Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Velferdstinget politianmelder et utleiefirma for brudd på husleieloven. Selskapet skal ha forsøkt å utnytte mange studenter gjennom å øke leien kraftig etter kort tid.
Bakgrunnen for anmeldelsen er en artikkel i Bergens Tidende 24. august, der det kommer frem at firmaet skal ha økt husleien for en leilighet på Wergeland med over 3000 kroner kun få måneder etter innflytting. På møtet 6. september vedtok et enstemmig Velferdsting å anmelde forholdet.
– Vi anmelder selskapet Hagen Eiendom & Invest AS. Det er de som har ansvaret for utleien, forteller styreleder i Velferdstinget i Bergen, Linnea Reitan Jensen.
– Forsøk på bedrageri
– Det er snakk om brudd på husleieloven og bestemmelsene om økning av husleie. Dette er forsøk på bedrageri, sier Reitan Jensen.
De to studentene som trodde de hadde funnet drømmeleiligheten på Wergeland fikk plutselig valget mellom å gå fra å betale 9900 til å betale 13 000 kroner i måneden, eller å finne seg et annet sted å bo. Utleieselskapet skal siden ha redusert kravet til 11 900 kroner i måneden. Velferdstinget mener begge leieøkningene er større enn det som er tillatt. Ifølge husleieloven er det bare tillat å justere husleie en gang i året, og økningen kan ikke være større enn endringen i konsumprisindeksen siden forrige leiefastsettelse.
I slutten av april i år sa utleier opp leiekontrakten, med forklaring om at sønnen deres skulle flytte inn der. De to leietakerne hadde flyttet inn i desember 2015, drøye fire måneder tidligere.
Glad for anmeldelsen
– Jeg er glad for at Velferdstinget anmelder saken, forteller Martha Rolland Jacobsen, den ene av de to studentene som bodde i leiligheten på Wergeland.
Hun forteller at saken har vært en stor belastning for dem.
– Vi hadde planer om å bli der i tre år, ikke fire måneder. Vi hadde kjøpt inn møbler som passet til leiligheten og tegnet både strøm- og internettabonnement. I tillegg var det utfordrende å måtte flytte midt i et stressende semester. Jeg endte opp med å flytte fire ganger på ett år. Vi måtte også betale leie for en måned etter at vi hadde flyttet ut, sier odontologistudenten.
– Dette har vært en kjempestor ulempe for oss, både praktisk og økonomisk. Vi hadde aldri flyttet inn der igjen, forteller hun.
Å si opp leiekontrakter fordi utleier trenger å disponere en leilighet selv er i utgangspunktet lovlig. Bergens Tidende påpeker imidlertid at Hagen Eiendom & Invest har brukt tilsvarende forklaringer overfor flere andre leietakere.
– De sa opp leiekontrakten fordi de trengte en leilighet til sønnen, men vi vet at det ikke er han som bor der nå, sier Martha Rolland Jacobsen.
– Skal ha konsekvenser å bryte husleieloven
Foreløpig gjelder anmeldelsen fra Velferdstinget bare forholdet knyttet til den nevnte leiligheten på Wergeland, men ifølge Bergens Tidende har selskapet også benyttet lignende metoder overfor flere andre leietakere.
– Akkurat nå anmelder vi det forholdet vi er kjent med, og der vi har snakket med de studentene det gjelder. Det blir opp til politiet å etterforske saken og se om de finner flere lovbrudd, noe det ser ut til at de vil gjøre, sier Reitan Jensen i Velferdstinget.
– Dette er Velferdstingets ansvar fordi vi er studentenes interesseorganisasjon. Når studentenes interesser ikke blir ivaretatt, så er det viktig at vi følger opp. Vi vet at det er mange useriøse utleiere i Bergen, men vi får vite om veldig få av sakene. Nå har vi en sak vi kan gjøre noe med, og nå ønsker vi å vise at det har konsekvenser å bryte husleieloven.
– Mye feil i artikkelen i BT
K7 Bulletin har vært i kontakt med daglig leder og styreleder i Hagen Eiendom & Invest AS, Ida Furuholmen.
– Dette har jeg ingen kommentar til. Blir det en eventuell rettssak må de rette fakta som kommer frem der. Det var mye feil som stod i artikkelen i Bergens Tidende. Det kan vi dokumentere, sier Furuholmen.