt. Man ser sal-crush man ikke trodde man skulle snakke med ved stanga, da får man en easy inngang til en samtale. Så det er det artigste, at du ser alle menneskene oppe på skolen nede i gangene her nede.

Om eXtravadance er skolens eneste dansegruppe er noe usikkert da vi har fått nyss i NHHI Salsa og deres hofter, men vi kan trygt si at de er skolens eneste dansende jentegruppe. 

Svæveru’

Ikke la deg lure av alle skiltene, dette rommet befinner seg faktisk rett under alle studenters føtter på NHH. Foto: Oskar Bondkall/Foto NHHS

Navn på kjellerrom: Jalmar Ladens Mausoleum (Maus)

Antall medlemmer: 18 

Stiftet: 1950

Tre adjektiv: Joviale, profesjonelle og kreative. 

Top feature: Storslått allsang akkompagnert av piano

Videre inn i kjelleren står neste rom for tur, Jalmar Ladens Mausoleum. I den selverklærte pianobaren står Administrø® Ludvig Sebastian Engelsen Lynum klar:

– Velkommen til Jalmar Ladens Mausoleum, kanskje bedre kjent som Maus i NHH-gangene. Det som skiller oss fra de andre kjellerrommene er primært vakker, men tidvis ufrivillig flerstemt korsang. Det faktum at vi er en pianobar kan også være en viktig ting å trekke frem. Observante, tilfeldige forbipasserende har nok også bitt seg merke i at vi til tider har arrangementer med egen DJ og høyttalere, for de anledningene som skulle være litt mer skikket for den slags. 

– Vi er en gruppe som medlemmene vier mye av sin tid på. Dette er ikke fordi kjernevirksomheten krever det, men fordi at koret er noe man selv ønsker å bruke tid på. Det å gi sine svirebrødre glede i hverdagen står helt sentralt. Denne kulturen skaper et unikt samhold som varer livet ut, avslutter han.

Det ryktes om at mannskoret ser på seg selv som en utdanningsinstitusjon, men akkurat hva de blir utdannet til, er imidlertid noe uklart for oss.

UKEkoret Optimum

Optimistene er ofte å se i deres signaturfarge: grønn og gjerne deres stripete sokker. Foto: Oskar Bondkall/Foto NHHS

Navn på kjellerrom: OP

Antall medlemmer: 20 

Stiftet: 1983

Tre adjektiv: Grønne, mangfoldige og vennlige 

Top feature: KaraOP og kjellerens desidert kaldeste øl

Vi tar veien videre til naborommet, OP, hvor Milan Kløve og Olav Skogen (nåværende og tidligere leder) tar oss imot med åpne armer.

– Noe som jeg synes er veldig positivt, er at vi er en blandet gruppe. Vi er både gutter og jenter i koret som gjør at jeg syns det blir et helt annet miljø. Og det som jeg syns er veldig ålreit, er at man kan få den dynamikken når man er sammen, og så kan man også få veldig gode kamerater i bassen og i tenoren, forteller Olav.

Milan peker på noe annet som gjør Optimistene unike: 

– Vi skiller oss ut med at vårt ordtak er at vi synger hva som helst, hvor som helst, når som helst, og ikke minst for hvem som helst. Vi er jo en av de, om ikke den eneste, gruppen, som bare kan gjøre det vi vil, når vi vil. Vi synger jo uten instrumenter og uten piano.

Et rykte de ønsker å få oppklart, er deres problemer med luften. Frykt ei lenger, de har nå fått oppgradert til et splitter nytt ventilasjonsanlegg.

Big Business Band (BBB)

Inne på Kammerset er det mange minner hengt opp på veggene, disse får man kanskje ikke med seg under en god kjellerfest. Foto: Oskar Bondkall/Foto NHHS

Navn på kjellerrom: Kammerset

Antall medlemmer: 18 

Stiftet: 1984

Tre adjektiv: Inkluderende, jazzy og glade

Top feature: Den berømte Kaffe Baileys og den eneste plassen hvor Aass øl er å oppdrive

Helt innerst i Kjelleren finner man en svart benk hvor det står “Velkommen til Aass” med pil inn til det aller innerste kjellerrommet, Kammerset. Hit finner ikke alltid den gjengse student frem, så dette rommet er nok ikke like kjent. Likevel sitter leder Hannah Sørensen og økonomiansvarlig Mari Gaaseide klare for å ta oss imot. 

– Etter at man har vært innom de andre rommene hvor det er svett stemning, så kan man komme inn her hvor det er litt luftigere. Det er bedre musikk og, ikke minst, bedre nach. Man får faktisk muligheten til å bli kjent med folk, ikke bare stå og danse.  Så har vi og live musikk av og til, så det er jo noe annet, forteller Hannah.

Storbandet består av en god blanding av musikere.

 – Det er en blandet gruppe med jenter og gutter. I tillegg får du litt andre typer mennesker her enn det du får på resten av NHH, sier Mari.

– Vi har også eksterne medlemmer, så vi blir en gruppe som egentlig representerer hele studentlivet i Bergen. Og det er litt annerledes enn de andre gruppene, legger Hannah til.

Teknisk Gruppe (TG)

En ting er sikkert, lyd, lys og dansegulvet svikter aldri på TG. Foto: Oskar Bondkall/Foto NHHS

Navn på kjellerrom: TG

Antall medlemmer: 30

Stiftet: 1981

Tre adjektiv: Før: skummel, gretten og kort lunte. Nå: åpne, imøtekommende og drevne

Top feature: Blinkende dansegulv og kjellerens sterkeste shots

Det siste kjellerrommet på agendaen, er TG. Der blir vi godt møtt av Alexandra Eriksen og Tobias Svendsen.

– Vi er mye i kulissene, så vi kan vel beskrive oss selv som kulissene, begynner Tobias.

– Da jeg begynte på NHH så jeg aldri for meg at jeg kom til å bli lydtekniker, men nå har jeg lært så mye og funnet en interesse jeg ikke visste jeg hadde, fortsetter Alexandra Eriksen, som tok over stafettpinnen etter Tobias som gruppens leder. 

TG styrer lyd og lys på skolens arrangementer, aulashow og foredrag for å nevne noen. – Noe som kommer godt med, for aulashow er noe som kjelleren kan aller best. 

– Vi har blitt en hjørnestein i det som skjer her på skolen. Jeg er veldig stolt over at vi kan bidra, se bakover og se alt vi har hjulpet til med. Det ville vært veldig stille og veldig mørkt på disse showene uten TG. Vi er med på alt som skjer her på skolen, legger Tobias til.

Heldigvis stiller TG når det trengs lyd og lys, og ikke minst når det trengs skjøteledninger til helt andre formål. Med et godt øye vil man legge merke til at kjelleren, om ikke hele skolen, kryr av utstyr som egentlig tilhører TG.

Ingen kjeller uten barene

En ting som er sikkert, er at kjelleren ikke hadde vært det samme uten alle gruppene som vier betydelig tid til å drifte bar og arrangementer. Kjelleren er et samlested hvor både medlemmer og tilfeldig forbipasserende kan samles og skape gode minner utenfor lesesalene og biblioteket - et godt grunnlag for en engasjerende (og tidvis noe skandaløs) studentkultur.

En av journalistene er medlem i BBB, en av kjellergruppene som blir omtalt i denne saken.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram