Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
I høst åpnet Edrurommet i Kjelleren etter to års forberedelser. Vekterkapasiteten har gjort det vanskelig å holde rommet åpent.
Bortgjemt i Kjellerens labyrintganger ligger et unnselig rom ute i en trappegang. Dette er Edrurommet. Det er nøkternt innredet med svarte benker og lave bord og en bar som ble bygget i sommer. Her selges det brus og alkoholfri øl.
Rommet ble pusset opp i fjor, og Kjernestyret lagde benker så det skulle bli klart til førstekullsuken (FKU) i høst. Rommet har ikke vært åpent på noen andre arrangementer siden den uken.
Mangel på vektere
– Et viktig problem har vært at man foreløpig har en praksis om at ingen skal ha med seg alkohol inn på rommet. Dermed må man ha minst én vakt som står i døra og passer på, sier Vegard Bækkedal, som er leder for kjernestyret i NHHS.
Han forteller at det har vært en utfordring å ha nok vektere, spesielt når det har blitt servert sprit i Campus. På slike kvelder må de ha ekstra bemanning ved dørene.
– En ting vi derfor må vurdere framover er om man skal fortsette å ha totalt alkoholforbud på rommet, eller om man skal løsne på reglene.
Uklar fremtid
Det er heller ikke klart hvem som skal fortsette å drifte rommet. Foreløpig er det Klubb- og kulturutvalget (KKU) som har ansvaret, men leieavtalen deres går ut denne høsten.
– Vi er i gang med å snakke med dem om de ønsker å fortsette med driften, og må også se på andre alternativer. Dette skal vi vurdere utover høsten, sier Bækkedal.
Lederen for KKU, Henrik Gagnås, sier at de i utgangspunktet er positive til å fortsette å ha Edrurommet.
Det nye KKU-styret har foreløpig vært mest fokuserte på kampsakene sine. Edrurommet var ikke en av dem. Derfor har de ikke kommet så langt i å vurdere veien videre for det alkoholfrie tilbudet. Imidlertid har de tenkt på om rommet kan være noe som idrettslag kan benytte seg av når de skal ha noe sosialt.
– Vi har også vært inne på tanken på å investere i noe annet morsomt å ha der, som gir et annet tilbud enn festing. Det kan være ting fra shuffleboard til biljardbord, sier Gagnås.
Fest for alle
Randi Åreskjold var ansvarlig for det alkoholfrie tilbudet under FKU. Hun synes det er utrolig positivt at man har valgt å investere i et slikt rom.
– Det har jo vært mange saker oppe rundt drikkekulturen på NHH, og jeg tror det er viktig å skape en slik plass hvor det er mulig å ta det mer med ro hvis man ikke ønsker å drikke en kveld.
Hun berømmer villigheten til å skape et alternativt tilbud.
– Det er veldig bra at man kan lage et festtilbud for dem som ikke drikker, og at folk kan føle seg velkommen uansett ståsted. De jeg har snakket med som var innom rommet, syntes det var veldig kjekt.
Enormt potensial
Bækkedal understreker at de vil utvikle tilbudet.
– Vi ønsker at man skal ha et operasjonelt og fullverdig alkoholfritt rom, hvor folk kan kjøpe alkoholfritt og få et avbrekk fra Klubben og Campus. Hvordan vi kan gjøre det og nå flest mulig, det gjenstår å finne ut av.
Han nevner at matservering har vært et populært tilbud i Vannland (alkoholfritt område i Aulaen under FKU, red.anm.), og at dette også kunne være aktuelt i Edrurommet, dersom noen tok ansvar for det.
– Det er et enormt potensial her til å gi et kjempeflott tilbud vi ikke har i dag, sier Bækkedal.