Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Hvert år publiserer handelshøyskolen en arbeidsmarkedsundersøkelse, der nyutdannede NHH-studenter svarer på spørsmål om overgangen til arbeidsmarkedet. Av 639 nyutdannede studenter i 2023, deltok 239 i spørreundersøkelsen, en deltakelse på omtrent 37 prosent.
NHH løfter ofte frem studentenes høy arbeidsdeltakelse, og i 2023 hadde 97 prosent av studentene jobb seks måneder etter endt utdannelse. Videre hadde 93 prosent sikret seg jobb før de forlot NHH. Blant de uteksaminerte som deltok i undersøkelsen, gikk 94 prosent av studentene til privat sektor, og kun seks prosent til offentlig sektor.
Konsulentbransjen ligger øverst på listen av arbeidsplasser for handelshøyskolens studenter, med 43 prosent av de nyutdannede. Revisjon og bank/forsikring/finans ligger på andreplass, med en andel på 16 prosent per bransje i 2023. Kun to prosent av NHH-studenter gikk til offentlig administrasjon samme år.
Finansdepartementet besøkte NHH for å holde bedriftspresentasjon mandag 16. september. Departementets arbeid innebærer å planlegge og iverksette den økonomiske politikken i Norge. Blant annet har Finansdepartementet ansvar for budsjettpolitikken, skatte- og avgiftspolitikken, regulering av finansmarkedene og Statens pensjonsfond, ifølge regjeringens nettside.
Profileringsansvarlig i HR Ingrid Warvik Vedeler og rådgiver André Nansen, er interessert i å ansette flere NHH-studenter.
– Det er generelt veldig flinke studenter her, sier Vedeler.
Dersom man er interessert i å jobbe i Finansdepartementet, konkurrerer man også med samfunnsøkonomi-studenter.
– Hva er den største forskjellen dere ser mellom NHH og samf.øk. studenter?
– Samfunnsøkonomistudenter er kanskje mer helhetlige i tenkningen. De kan se store sammenhenger og tenke fra et makroperspektiv. De tenker først og fremst på samfunnet, ikke bare på individ eller bedrift, sier Nansen.
Nansen tror at årsaken til at mange studenter ikke søker seg til offentlig sektor, er at mange ikke er klare over innholdet i arbeidet.
– Jeg tror mange ikke vet hva som skjer i det offentlige, hva man kan jobbe med, hvor kule problemstillingene er og hvor mye ansvar man får. Jeg kan sammenligne med mine kompiser som har gått på NHH eller BI, at jeg kunne sitte med finansministeren i løpet av to til tre uker og måtte kunne en sak veldig godt, mens de fortsatt satt i PowerPoint og redigerte noe for en leder, sier han.
For at Finansdepartementet skal bli en mer ettertraktet arbeidsplass for NHH-studenter er Vedeler klar på hva de vil gjøre videre.
– Gjøre mer av det vi gjør nå, være her og møte dere og slå av en prat og fortelle om det vi har.