Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Mens valgdramaet pågår for fullt på norske tv-skjermer, biter NHH-studenten Erik Skutle tenner. Den 23-årige lederen av Hordaland Unge Høyre er nemlig i posisjon til å bli yngstemann på Stortinget. Med syvende plass på Høyres stortingsliste i Hordaland, kan han sikre seg gratisbillett til Løvebakken ved å danke ut enten Audun Lysbakken (SV) eller Kjersti Toppe (Sp).
– I denne situasjonen er det riktig å si at hver stemme teller. Det vil bli ørsmå marginer. Enhver opptreden fra min side som kan gi meg stemmer, vil telle, sier Skutle.
– Det gir ekstra motivasjon at jeg kjemper mot Lysbakken og Toppe, fortsetter han.
Nødt til å heve blikket
– Blir du en partistreber eller en idealistisk individualist om du kommer inn på tinget?
– Må man være enten eller? Det er mange områder der jeg ikke er enige med partiet. Det er en del ting som kommer til å dukke opp underveis som er uavklart, der vil jeg kjempe for det jeg tror på.
Skutle er ikke bare kritisk til de rødgrønne i valgkamptider.
– Alle partier som er ansvarlige, som Høyre og Ap, har styrt unna vanskelige debatter fordi de vet at det er upopulært. Høyre styrer unna sykelønn og Ap unna EU-debatten.
Dette er kortsiktig tenkning, advarer han.– Vi er nødt til å heve blikket og snakke om viktige ting. I det lange løp lønner det seg å være langsiktig, spesielt hvis man bygger opp dette som profil og strategi over tid, sier Skutle.
– Vinner ikke popularitetskonkurransen
– Du sloss for oss som må betale regningen for dagens pengebruk?
– Ja, rett og slett. Det er ikke nødvendigvis oss unge voksne idag som må betale den største regningen, men neste generasjon. Vi som studerer nå får gratis utdannelse og kan jobbe i 30 år med gode pensjoner etterpå.
– Hva som blir situasjonen i fremtiden er uvisst, spesielt hvis vi lar det stå som et åpent spørsmål, fortsetter Skutle
Dette er ikke et standpunkt som gjør deg til vinner i popularitetskonkurranser, medgir han.
– Du blir ofte sett på som rar og sær hvis du bryr deg om det langsiktige perspektivet, selv om dette er helt essensielt.
Taler Erna imot
Erik Skutle er krystallklar i talen til sin partileder og statsministerkandidat.
– Handlingsregelen blir brukt til å smøre tynt utover i samfunnet. Vi gjør ikke prioriteringer, og det kommer en dag i morgen. Politikk handler om å prioritere.
– Det er vanskelig å snakke om dette når det går så godt i Norge. Folk vil ikke høre, og vil ikke lytte, sier Skutle alvorlig
– Hender det at du dagdrømmer om politiske visjoner?
– Ja, hele tiden. Spesielt hvis jeg har drukket et glass rødvin. Da hender det jeg drømmer mye om hva slags samfunn som er mulig.
– Hva gjentar seg i drømmene dine?
– Jeg har tror på et mer bærekraftig Norge, et friere Norge, og et samfunn med mer konkurransekraft.
Hvem betaler regningen?
– Dagens studenter og unge mennesker blir ofte kritisert for å være mindre verdibevisste og latere enn våre foreldre eller besteforeldre var. Savner du et ungdomsopprør?
– Jeg tror kanskje at unge politikere må presse frem langsiktig tenkning. Kanskje ikke et opprør, men en bevisstgjøring. Det er nok ikke så mange som vet at det kommer en regning for festen vi har idag.
– Få har lest perspektivmeldingen. Vi har det for bra her og nå. Vi vet at dette ikke kommer til å vare evig, fortsetter Skutle.
Han utdyper gjerne sin ideologi.
– Et av de viktigste prinsippene for konservativ politikk er å overlate landet i bedre stand enn da man overtok, og da hjelper det ikke å sende en kjemperegning til neste generasjon.
– Vil holde meg våken
Den unge politikeren tror han kan gjøre en forskjell på Tinget.
– Stortingsrepresentanter kan rive og slite for å få regjeringen til å gå riktig vei. Det har jeg absolutt tenkt å gjøre, sier Skutle bestemt.
– Vil den største utfordringen være å holde seg våken i stortingssalen?
– Jeg er et b-menneske til de grader. Det kan godt være at dette blir en utfordring, men jeg har stor respekt for stortingssalen.
– Det er nok større utfordringer på Stortinget enn å holde seg våken under voteringer, legger han til.