Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
En vanlig oppfatning av feminister er at de er sinte kvinner, med kort grått hår, som slakter rosabloggere og forbanner menn som ikke tar ut pappapermisjon. De går i demonstrasjonstog, de brenner BH-er, og mannen: ja, han fienden. Det skal sies at også dette er en gren innenfor feminismen. Men er det egentlig dette feminisme dreier seg om?
Universelle kampsaker for feminismen er blant annet kampen mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Kampen for retten til selvbestemt abort er også sentral. I Norge i dag er en av de største kampsakene lik lønn for likt arbeid. Så hvorfor i alle dager påstår ikke unge, norske, utdannede kvinner at dette er noe de er enige i, og erklærer seg som feminister?
De sinte kvinnene
Det er tydeligvis ikke idéene bak feminisme det er noe i veien med, men assosiasjonene knyttet til begrepet. Assosiasjonene til de militante rødstrømpene. Samtidig er det ikke umulig å forstå deres frusterasjon. De ser kvinner som har vokst opp med mulighet til å realisere seg selv gjennom utdannelse og karriére, og som i stedet velger å kaste dem vekk for å leve ut et kjønnsrollemønster fra 1950-tallet. Det har tross alt blitt kjempet hardt opp gjennom årene for å fremskaffe disse rettighetene.
Rettigheter, ikke plikter
Det er likevel noe som er viktig å poengtere: Feminisme dreier seg om å kjempe frem like rettigheter, ikke plikter. Feminisme dreier seg om at kvinner skal ha frihet til å velge hva de vil gjøre med sitt eget liv – på lik linje med menn. Hvis en kvinne velger å ikke jobbe, og i stedet ønsker å være hjemme for å passe huset, lufte chihuahuaen, fortelle au pairen hvordan hun skal oppdra barna sine og bruke tid på personlig trener, så er det hennes valg. Og det er hun som må leve med konsekvensene av dette.
Feminisme skal ikke dreie seg om å styre, men om å legge til rette for kvinners valg. Kvinner skal på lik linje som menn få velge sin egen fremtid. Frihet er en av de mest grunnleggende rettighetene vi har. Vi må respektere hverandres valg, og bruke mer tid på å oppmuntre og informere, enn å kritisere. Også kan vi sammen glede oss over at det er så mange kvinner som velger høyere utdanning fremfor det å bli bloggere eller trofékoner. For det er ingen tvil om at høyere utdanning er veien til et mer likestilt samfunn.
Jeg brenner ikke BH-er, jeg forakter ikke rosabloggere og jeg kan også bake cup cakes en gang iblant. Men jeg tør likevel rope høyt og stolt at jeg er en feminist.