Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Til uken starter rettssaken mellom SiB og deres underleverandører Multiconsult og Norsk betongindustri. Stridens kjerne ligger i at byggingen av Grønneviksøren ble massivt forsinket, noe som gjorde prosjektet 200 millioner kr dyrere enn det som var budsjettert. I tillegg inngår 100 millioner i merkostnader på grunn av forsinkelsene.
I midten av 2011 ble det oppdaget at svalgangene i bygget var underdimensjonert. Ved vind på 18 sekundmeter, altså sterk kuling, måtte arbeiderne ut av bygget. Det ble fryktet at bygget kunne velte.
I tillegg gikk morsselskapet til Faktor Industrier, som SiB hadde leid inn som totalentrepenør, konkurs i september samme år.
Opprinnelig skulle studentbyen stå klar for studentene i 2011, men den ble ikke tilgjengelig før semesterstart 2013.
332 millioner i minus
EBA Vestenfjelske, en bransjeforening for bygg- og anleggsentrepenører, sier å leie inn Faktor var en feil.
– Avtalen SiB inngikk med Faktor Industrier om levering av studentboliger på Grønneviksøren var åpenbart en tabbe. Det har også den nye direktøren i SiB erkjent offentlig. I EBA Vestenfjelske har vi vært kritiske både til anbudsprosessen og til at man valgte en leverandør uten finansiell evne til å bære et så stort prosjekt. Vi har også vært kritiske til den tekniske løsningen for konstruksjonen av hybelkomplekset, sier Hans Martin Moxnes, daglig leder i EBA Vestenfjelske.
Faktor Industrier hadde i 2011 et underskudd på hele 332 millioner kroner og en gjeld på 349 millioner. Allikevel inngår de ikke i rettssaken.
– Jeg antar det har sammenheng med at både Faktor Industrier og morselskapet ble slått konkurs og den finansielle situasjonen i konkursboet. Men dette må SiB svare for selv, sier Moxnes.
SiB mener de har en god sak og de tror de vinner. De tar også avstand fra EBA sine påstander om at å leie inn Faktor var en tabbe.
– Vi er ikke enige i disse uttalelsene, selv om det i etterpåklokskapens klare lys er enkelt å se at et annet valg hadde vært å foretrekke, sier Per Kristian Knutsen, som ble daglig leder i SiB i fjor.
Feil på ferde
I noen medier har det blitt meldt at det var en ingeniør innleid av Faktor Industrier som tilfeldigvis oppdaget konstruksjonsfeilen.
– Det var Guds lykke at totalentrepenøren Faktor Industrier hyret denne ingeniøren for å hjelpe til, sa Knutsen til BT i januar i år.
Når K7 Bulletin tar kontakt med Multiconsult, bestrider de at det var slik feilen ble oppdaget.
– Det er ikke riktig. Vi meldte ifra om konstruksjonsfeilen til Faktor tidligere, sier Gaute Christensen, kommunikasjonsleder i Multiconsult.
Ellers presiserer han at Multiconsult har som policy å ikke kommentere pågående rettssaker, men sier at de mener denne saken har så mange sider at det er greit at retten tar stilling til den. Multiconsult har tatt ut
motsøksmål mot SiB.
Nobi på sin side erkjenner å ha gjort konkrete feil, men er mindre forståelige til størrelsen på beløpet i søksmålet.
- Vi mener kravet er veldig overdimensjonert, og at det er snakk om feil som kunne vært rettet til en kostnad på mellom fem og ti millioner kroner, sier Nobis advokat Svein-Dag Karlstad i advokatfirmaet Schjødt til DN.
I likhet med Multiconsult har også Nobi et motsøksmål mot SiB.
Studentene tapte
Til K7 Bulletin sier Tor Sivertsen Prestegard, leder for Velferdstinget i Bergen, at forsinkelsen hadde svært negativ effekt for studentene som skulle flytte inn i Grønneviksøren i 2011.
– Prisene økte, presset på markedet økte og flere har måttet ta til takke med dårlige og farlige hybler og kollektiv. Flere studentbosteder letter presset på markedet, som gir rimeligere leie og gjør at man kan velge vekk useriøse utleieaktører.