Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Profittmaksimering og alternativkostnad
Scrooge er en beinhard forretningsmann. Han lar profittmaksimering og alternativkostnad erstatte venner og familie, også i juletiden. Scrooge er kanskje uvitende om det, men hans forakt for samfunnet for øvrig og hans følelsesløse mentalitet påvirker de få han omgir seg med. Alt forandrer seg da han oppsøkes av ånder på julaften, Fortidens, Nåtidens og Fremtidens jul. De tar ham med på tre ulike reiser som får stor betydning for livet hans.
Kreativt
Allerede i første scene, på Scrooges arbeidsværelse, blir vi introdusert til stykkets kreative bruk av scenografi. «En Julefortelling» benytter nemlig i stor grad mennesker til, eller som en del av, kulissene. Som vist er selv arbeidspulten og døren til Scooge av eller med statister. Dette har flere positive ringvirkninger. Stykket fremstår selvsagt mer levende, og ens oppmerksomhet blir dratt inn i handlingen, i tillegg til at det blir mindre opphold i fortellingen. For å ta et eksempel, en statist som for sekunder siden var en del av et bord kan straks ta del i et danseinnslag i neste scene. Dette skaper gode overganger og fin bevegelse i stykket. Scenografen har løst det hele på en fiffig måte. Oppsetningen virker alt annet enn rotete, men har et behagelig driv som er til stede under hele oppsetningen.
Humoristisk og rørende
Julen er for mange en tid til ettertanke, og stykket har slik sett mer enn nok rørende elementer ved seg. Skuespillet rommer mye refleksjon over medmenneskelighet og materialisme, men klarer på finurlig vis å kombinere dette med en solid dose humor. Den upolerte versjonen av Scrooge, som vi møter i begynnelsen av stykket, er særlig underholdende. Først får man vondt av Scrooge og hans mentalitet. Den gretne gnieren har ingenting å tape, tror han, verken familie eller venner. Når hans nevø ønsker han gledelig jul, svarer han «Til helvete med gledelig jul! Hva er julen? Du blir ett år eldre og bruker en hel formue til ingen nytte.» Penger er det eneste av verdi i hans liv, alt annet er «humbug». Scrooge minner ikke overraskende om sin navntaker, Onkel Skrue.
På tross av at det stikker det litt i blant, er det likevel vanskelig å ikke le høyt av Scrooges sarkastiske bemerkninger og spisse kommentarer. Han sier det som faller seg inn helt uten filter, og kanskje har du tenkt noe av det han sier i et lite stolt øyeblikk? «En Julefortelling» treffer deg rett i hjertet og spiller på hele følelsesregisteret.
God publikumskjemi
Stykket er altså å se på Den Nationale Scene (DNS) i Bergen. For deg som har teaterturen til gode, så ligger bygget i gangavstand fra Olav Kyrres gate. Stykket spilles på DNS´ Den Store Scene. Ikke la deg lure av navnet. Scenen er ikke veldig stor hvis du er vant til å se kino i Oslo. Den fremstår relativt intim selv fra balkongen. Dette benytter hovedpersonen, spilt av Eirik del Barco Soleglad, seg av på en helt egen måte. Da Scrooge endelig blitt soleglad i en av de avsluttende scenene, våkner særlig de minste publikummerne i salen til liv. Soleglad spiller på salens respons på en naturlig måte, og får på dette vis med seg alle aldersklasser. Det er avgjørende med tanke på at det bokstavelig talt er en julefortelling som skal være for hele familien.
Variert
Når det er sagt er DNS´ «En Julefortelling» et betydelig verk av et teaterstykke, men ikke «til å være for alle aldersklasser». Det er imponerende hvordan stykket vel så godt, om ikke mer, frir til de over åtte år. I en time og femti minutter sitter du som klistret, uansett alder. Den blir ikke mindre oppslukende om du har kjennskap til den kjente julehistorien fra før. «En Julefortelling» er opprinnelig en kortroman, «A Christmas Carol», skrevet av Charles Dickens i 1843.
Noe av grunnen til at stykket er så oppslukende, selv om du kanskje har sett den på TV hver jul, kan være oppsetningens varierte karakter. Skuespillet benytter blant annet dukketeater og skyggespill. Dette kommer særlig til sin rett i historiens tilbakeblikk på vår reise med Fortidens Jul. Her benyttes også et annet virkemiddel, Scrooge tvinges nemlig til å fly sammen med ånden. Flymanøveren passer fint inn ved å bokstavelig talt løfte stemningen i den ellers triste fortellingen om Scrooges fortid.
Sprekk eksamensboblen!
Det er tydelig at vi har med en begavet Dickenstolker å gjøre. Regissør Tim Carroll har med sitt apparat laget et imponerende stykke teaterkunst. Den er alt en juleoppsetning skal være, både rørende, koselig og morsom. Budskapet til «En Julefortelling» en like aktuell i dag som på 1800-tallet da den ble skrevet. Selv om du som fremtidig økonom neppe biter på, prøver den å formidle at vi skal velge kjærligheten foran penger, eller ende opp like gretne, griske og gamle som Scrooge. Ifølge fortellingen er det beroligende nok aldri for sent å endre kurs.
Nå som eksamenstiden nærmer seg har du kanskje tunnelsyn allerede. Forhåpentligvis luller du deg ikke i søvn som Scrooge med å gjenta «Penger, penger, penger» som et slags mantra. Hvis det siste er tilfelle bør du i alle fall ta deg en tur på teateret, sprekke eksamensboblen og få et annerledes perspektiv. Utsett eksamenslesingen! Som Albert Einstein en gang sa, «Fantasi er vel så viktig som kunnskaper.»
Julegavetips
Scrooge spør tidlig i stykket om hvorfor han skal gidde å bruke penger på andres glede. Vel, så fremt du vil spandere både kvalitetstid og penger, er dette en alle tiders julegave til foreldrene dine. Dette også fra et økonomisk perspektiv. Bergen er nemlig kjent for gode priser på teater, og studierabatten vil sørge for at din egen billett ikke koster deg mer enn 190 kroner. Scrooge ville kanskje ikke riste så mye på hodet likevel. Gjør både foreldre og Scrooge til lags. Se DNS fenomenale, sjarmerende og morsomme Dickenstolkning til jul, et solid stykke du ikke vil gå glipp av!