Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Oljefonddirektøren med klare budskap til NHH-studenter og næringslivet


23. mars 2019
Sist oppdatert: 23. mars 2019

Det å lede forvaltningen av verdens største pengebinge, nemlig Oljefondet, er en så viktig jobb at Yngve Slyngstad i flere år har vært rangert som en av verdens 100 mektigste personer av Forbes.

Norges Pensjonsfond Utland som det egentlig heter, verdsettes nå til en verdi av 8900 milliarder NOK, noe som tilsvarer 1,7 millioner NOK for hver eneste nordmann. På torsdag besøkte Yngve Slyngstad næringslivskonferansen NHH-Symposiet i Bergen.

– Det er alltid hyggelig å være i Bergen, og det er enda hyggeligere å være her på Handelshøyskolen. Men det som er aller hyggeligst er jo selvsagt å få møte dere studenter, sier han med et aldri så lite smil i munnviken.

Hadde man fra avstand sett Slyngstad bli intervjuet, hadde man kanskje fått en anelse om en noe typisk sylskarp og kjølig direktørtype. Sylskarp er han uten tvil, men på nært hold er han vennlig og på ingen måter noen å frykte.

Mannen med blankt hode og skjegg på haken har selv studert ved NHH. I tillegg er han utdannet jurist og har mastergrader i både statsvitenskap og samfunnsøkonomi. Som om ikke det skulle være imponerende nok, fullførte han disse utdannelsene på fire år. Han har også bodd et halvt år isolert på et småbruk i Ofoten imens han leste filosofi.

– Etter å ha gjennomført en omfattende utdanning brukte du flere år på reise jorden rundt, omtrent. Hvordan har det påvirket ditt syn på verden, og på globalisering, som har vært et av temaene på konferansen i dag?

– Jeg pleier å si at jeg lærte mer på de fire årene jeg reiste enn jeg gjorde på skolen. Det er nok litt sant i det, du lærer deg å tenke litt annerledes, du ser veldig mye, så det var absolutt nyttig synes jeg. Det er jo også et privilegium å kunne gjøre noe sånt.

Yngve Slyngstad snakket om globaliseringens utfordringer for Oljefondet under NHH-Symposiet. Foto: Djorde Micovic, Symp Foto.

Ser utfordringer knyttet til bærekraft og klimaendringer

– I en stadig mer globalisert verden, hva ser du på som de største truslene for Oljefondet i tiårene fremover?

– Hvis man ser på det med en veldig lang horisont, f.eks. 30 år, som vi gjerne pleier å operere med, så er det klart at det er mange store usikkerhetsmomenter i verdensøkonomien. Allikevel var budskapet mitt i dag at på lang sikt så er vi optimister med hensyn til de underliggende tingene som skjer i verden. Med all den innovasjonen og teknologiutviklingen som skjer om dagen, både med kunstig intelligens, 5G, Internet of things og alt som skjer der. Så alt i alt tror jeg vi har 30 veldig spennende år foran oss.

– Men er det noen spesifikke trusler i sikte?

– Det er selvsagt mange problemer, det vil det alltid være, sier han uten å vise til noe konkret.

– Har du noen eksempler?

– De fleste problemene pleier å gå over ganske raskt, mens de viktigere underliggende problemene ser man ofte ikke før de har inntruffet. De tingene vi har fokusert mye på er hvordan du egentlig skal greie å få til å ha en bærekraftig økonomi, med hensyn til en del av de store risikoene som ligger på ting som klimaendringer og tilsvarende.

Nasjonalisme vil ikke stoppe globaliseringen

I presentasjonen Slyngstad holdt for NHH-Symposiet tidligere på dagen, snakket han om hvordan verden stadig er inne i en globaliseringsprosess.

– All trends still pull toward a more globalized world, konstaterte han.

Han nevnte også at vi fremover vil leve i en tid med nasjonalisme og globalisering på samme tid.

– Jeg tror på mange måter at den nasjonalismen vi ser nå er en konsekvens av globaliseringen, og ikke nødvendigvis en politisk kraft som kommer til å stoppe den. De underliggende kreftene som driver globaliseringen kommer til å være der uansett. Nasjonalisme vil ikke kunne stoppe den viktige utviklingen innenfor teknologi. Ny teknologi som kommer i årene fremover kommer til å gjøre at vi lever på en helt annen måte. Vi må være forberedt på at når globaliseringen akselererer, som den mest sannsynlig vil gjøre, så kommer det til å komme mer nasjonalisme i et forsøk på å bremse en del av effektene på globaliseringen. Uansett kommer det sannsynligvis ikke til å endre retningen som vi er på vei i. 

Interessert i å finne de som tenker annerledes

– Du har selv studert ved NHH – hvilke egenskaper ser dere etter når dere skal ansette nye kandidater fra f.eks. NHH?

– Det som er den største utfordringen når vi skal investere er at de fleste tenker ganske likt. Vi er interesserte i å finne folk som tenker litt annerledes på en eller annen slags måte. Men hva vil det si å tenke annerledes? Jo, det kan være å tenke seg om én ekstra gang, og så er det å plukke ut noe viktig som kanskje andre ikke har sett, også er det for det tredje å kunne skille det som er viktig fra det som ikke er viktig.

Jeg ønsket også å høre med den høyt respekterte direktøren om han hadde noe budskap til dagens studenter, ettersom han selv har valgt en noe original vei inn i arbeidslivet.

– Jeg tror at det kan være lurt å gjøre og prøve mye forskjellig, men å samtidig på et eller annet tidspunkt velge et eller annet som man synes er ekstra spennende, og så bli kjempegod på akkurat det. Men det er kanskje alt for tidlig når man er i starten av 20-årene som dere er. Det kan man vente med til man er en god del eldre.

Oljefondets jakt på talentene

Det er en kjent sak at økonomistudenters førstevalg når det kommer til arbeidsplass, ikke er i det offentlige. I følge en masteroppgave skrevet av to NHH-studenter fra 2018, er det kun 12 prosent av siviløkonomistudenter som sier de ønsker å jobbe i det offentlige. Noe av årsaken til dette synes å være at det offentlige er for lite synlige for studentene.

– Er dere gode nok til å presentere dere som en arbeidsplass for studenter på NHH?

– Vi ser ikke på det å drive reklame for oss selv som vår hovedoppgave. Vi er en unik arbeidsplass i Norge, med 300 ansatte i Norge og 300 ansatte i resten av verden. De som ønsker å jobbe med det vi jobber med, de greier å ta kontakt med oss uten at vi behøver å dukke opp med en stand på skolen her, sier han bestemt.

Slyngstads presserådgiver skyter imidlertid inn fra siden at de tross alt jevnlig er tilstede på karrieredager og at de holder bedriftspresentasjoner med jevne mellomrom, og modererer dermed direktørens utsagn noe. Faktisk har de hvert år ca. 900 søkere til sitt prestisjefulle traineeprogram for nyutdannede, og på denne måten skiller de seg fra mange andre offentlige institusjoner. Han nevner også at de var representert på Women’s Finance Day, som nylig ble arrangert på NHH.

– Det er ikke sånn at vi er med på, eller arrangerer noe mindre enn andre selskaper, mener han.

– Det er sikkert riktig, svarer Slyngstad. Og få med det at vi er opptatt av å få flere kvinner inn i finans, avslutter han.

Les også:

Vil få tilbake bachelorutveksling på høsten

How to keep up with Norwegian news

Skagendirektør: – Kvinner må bli synligere

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram