Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Denne uken er det nok en gang klart for Norges største studentdrevne innsamlingsaksjon arrangert av NHH Aid. I fjor var målet å samle inn 1 million til UNICEFs prosjekt «Schools for Africa», og i år har de enda større ambisjoner.
- Vi har satt oss et nokså hårete mål på 1.2 millioner. Ifjor var «all time high» 1 037 000 kroner, så vi må øke med nesten 200 000. Grunnen er at hvis vi klarer 1,2 millioner i år, er vi i rute til å klare 10 millioner på 10 år i samarbeid med UNICEF. Vi kunne rett og slett ikke la være å sette oss 1.2 mill som ett mål, forteller aksjonsukeleder Sondre Økland.
Høye ambisjoner
Økland innrømmer at de er ett ganske høyt mål å nå, men er klar på hvordan de skal slå tidligere rekorder.
– Vi jobber hardere rett og slett. I tillegg ble vi tidlig enige om at selv om aksjonsuken er en mulighet til å tenke utenfor boksen for å samle inn penger, så har man tidligere bare tenkt innenfor «aksjonsukeboksen». Vi har derfor satt oss som mål å tenke utenfor «aksjonsukeboksen» i år.
Fullpakket opplegg
Som vanlig blir det bøssebæring og stands hver dag, både i byen og på skolen. Tidligere har man også farget Bergen oransje første dagen, men på grunn av valget må man utsette dette til etter midnatt. Det blir også bistandsløp der frivillige studenter løper rundt Lille Lungegårdsvann. På forhånd får man tak i sponsorer som bidrar med et fast beløp for hver runde man løper.
– Mye av opplegget er slik det alltid har vært med nattaksjon og morgenaksjon både tirsdag og torsdag. Det er selvfølgelig bistandsløp på tirsdag, og den beryktede internaften på lørdag. Da blir det en kjempeauksjon. Vi har jobbet med å få tak i bra premier siden første dagen, så det blir mye stilig.
Kick-off med FNs superhelt
Nytt av året er kick-off og foredrag med selveste Jan Egeland som tidligere var visegeneralsekretær i FN, og som i dag er generalsekretær i Flyktninghjelpen. Han markerer den offisielle starten på aksjonsuken 2013, med et foredrag om Syria, trender i verden, samt informasjon om UNICEF og Malawi, som er landet NHH Aid samler inn penger til.
– Han kommer til å fokusere på krig, fred, utvikling, demokrati, befolkning, flyktninger og migrasjon. I løpet av foredraget kommer Egeland også til å male et bilde av fremgang og tilbakeslag for menneskeheten de siste ti årene, forteller Økland.
Bistandskonferanse
Aksjonsukestyret har i år også planlagt et het nytt arrangement. Dette er en bistandskonferanse som skal skape mer blest rundt aksjonsuken.
– Vi har fått bekreftet at UNICEF Norges generalsekretær skal komme og er samtidig i forbindelse med andre spennende aktører. Samtidig blir dette en fin måte å markere samarbeidet til NHH Aid og UNICEF, som i år har jobbet sammen i 10 år.
Aksjonsukelederen vet også hva han gleder seg mest til.
– Jeg gleder meg mest til internaften selvfølgelig, og spesielt slutten av internaften når vi sitter med kalkulatorene våre. Det beste blir å finne ut at vi har samlet inn over 1.2 millioner. Da kommer det til å bli en stemning uten like på Aid-kontoret.
Møter også utfordringer
En utfordring fra tidligere har vært å få nok frivillige bøssebærere. Og ettersom aksjonsstyret må ta vaktene som blir til overs om folk ikke møter opp, jobber de med en slagplan for å unngå at det blir alt for hektisk.
– Det er jo en utfordring om folk ikke møter, men vi er alle sammen innstilt på at det kommer til å bli beinhardt denne uken. Ifjor var det ca. 500 som hadde skrevet seg opp på bøssebæring, mens i år har vi 700. Vi holder derfor på å jobbe med en skikkelig slagplan for å mobilisere for å få minst mulig frafall.
Samarbeidet med UNICEF
NHH Aid samarbeider for tiende år på rad med UNICEF om prosjektet «Schools for Africa.» Dette ble startet i 2004, og pengene går uavkortet til skolebygging i Malawi.
Foreløbig er det 5 millioner barn som har fått skolegang, og målet til 2014 er at 8 millioner barn skal ha fått skolegang.
– Det som er veldig spesielt med dette prosjektet, er at man ikke samler inn penger før man overlater prosjektet til noen andre. Man er hele tiden i kontakt med lokalsamfunnet og foreldre for å finne ut hva som trengs for at barna skal få muligheten til å gå på skole.