Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Bruker utradisjonelle søkemetoder


1. februar 2016
Sist oppdatert: 1. februar 2016

LinkedIn ble veien inn til drømmejobben for Tom Hiis Bergh. Arbeidsgivere tar i bruk utradisjonelle metoder for å finne den perfekte arbeidstakeren.

De tidligere NHH-studentene Tom Hiis Bergh og Saliba Andreas Korkunc ble nylig ansatt i Nor PR, som er et av Norges ledende kommunikasjonsbyrå. I lag med sin arbeidsgiver Trond Albert Skjelbred, forteller de hva som er lurt å tenke på når du skal søke jobb.

– Nettverksbygging er noe av det mest sentrale når man skal søke jobb. Det er det det koker ned til, selv om nettverksbygging høres ganske kynisk ut. Det er et ord jeg egentlig ikke liker, forteller Skjelbred.

Ikke bare synlighet

Han sier at ved å bli godt kjent med dine medstudenter, bygger du også nettverk.

– Det er det man gjør når man er aktiv i studentforeningen. Du er kanskje ikke klar over det, men det er det du gjør.

Korkunc legger til at det likevel er viktig å ikke gjøre ting halvveis.

– Med tanke på studentverv, er det lurt å ikke ta seg vann over hodet. Det er bedre å heller gjøre så godt du kan i noen få studentverv, enn å ta på deg for mange. Da kan en fort ende opp med å gjøre ting halvveis.

Skjelbred fortsetter med at det viktigste når man skal utvide nettverket sitt, er å levere kvalitet.

– Du må levere kvalitet i alt du gjør, til enhver tid. Det er den aller beste måten å bygge nettverk på. Det er også den beste måten å få nye kunder på, hvis du er konsulent, advokat, eller rådgiver, fordi folk vil ha med deg å gjøre.

– Det nytter ikke bare å være synlig. Du må ha kvalitet. På samme måte som det ikke nytter å bare ha kvalitet, om ingen vet hvem du er.

Han mener det også er viktig å vise hva du kan, ikke bare hva du har gjort.

– Det er flott å ha mange verv å vise til, men du må først og fremst ha noe som du kan bidra med, som vil holde på kunden. Et av de første spørsmålene jeg fikk da jeg jobbet i Geelmuyden Kiese, var «hva kan du?». Det spørsmålet må du være forberedt på å få. Ikke hva du har gjort, men hva nettopp du kan tilføye.

– Dette er lurt å finne ut før du søker jobb, sier Skjelbred.  Det sies at 80 prosent av alle jobber, aldri lyses ut. Du kan altså ikke sitte på finn.no, eller lese avisen og tenke «ja, her skal jeg ha en jobb». Du må finne ut hva du har lyst å gjøre, og hva det er du kan.

Hiis Bergh trekker fram at selv om det er viktig å selge seg selv, er det minst like viktig å vise ydmykhet.

– Det er en hårfin balanse, mellom å være ydmyk, men likevel selge seg selv for å få en eventuell arbeidsgivers oppmerksomhet. Man skal i hvert fall ikke være redd for å være stolt av det en har oppnådd. LinkedIn er i så måte et godt verktøy for å fronte seg selv på den måten man ønsker.

Utradisjonelle metoder

Han fikk selv jobb ved hjelp av LinkedIn, og mener dette er en arena som kommer til å bli mer og mer relevant med tiden.

– LinkedIn er en nyttig kanal for jobbsøking. Jeg ser at flere og flere arbeidsgivere bruker det. Derfor kan det være lurt å bruke dette mediet aktivt, og for eksempel like innleggene til potensielle arbeidsgivere.

Skjelbred sier seg enig i at det er mange positive sider ved å ha LinkedIn.

– Den inneholder CV-en din og du får trent deg på å skrive kort og konsist. Det første jeg gjør når jeg skal møte en journalist, kunde, eller annen relasjon, er å sjekke vedkommende på sosiale medier, der LinkedIn er den mest åpenbare. Ligger personen ikke på LinkedIn, gjør jeg meg noen tanker rundt det. Hvorfor ikke?

Han understreker at det er viktig å tenke over hvordan man fremstår på sosiale medier.

– De fleste vet at å dumme seg ut på sosiale medier er noe de ikke burde gjøre, men så gjør de det likevel. Det tyder bare på at det er lett å gjøre feil. I tillegg har du ikke noen som nødvendigvis kvalitetssikrer det du legger ut.

Vis interesse

Korkunc mener det viktigste å gjøre før et jobbintervju er å forberede seg godt.

– Det å faktisk ha sjekket nettsiden, og søkt opp den bedriften du skal på intervju hos er viktig. Vær godt forberedt, for det er veldig synlig hvis du ikke vet hva de driver med. Det vil skinne igjennom.

– Forbered deg selv også, øv med venner, familie eller kjæreste, slik at du begynner å tenke over eventuelle spørsmål. Hvorfor skal du på intervjuet, og hvilket inntrykk vil du gi?

Hiis Bergh tilføyer at det å vise interesse og nysgjerrighet er viktig.

– Det kan være lurt å forberede noen spørsmål til de du søker jobb hos. Først og fremst ting du lurer på om selskapet, men også stille spørsmål som «hva skal til for at jeg kan lykkes her?», «Hvordan kan jeg gjøre en god jobb her?». Det er bra å gi inntrykk av at du vil nå samme mål som dem, og vise at du vil vite mer om dem.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram