Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Anmeldelse: Jusrevyen feirer 20-årsjubileum – Så skjedde det som ikke skulle skje

Jusrevyen 2023 byr på tidsriktige referanser, politisk satire og lokalhumor av ypperste klasse. De revyglade jusstudentene leverer en rekke imponerende sketsjer med humor, talentfulle musikere og referanser som treffer selv den alminnelige NHHeren.

Jusstudentene strør humoristiske stikk mot ellers tørre temaer som byråkrati, og Plan- og bygningsetaten. Foto: Eilat Furnes.
23. januar 2023
Sist oppdatert: 26. mars 2023

På fredag markerte Jusrevyen 20-årsjubileum, med tema «Så skjedde det som ikke skulle skje». Temaet kommer til uttrykk i alt fra feil replikker, til metoo-saker, og skuddene i Sarajevo.

Straffbar

Lokalet er fullt og lyskasterne står klare. Jusstudentenes forsøk på å etterligne Kjelleren på NHH, Straffbar, imponerer mer enn det burde. En utsolgt premiere i det trange lokalet kan likevel få enhver NHHer til å drømme seg tilbake til det litt for store boltringsrommet på Dutty Dior konserten i Aulaen. På en annen side gir det trange lokalet betydelig bistand til kjærestepar som ønsker å introdusere fysisk kontakt i forholdet. Neste år burde Aulaen stilles til disposisjon.

Det var trangt på Straffbar på premierevisningen. Foto: Eilat Furnes.

Forretten

Før showstart bys det på en forrett av juridisk humor med studentorkesteret Force Marsjør Juzz-Band (FMJB). I sine tradisjonelle dommerkostymer, sjarmerer de dem som går forbi. 

Fra venstre: Victoria Bergebakken Verliin (Leder) og David Weidenaar (Dirigent / Mustistiarius). Foto: Eilat Furnes.

Showstart

Når årets jusrevy endelig braker løs, får publikum være vitne til en rekke sketsjer der det som ikke skulle skje, likevel skjer.

Skuddene i Sarajevo var en av situasjonene som ble gjenskapt i revyen. Skuespillere fra venstre: Henrik Aksnes, Ulrik Olsen, Iselin Herud og Thomas Aasheim. Foto: Eilat Furnes.

Vi får møte på hvalrossen Freya, slitne kommuneansatte og «Vi som …» grupper på Facebook. For lokalkjente venter også et gjensyn med ikoniske personligheter fra Bergen sentrum. Det er soleklart at «Togbillett til Voss-mannen» stjal årets show med sin lidenskapelige jakt etter kontanter.

I denne sketsjen får publikum se en klimaforkjemper forsvare hvalrossen Freya. Skuespillere, fra venstre: Thomas Aasheim, Melisa Krüger-Demirtas og Ulrikke Tveitan. Foto: Eilat Furnes.

Håper du har plass

De fremtidige juristene leker med en rekke kjente referanser og saker fra nyhetsbildet. Mellom to sketsjer lusker en skuespiller over scenen og stjeler med seg møblene. Samtidig fremfører musikerne «Håper du har plass» av artisten Cezinando som en liten, men vel gjennomført detalj.

Revybandet og vokalistene spiller populære sanger, og bidrar til at overgangen mellom sketsjer er knirkefri og underholdende. Tempoet er rasende høyt, og selv anmeldere med en oppmerksomhetstid på 7 sekunder fra Tik-tok-scrolling må holde seg fast for å følge med.

Vokalister, fra venstre: Henrik Høines, Emilie Wilkensen Lygre og Isa Shillington. Foto: Eilat Furnes.

Stikk til NHH og BI

I et humoristisk innslag om snodige navn på Facebook-grupper pekes NHH ut som initiativtakeren til en rekke grupper med navn «Vi som begynner på NHH høsten 2018, 19, 20, 21 og 22». Disse får selskap av «Vi som går FJELLTURER på Gran Canaria» og «Vi som tror på Åndenes makt..har opplevd ting litt utenom det vanlige».

Gitt den ellers spøkefulle og spydige tonen mellom Bergens jusstudenter og NHHere, hadde det forventes et sterkere stikk, men det takkes for publisiteten!

Et noe hardere stikk ble derimot rettet mot vår felles rival, BI. Jusstudentene leverte god stemning i rommet med en sketsj om fremtidige BI-jurister med traineestillinger i kundeservice, og karakteren «bestått» i kontraktsrett.

Jusstudentene gjør et siste forsøk på å eliminere den fremtidige konkurransen fra BI-juristene. Foto: Eilat Furnes.

Besøk fra selveste grunnleggeren 

På premieren til Jusrevyen 2023 satt det én helt spesiell gjest blant publikum, nemlig Jan Hagfors Greve. For tjue år siden ble Jusrevyen arrangert for første gang, med Greve som leder. Siden har den blitt arrangert årlig. 

Avslutningsvis i revyen inviteres Greve opp på scenen hvor han lattermildt kan fortelle at han føler seg truffet av sketsjene som vitser om byråkrater.

Jusstudentene parodierer «Vil du bli millionær?» Foto: Eilat Furnes.

Terningkast…

Vi oppfatter jusstudenter som strukturerte regelryttere, men denne forestillingen holdt oss virkelig på kanten. Likevel bærer alle scenene preg av tematikken på ulikt vis, og det fungerte godt.

Skuespillerne «glemmer» manus, dukker opp i feil scene, bryter med «the fourth wall» i følelsesmessige utbrudd, sketsjer utføres i mørket og lyden på videoer forsvinner. Dersom kaoset reflekterer morgendagens advokater, lover det dårlig.

Med satire, aktualitet og stikk til konkurrerende skoler, leverer jusstudentene alt det tematiske en kan ønske seg fra en studentrevy. Flere av sketsjene kunne imidlertid vært hakket dristigere, noe som ville løftet revyen det siste, lille steget til toppkarakter.

Helhetsinntrykket som vi sitter igjen med, opplever vi å dele med andre publikummere som forteller at denne revyen topper fjorårets.

– Det var det beste, det beste vi har sett, jubler publikum når revyen ender.

Medlemmer av Foreningsstyret, fra venstre: Tiril Amalie Smestad (Informasjonsansvarlig), Anne-Lise Mauritzen (Kulturansvarlig) og Mathias Sann (Leder). Foto: Eilat Furnes.

Det sitter langt inne å tildele komplimenter til våre erkerivaler på jussen, men når de leverer slikt de gjør, har vi ikke annet valg enn å trille en sterk femmer for en «kriminelt» god opptreden.

Terningkast: 5+

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram