Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Kledd i dress og røde sko med nagler, entrer Helge Thorbjørnsen (49) skolens nyeste konferanserom. På en karakteristisk stavangerdialekt unnskylder han den formelle bekledningen.
– Jeg har på meg dress fordi det var doktorgradsseremoni i dag, forteller han.
Etter august må han nok finne frem finstasen oftere enn vanlig, selv om rektorrollen ikke er hans første møte med rampelyset. Thorbjørnsen har blant annet gjort en opptreden på talkshowprogrammet Lindmo på NRK i forbindelse med en bokutgivelse.
– Å være på Lindmo var en gøyal opplevelse. Det er viktig at vi professorer kan løsne litt på snippen når vi formidler forskning, sier han.
Den påtroppende rektoren var ikke en som tilbrakte all sin tid på lesesalen – snarere tvert imot. I 1995 bidro han til å grunnlegge utestedet Det Akademiske Kvarter (Kvarteret), som fortsatt er en populær destinasjon blant studentene i Bergen.
– Jeg var leder for Kvarteret en periode og dirigent for Larmonien, sier han.
Hadde han studert ved NHH, ville han ifølge seg selv, kanskje vært involvert i UKE-styret, KS eller Lurken skilag.
Mye av studietiden tilbragte han i sentrum, der han etter hvert begynte på hovedfag i sosialøkonomi ved Universitetet i Bergen (UiB).
– Så var det et nachspiel, og noen nevnte noe om høyere avdeling på NHH – der du fikk kontor og stipend. Jeg ble nysgjerrig, og slik havnet jeg på NHH, ler han.
Ved NHH har Thorbjørnsen siden undervist på alt fra bachelor- til doktorgradsnivå, og vært en del av rektoratet som viserektor.
– Jeg har hatt mange ulike roller på NHH, blant annet som viserektor for forskning i flere år.
Professoren har mange interesser, men han er spesielt fascinert av menneskelig adferd og hvorfor vi gjør det vi gjør. Han peker på at dette er essensielt, enten det gjelder teknologi, klimaendringer eller hvordan vi kan skape varige endringer.
Denne nysgjerrigheten har ført ham til å undervise i et vidt spekter av emner, fra teknologi og merkevarebygging til sosialpsykologi og det populære lykkekurset SOL21.
I rollen som rektor vil han få bryne seg på nye temaer, blant annet den krevende arealutfordringen ved NHH.
Thorbjørnsen kan forøvrig avkrefte konspirasjonsteoriene om at de ansatte i høyblokken breier seg i store kontorlokaler.
– Arealsituasjonen på NHH er et kjempeproblem. Så det er ikke bare for studenter. Vi sitter jo oppå hverandre i faglig stab og, sier han.
Ved siden av 49-åringens karriere i akademia, har han hatt en innholdsrik gründerreise. På listen over selskaper han har bidratt til å starte, finner man blant annet satsninger på teaterproduksjon og medisinsk teknologi.
– Den største suksessen kanskje er et selskap som nå heter Ease Live, som er et mediatech-selskap som leverer grafisk overlay til sportsendinger, sier han.
Selskapet har ifølge professoren som mål å gjøre sportssendinger mer interaktive, og legge opp til skreddersydd reklame og betting.
I 2021 ga han ut boken Tallskalle sammen med Michael Dahlén, som er professor ved Handelshøyskolen i Stockholm.
– Vi trenger å vite hvordan tallene farger opplevelsene våre, påvirker selvbildet ditt og får deg til å føle deg bedre eller dårligere, sa han til NHH-bulletin i forbindelse med bokutgivelsen.
I rollen som rektor ved NHH er det ikke kun ledelse og fag på agendaen. Tradisjonen viser at Handelshøyskolens nye rektor nok kan vente seg å inkluderes i en rekke utenomfaglige aktiviteter.
Avtroppende rektor Øystein Thøgersen har blant annet vært bidragsyter i flere revyer og show i Aulaen, og stilt til intervju for studentavisen både i sin Alfa Romeo og det nyeste gliset, en Porsche 911.
Thorbjørnsen forteller at han kommer seg til jobb i en BMW i3 Sport, eller en Landrover Defender som ifølge han selv har nesten like mange hestekrefter som Thøgers' Porsche.
– Men den kan altså brukes hele året, sier han som et vennlig stikk til kollegaen.
For at han skal få et innblikk i studentlivet ved NHH, blir professoren konfrontert med de klassiske spørsmålene som dukker opp når studentforeningen har opptak.
– Jeg er antakelig den eneste professoren på NHH som har krasjet inn i OL-ilden på telemarkski, sier han som sin funfact om seg selv.
Professoren velger å skille mellom hvilken drink han er, og hvilken han liker. Vi undrer i et øyeblikk på om dette ville hatt en positiv eller negativ effekt i opptaksukens naturlige utvalg.
– Når det gjelder hva jeg liker, så er det en rødvin fra Libanon, Chateau Muscar 2002 eller 2010, sier han.
Professoren beskriver seg som en Gin and Tonic med litt utradisjonelt preg på. Vi ser på de knallrøde skoene mot den blå dressen, og nikker.