Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Utviklingshemmede i alle aldre kom seg til toppen i løpet Kistekleiven Opp. Initiativtaker og HiB-student Trond Spurkeland håper suksessen gjentas neste år.
Etter flere dager med sol og rekordvarme hadde skyene kommet tilbake for å dekke til Bergenshimmelen, men dette la ingen demper på humøret. Motbakkeløpet Kistekleiven Opp gikk fra Eidsvågssiden av Munkebotn til Langevatn og var et tilbud rettet mot psykisk utviklingshemmede. Medarrangør Trond Spurkeland var fornøyd med gjennomføringen av arrangementet, og satser på at suksessen kan gjentas til neste år.
– Vi har valgt en rute som er tilpasset og gjennomførbar. Løypen er litt over én kilometer lang og går langs en turvei. Det er ikke veldig bratt, og deltakerne har god tid, slik at alle kommer i mål, forklarer Spurkeland.
Spurkeland arbeider selv i et bofelleskap for utviklingshemmede og studerer vernepleie på tredje året på HiB. Etter å ha fått ideen om motbakkeløpet tok han kontakt med kommunen, og samarbeidet med Idrettsservice for å få til arrangementet.
– Jeg er selv veldig glad i konseptet motbakkeløp og driver med dette på fritiden. Dette har gitt meg mye idrettsglede, og jeg ønsker at dette er noe alle skal kunne oppleve. Det har aldri vært arrangert et motbakkeløp som har vært tilpasset for denne gruppen, og jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger, noe som tyder på at dette er et tilbud som det settes pris på.
Løpet bestod av to ulike deltakerklasser; en trimgruppe som tok løpet som en tur og en gruppe som konkurrerte på tid.
– Siden dette er et motbakkeløp må vi også ha litt fokus på tid og ha et konkurranseelement i arrangementet.
Kjekk tur
For flesteparten av 50 deltakerne var imidlertid selve turen viktigere enn konkurransen. I trimklassen, som flertallet av de rundt 50 påmeldte deltok i, gikk alle i hvert sitt tempo mot Langevatn.
Ved målstreken stod Eli Anne Dvergsdal og delte ut medaljer til deltakerne når de kom til toppen. Motbakkeløperen og friidrettsutøveren fra IL Gular meldte seg som frivillig etter å ha lest om saken på nett.
– Jeg syntes det virket som et veldig bra tiltak. Det har vært givende å bidra i her, deltakerne er glade og fornøyde, og det er kjekt å se dem oppleve idrettsglede, forteller Dvergsdal.
Ved målområdet var deltakerne Carl Corneliussen og Marius Grinde fornøyde med at de gjennomførte løpet.
– Det var kjekt, sier Corneliussen.
– Det var ikke tungt, men kjempelett, legger han til.
De to bor i samme bofellesskap og meldte seg på løpet sammen med tre andre fra kollektivet.
– Det var morsomt å få en medalje, og jeg er gjerne med en gang til, sier Grinde.
Smil og godt humør
Ved Langevatn var det latter og god stemning. Deltakerne som hadde fullført løpet stilte seg opp langs løypen og heiet på de andre. Det ble tatt gruppebilder, og gratulasjoner for fullført løp ble utvekslet.
Marit Brunborg fra Idrettsservice ved Bergen kommune delte ut mat og drikke til utøverne som hadde kommet seg til toppen.
– Det har vært en veldig bra dag, og målområdet er fullt av glade mennesker. Nå blir det sosial samling der deltakerne får muligheten til å mingle og kose seg etter fullført løp.
Kommunen står bak flere ulike arrangementer som retter seg mot de utviklingshemmede.
– Vi arrangerer tur én gang i måneden, og om vinteren har vi vinteraktiviteter i Kvamskogen og skøytedager i Bergenshallen. Men vi har aldri arrangert et motbakkeløp før.
Trond Spurkeland kommer svett og fornøyd i mål sammen med de siste deltakerne.
– Arrangementet har gått over all forventning. Vi håper å få dette til flere ganger, og at det blir dobbelt så mange deltakere neste år.