Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Auksjonen til årets Internaften samlet inn 172 500 kroner. Lederen for NHH Aid skulle helst sett at det hadde foregått uten alkohol.
– Ideelt sett burde man hatt en auksjon uten at det er alkohol inne i bildet slik at man faktisk sikrer at folk står bak det de sier at de vil bidra med, sier leder av NHH Aid, Joachim Knudtsen Indrevik.
For to år siden ble Internaften slaktet av eksperter innenfor psykologi og etikk. De var ikke særlig imponert over auksjonen. Professor i psykologi ved Universitet i Bergen og forsker på beslutningstaking, Torill Lindstrøm, var blant dem.
– Det høres ut som en sammensurium av sleipe metoder for å lure penger ut av folk. At dette foregår på et sted som skal utdanne morgendagens ledere og økonomer gjør det hele enda verre, sa Lindstrøm til K7 Bulletin den gangen.
To stykker trakk seg fra kjøpet
Under auksjonen ble én pakke solgt to ganger, men begge budene ble trukket. Dette gjorde at pakken ikke ble solgt i det hele tatt.
– Han ene kom inn og trodde han hadde bydd noe annet og ble veldig fortvilet. Det er ingen krav eller juridiske rammer for at du må betale for pakken. Den andre gangen løp personen ut av salen. Vi fulgte ikke etter personen som har bydd, det er ikke noe heksejakt vi holder på med, det er jo veldedighet, forteller Indrevik.
Tidligere måtte studentene som la inn sluttbudet kjøpe pakken uansett. I år ble denne praksisen endret.
– Tidligere har det vært kutyme for at man betaler for det man har bydd på. Det har jeg satt ned foten for. Jeg har full forståelse for at folk lett kan bli revet med når de er der. Jeg har inntrykk av at det tidligere ble dårlig stemning dersom man ikke betalte, sier han.
Gjorde endringer
Arrangementet fikk blant annet kritikk for å avholde auksjon med berusede deltakere. Skal vi tro Aid-lederen ble det gjort forandringer på årets Internaften for å legge en bedre ramme rundt kvelden.
– Da jeg arrangerte Aksjonsuken i fjor så jeg at det var en del mangler vi burde ta tak i i år. Vi hadde en ganske streng policy på at dersom noen ønsker å trekke seg fra noe, så går det fint, sier Indrevik.
I tillegg til å la studenter få trekke seg fra kjøpet, gikk de inn for å begrense salget av alkohol.
– I år stengte vi alle kjellerrommene og salg av alkohol i Klubben. Det var bare én bar man kunne kjøpe alkohol i. Det sier seg selv at når pausene er på 20 minutter får ikke alle tid til å fylle opp. Vi ville ikke bruke alkohol som et incentiv for å få folk til å by mer.
Slapp pakker i forkant
Indrevik trekker også frem at de slapp pakkene man kunne kjøpe i forkant av arrangement. Dette var for å dempe gruppepresset som kan oppstå under budrundene.
– Vi hadde fokus på å slippe så mange pakker som mulig da de ble klare for at folk skal kunne se seg ut pakker før de kom på auksjonen. Da unngår man at noen kjøper noe de egentlig ikke har lyst til å kjøpe, sier Indrevik.
Til tross for forbedringene ved årets arrangement anerkjenner Indrevik at det fortsatt er utfordringer knyttet til Internaften.
– Målet må være at man samler inn penger på en god måte og at folk er villig til å bidra, og ikke at man samler inn penger for at folk skal vise seg frem, sier lederen.