Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Professor i statsvitenskap ved UiO Bernt Hagtvet har vært aktiv i debatten om allmenngjøringen av universitetstittelen. I Aftenposten omtalte han i sommer Universitetet i Innlandet som et zombieuniversitet, da det fikk universitetstittelen.
Hagtvet er like kritisk til at NHH skal oppnå universitetsstatus.
– Det er latterlig, sier professoren til K7 Bulletin.
– Handelshøyskolen har en utmerket profil som den har nå.
Han omtaler det som kun en endring av skilter, og håper at den nye forsknings- og høyere utdanningsministeren gjør noe med det, selv om han ikke virker optimistisk.
– Ingenting er vunnet ved at NHH blir universitet, legger han til.
Universitetsinflasjon
Vi har nå elleve universiteter i Norge, ikke inkludert Høgskulen på Vestlandet som leverte universitetssøknad i 2024. Svenskene har 18, danskene kun åtte. Med den nye ordningen kvalifiserer minst ni nye høyskoler seg til å bli universiteter.
Hagtvet skriver i Aftenposten at normalisering av universitetstittelen bidrar til å svekke den generelle utdanningskvaliteten i Norge. Videre tror han det vil tvinge frem mer rangering av universitetene, siden det blir vanskeligere å vite hvor gode de faktisk er.
– Folk mister respekt for hva universitetet er, sier han til K7 Bulletin.
Ingen reell endring
Rektor på handelshøyskolen Øystein Thøgersen mener likevel at det ikke vil bli noen reell endring.
– Dette er ikke en prosess vi har drevet frem. Vi lever lykkelige som en business school og et specialized university. Satt litt på spissen er dette et tilbud som kom i postkassen.
NHH er forskningsintensivt, med dybde lik de gamle universitetene i Bergen eller Oslo, ifølge rektoren. NHH er allerede et specialized university, en vitenskapelig høyskole, og Thøgersen poengterer at det kun gjenstår å bli et universitet. Han mener det egentlig handler om semantikk.
– Dette er kanskje noe av det Hagtvet ikke har fått med seg. I dybde og kvalitet er vi like, men vi er spissere.
Han legger til at NHH ligger milevis over myndighetenes krav for å bli godkjent som et universitet, ettersom det er en betydelig produksjon av doktorgrader.
I tillegg sier han at det ikke vil ha noen praktisk betydning for studentene som går på skolen, bortsett fra de tradisjonelle samfunnsmessige endringene som uansett ville vært der – uavhengig av om NHH ville hatt høyskole- eller universitetsstatus.
Universitet NHH?
Det rektoren trekker frem som den interessante delen av debatten er om hvorvidt navnet Norges Handelshøyskole vil bestå. Her sammenligner han skolen med det anerkjente sveitsiske Universität St.Gallen.
– I gamle dager het det handelshøyskolen i St.Gallen, eller HSG, men nå heter det Universitet HSG.
Han legger til at de har såpass stor innflytelse på eget navn, slik at dette nødvendigvis ikke blir problematisk. Thøgersen utelukker likevel ikke et navnebytte som inkluderer ordet universitet, men at dette vil bli en avgjørelse for styret. Han beskriver det likevel som en naturlig vei videre, hvis NHH skulle fått en formell universitetsstatus, men at det må gjøres på en måte som bevarer merkenavnet skolen har i dag.