Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Vil beholde Studia


8. april 2014
Sist oppdatert: 18. april 2014
Er det virkelig nødvendig med en fysisk bokhandel bare for studentene, spør innehaver av Studentkortet.no. – Ja, sier styreleder i SiB, Audun Kjørstad.

I slutten av mars ble Norges største akademiske bokhandel, Akademika, solgt til forlaget Vigmostad & Bjørke. Kjeden har hatt en omsetning på omtrent 300 millioner kroner, og drevet tjuefem butikker i Oslo, Trondheim, Narvik, Telemark og Buskerud.

Styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo, Magnus Nystrand, sier i en pressemelding at studentene og utdanningsinstitusjonene er best tjent med at Akademika nå knyttes til en større aktør.

Vil beholde Studia
Den akademiske bokhandelen til bergensstudentene, Studia AS, er eid av Studentsamskipnaden i Bergen. Studia hadde i 2012 en omsetning på omtrent 78 millioner kroner, men klarte ikke å unngå tap. Årsresultatet endte på 2,43 millioner i minus.

– Vi synes det er synd at Akademika ikke klarte å holde driften gående. Men når alt kommer til alt er Vigmostad & Bjørke det klart beste alternativet.

– De er seriøse og ikke redd for å satse smalt, det har de vist med forlagsvirksomheten sin tidligere, sier styreleder av Studentsamskipnaden i Bergen, Audun Kjørstad.

Må ta diskusjonen
Tom Andre Mygland er student ved NHH og leder for Studentkortet.no. Han mener tiden nå er inne for en diskusjon rundt SiB sitt eierskap i Studia etter at Studentsamskipnaden i Oslo solgte Akademika til Vigmostad & Bjørke.

– Jeg er student og medlem av SiB, men jeg er også innehaver av studentkortet.no som har drevet bokhandel siden 2011. Det vi har sett er at priskonkurransen er veldig stor mellom de ulike butikkene og nettbutikkene. Man kan fort spare 200 til 300 kroner per bok.

– Det er kjent at Akademika tapte en stor del penger både i Oslo og Trondheim, og at studentsamskipnadene måtte gå inn med midler for å unngå konkurs. Studia har ikke hatt gode resultater på en del år og det er viktig å ta en diskusjon nå på om det virkelig er nødvendig med en bokhandel drevet av samskipnaden, sier Mygland.

Styreleder i Studentsamskipnaden i Bergen, Audun Kjørstad er ikke enig med Mygland.

– Jeg er klart for en fysisk bokhandel. Det er velferd for studentene å ha en bokhandel i nærheten av lærestedet. Man kan gjøre mye via nett, men det er viktig med fysisk tilknytning.

Studia med pluss i 2013
– Bokmarkedet har endret seg dramatisk de siste ti–femten årene. Det var kanskje viktig med en bokhandel på campus i 2000, men ikke nå. Idag handles bøker på nett, og kundene er opptatt av pris. Den tjenesten som Studia leverer betyr mindre for studentene, mener Mygland.

– Det er mer risiko forbundet med bokhandelvirksomhet fremfor en nettløsning. Derfor mener jeg at det er på høy tid å ta en diskusjon på om det er samskipnaden sin oppgave å selge bøker, eller om man skal overlate det til en kommersiell aktør.

Styreleder i SiB kan avsløre at resultatet for 2013 er positivt for Studia, og ser lyst på fremtiden til Bergens akademiske bokhandel.

– Årsresultatet for 2013 gikk i pluss, og alt tyder på at vi får en positiv utvikling i årene fremover. Vi har hatt noen tunge år, men har gjort store omstillinger for å snu situasjonen, sier styrelederen.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram