Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) har som formål å bedre hverdagen til byens studenter ved velferdstilbud som helsetjenester og trening.
– Den gjeldende prisliste for året er fremlagt etter forespørsel fra K7 Bulletin, noe vi vurderer som svært imøtekommende, mener Ørjan Vågstøl, direktør i SiB Kafé.
Det er likevel vanskelig å sjekke prisutviklingen i kantinene – i og med at prislistene fra tidligere år holdes skjult.
Kjernestyret kritiske
– En slik praksis med å tilbakeholde prislistene er problematisk. Det kan føre til et svekket tillitsforhold mellom Studentskipnaden og studentene, sier Jørund Thomassen Gjesvik, nyvalgt eksternansvarlig i kjernestyret.
Han mener det er urovekkende at prislistene ikke gjøres tilgjengelige.
– SiB skal være en åpen og gjennomsiktig organisasjon. Det er viktig for SiB at det eksisterer åpenhet, som igjen vil føre til tillit fra studentenes side. Uten denne tilliten faller ting sammen. I tillegg er prislistene en viktig informasjonskilde som Velferdstinget kan benytte seg av i sitt arbeid, mener han.
– Hva synes du om at prisnivået på SiB-kafeene har økt til tross for en målsetting om lavere priser?
– For det første er det uheldig siden dette var en såpass klar målsetting i året som gikk. For det andre bør dette tas opp på nytt igjen i Velferdstinget for å legge press på SiB, sier Gjesvik.
Velkjent tematikk
Senest ifjor bestilte studentsamskipnaden en rapport fra NHHS Consulting. Der ble det gjort en analyse på driften av SiB-kantinene som konstaterte at de drives forholdsvis kostnadseffektivt. Men på grunn av høye felleskostnader, som administrasjon, går flere av kantinene i underskudd. K7 Bulletin har fått opplyst at fem av kantinene fortsatt går i underskudd, men ikke hvilke dette gjelder.
– Våre brukerundersøkelser og tilbakemeldinger fra studenter, viser at kundetilfredsheten er økende for SiB Kafe. Vi opplever ikke at mange studenter velger bort tilbudet, tvert imot opplever vi en økning i omsetning og antall kunder. Men som bedrift søker vi alltid å bli bedre, forteller Vågstøl.
– Et av SiBs mål er jo at studentene skal kunne spise alle dagens måltider i en SiB-kantine, men med dagens prisnivå blir dette vanskelig. Er dette noe SiB kan leve med?
– Vårt mål er ikke nødvendigvis at alle studenter skal spise alle måltidene i våre kafeer, men vi ønsker alltid å være et foretrukket alternativ på campus, som kan tilby studentene sunne og gode produkter, til en best mulig pris, mener han.
Han mener prisene i kafeene er overkommelige.
– Ved å velge våre gode faste tilbud kan eksempelvis studentene spise to kalde og ett varmt måltid om dagen for vel 100 kroner. Vår strategi er å differensiere prisutviklingen i større grad, og skjerme viktige og sunne signalprodukter. Det betyr at noen produkter er satt ned i pris, noen er uendret, og noen er satt opp i pris.
SiB i hardt vær
Det er ikke bare SiBs kantinedrift som har fått hard medfart den siste tiden. Også SiBs boligprosjekt Grønneviksøren har vært heftig omtalt i media, nå sist grunnet dårlig sikkerhet og økonomiske vanskeligheter. Ørjan Vågstøl er derimot klar på at overskudd fra kantinedriften på for eksempel NHH ikke går til å dekke underskudd i andre kafeer eller andre deler av organisasjonen.
– Nei. Kafeene på NHH har tradisjonelt gått i balanse, og et eventuelt overskudd fra NHH- kafeene vil ikke gå til å «subsidiere» andre kafeer eller prosjekter, sier Vågstøl.