Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Eksperter i psykologi og etikk går hardt ut mot Internaften. Røde Kors og Redd Barna ville ikke tatt imot penger fra auksjonen.
– Skål, roper en mann i skjørt og hever glasset mot en fullstappet aula.
Det stinker alkohol og svette.
Salen er mørk, med unntak av en lysstråle siktet mot den som bød sist. Nå er det tid for «krokodille-pakken».
– 18.000 kroner, utbryter en deltager i salen.
Han får spotlighten på seg, og hele aulaen holder pusten mens auksjonarius teller ned. Det går veien for deltageren.
– Vi får navngi to filippinske krokodiller på Akvariet, i tillegg til to gratisinnganger, sier vinneren, som ønsker å være anonym.
Før auksjonen bestemte han og fire kompiser seg for å spleise på pakken. Han angrer ikke.
– Det er et kult minne, også går det til en god sak, sier vinneren.
Treretters middag med lederen av Aksjonsuken,opplegg med Sjøkrigsskolen og mini-kjøleskap med øl var noen av pakkene som også ble auksjonert bort samme kveld.
Sleipe metoder
Ikke alle er like begeistret for Internaften. Torill Lindstrøm er en av dem. Hun er professor i psykologi ved Universitet i Bergen og har forsket på beslutningstaking.
– Det høres ut som en sammensurium av sleipe metoder for å lure penger av folk. At dette foregår på et sted som skal utdanne morgendagens ledere og økonomer gjør det hele enda verre, sier Lindstrøm.
Hun er kjent med at man bruker auksjoner hvor man byr mer enn gjenstanden er verdt for veldedighet.
– Problemet er blant annet at studentene neppe er vant til auksjoner. Det er en ny situasjon med nye regler å forholde seg til. I tillegg kan alkohol forsterke trangen til å være med på moroa, og konkurranse-elementet i å vinne over en annen byder, kan føre til at man byr over evne, sier Lindstrøm.
– Betenkelig av UNICEF
Hun setter spørsmålstegn ved UNICEFs forhold til auksjonen.
– Det virker betenkelig at UNICEF tar imot penger som er samlet inn på denne måten, sier hun, og får støtte av Knut Ims. Han er professor i forretningsetikk ved Norges Handelshøyskole, og mener metodene til Internaften er tvilsomme.
– I spørsmål om veldedighet er fokus som regel på hvordan pengene blir brukt, men hvordan disse pengene tjenes er minst like viktig. Det blir spesielt betenkelig hvis det er snakk om å samle inn flere tusen kroner fra berusede studenter.
Han mener UNICEF må på banen.
– Jeg etterlyser et sett med etiske retningslinjer fra UNICEF som definerer hvordan innsamling av penger skal kunne foregå, sier Ims.
Redd Barna: – Nei takk
Røde Kors ville ikke tatt imot penger samlet inn på Internaften.
– Vi har strenge etiske retningslinjer for hvem vi samarbeider med. Arrangementet slik dere beskriver det ville ikke ha møtt våre kriterier, sier Eivind Sørlie i presseteamet til Røde Kors.
Redd Barna ville heller ikke tatt imot penger fra Internaften.
– Dersom NHH-studentene hadde kommet til oss, ville vi kommet med forslag til en morsommere auksjon. En fylleauksjon er et skikkelig dårlig forbilde for barn, så nei takk, sier Line Hegnan, kommunikasjonssjef i Redd Barna.
Farlig cocktail
– Gruppepress og alkohol kan bli en farlig cocktail. En kan stille spørsmål ved hvor informert studentene er når de byr flere tusen i løpet av få sekunder, sier Henning Bang, førsteamanuensis ved Psykologisk Institutt på Universitet i Oslo.
Han gikk selv på Norges Handelshøyskole, og mener auksjonen presenterer et tydelig etisk dilemma.
– Studentforening bør ta en vurdering på om dette er etisk riktig, sier han.
Bang trekker likevel frem at det kan være nyttig med en ekstra dytt under pengeinnsamlinger til veldedighet.
– Vi steinrike nordmenn burde kanskje ikke være redde for å bli presset til å gi penger til et godt formål, sier Bang.
Greit med incentiver
Førsteamanuensis i filosofi ved UIB, Espen Gamlund, har heller ikke noe imot incentivordninger for å øke støtten til veldedige organisasjoner, men mener det er uheldig at alkohol skal være en av disse.
– Vi tenker mindre klart under påvirkning av alkohol, og vi lar oss lettere påvirke eller presse til å gjøre ting vi ikke nødvendigvis ville gjort i edru tilstand, sier Gamlund.
Han mener Internaften er å gå for langt, og at UNICEF burde granske innsamlingsmetoden.
– Hele opplegget virker veldig betenkelig. Dersom UNICEF etter granskningen finner ut at opplegget ikke står i stil med deres verdier og holdninger bør de takke nei til pengene som kommer fra auksjonen, sier Gamlund.
UNICEF: – Vi har tillit
UNICEF ønsker ikke å svare på spørsmål angående Internaften.
– Vi har ikke mulighet til å bekrefte eller avkrefte påstandene som kommer i forhold til auksjonen eller andre forhold rundt Internaften, og det er heller ikke noe vi styrer. Men vi har tillit til at NHH Aid gjennomfører dette på en måte som ikke setter noen under press eller medfører ubehageligheter for dem som er til stede, skriver kommunikasjonsdirektør Merete Agerbark-Jensen i en epost.
Kontrollerer beruselsesnivå
Leder for Aksjonsuken, Andreas Jansen, vil ikke kommentere kritikken fordi han ikke vet hvordan Internaften er blitt fremstilt for kritikerne. Han påpeker at beruselsesnivået til auksjonens vinnere blir kontrollert.
– Vi kommer til å ta dem til et adskilt rom. Her vil trente barvakter fra Klubb- og Kulturutvalget stille kontrollspørsmål for å sjekke om de er for fulle til å forstå hva de har gjort. I tillegg kommer vi til å ringe samtlige neste dag for å avklare det praktiske rundt kjøpet, sier Jansen.
– Hva skjer dersom noen angrer?
– Det hender ofte at man angrer på det man gjør, men når avtalen blir signert etter kontrollspørsmålene vil jeg tro den er juridisk bindende.
Jansen legger til at den lange historien til Internaften taler for at folk er fornøyde med arrangementet.
– Internaften er et tradisjonsrik arrangement vi har hatt siden 70-tallet. Alle deltagerne vet hva som foregår her, sier Jansen.
Jusprofessor: – Normalt ikke bindende
Professor i jus ved UiB, Hans Fredrik Marthinussen, mener kontraktene som blir inngått på Internaften normalt sett ikke vil være bindende.
– Dersom noen i ettertid påberoper at de angrer så har de en god sak. Det er arrangørene som blir sittende med ansvaret for å bevise at folk var edrue nok til å forstå hva de gjorde, sier Marthinussen.
Han ønsker ikke å spekulere i hvorvidt det er etisk forsvarlig å holde denne typen auksjon.
– Opplegget er litt på kanten, men folk vet jo hva de går til. Det er ikke sånn at noen blir lurt opp i stry. Folk må ta ansvar selv, sier Marthinussen.
Fin avslutning
Leder i kjernestyret i NHHS, Vegard Bækkedal, mener Internaften er en fin avslutning på Aksjonsuken.
– Internaften er en populær avslutning på en uke hvor man har fokus på noe annet enn bedriftspresentasjoner og skole, sier han.
Bækkedal mener auksjonen foregår under kontrollerte former, og at studentene vet hva de går til.
– Spillereglene er tydelig kommunisert i forkant. I tillegg passer studentforeningens vektere på beruselsesnivået til deltakerne.
– Tror du noen har angret seg etter et kjøp?
– Det kan jeg ikke uttale meg om, men vi i kjernestyret har ikke hørt om noen som har angret seg i ettertid.
– Hva tenker du om at verken Røde Kors eller Redd Barna hadde tatt imot penger fra Internaften?
– UNICEF bestemmer selv hvem de vil ta imot penger fra, sier Bækkedal.