Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Tirsdag holdt finansministeren det årlige Augustforedraget ved Universitetet i Bergen (UiB). Universitetsaulaen var fylt til randen av ivrige studenter fra forskjellige studieretninger, deriblant samfunnsøkonomi, sammenlignende politikk, rettsvitenskap og industriell økonomi. Ved arrangementets slutt fikk samtlige muligheten til å by Vedum opp til diskusjon.
– Det er en veldig viktig arena for å møte studenter direkte - både for å hilse på og ha åpen dialog. Dette var noe jeg selv savnet da jeg var student ved universitetet i Oslo, det å få fagene nærmere hverdagen, enten du studerer sammenlignende politikk, samfunnsøkonomi eller andre fag, forteller Vedum.
Utstyrt med klikker og powerpoint-slides inntok Vedum podiet. Han åpnet foredraget med noen varme og kloke ord til studentmassen.
– Ikke bare pugg, undre dere!
Finansministeren forklarer at de dillemaene vi står overfor i dag er de samme vi stod overfor for 100 år siden. Det var andre personer og andre konflikter, men dramaet var det samme. Dette håper han vi studenter er klar over når vi sitter og leser. Om 100 år, er det andre som vil sitte i denne salen. Derfor må vi bygge på kunnskap; slik kan vi gjøre ting bedre og tryggere.
– Derfor trenger vi dere studenter, legger han til.
Ved foredragets slutt ble hele salens studenter utfordret til å ta ordet og stille deres spørsmål til finansministeren - om alt fra dagens foredrag til egne politiske kjepphester. Her var flere medlemmer av universitetets studentparlament aktive, samt studenter innenfor samtlige studieretninger.
Det ble reist spørsmål om hvordan prisveksten påvirker studiestøtten og om den burde justeres etter grunnbeløpet i folketrygda (G) og om skolepengene til internasjonale studenter. Her har studenters studiestøtte økt med 7,2 prosent, mens skolepengene til de internasjonale studentene er kuttet.
Videre ble oppmerksomheten rettet mot samfunnsmessige problemer som rammer flere enn studentene, som lakseskatt og prisen på olje og gass. Som viktige inntektsposter i statens budsjetter er disse usikre, men mer stabile enn fjoråret. Når det kommer til spørsmålene om det grønne skiftet vektlegger Vedum viktigheten med å få med seg bredden i befolkningen, de fattige som rike og de unge som gamle, i denne prosessen. Her spiller skatten og støtten utdelt tilknyttet de høye olje- og gassprisene en rolle da det er et middel for å utjevne forskjeller - for mindre ulikheter skaper tillit, hevder Vedum.
Finansministeren forteller at han liker å komme i dialog med studentene.
– Nå er jeg så heldig å være statsråd og har lyst til å bringe politikken og de dilemmaene vi står overfor inn i studiehverdagen.
Dette er også noe av det han trekker frem som det givende ved å, etter hans ord, styre landet.
– Det fineste er vel egentlig alle menneskene. Du møter masse ulike folk og blir kjent med landet på en helt unik måte. Det mest utfordrende er at du må ta veldig krevende valg, ofte i stressende situasjoner. Du kjenner på ansvaret for å ta beslutninger, der selv de små blir med på å påvirke folks liv.
Vedum innehar en gjev, men tøff rolle som statsråd. Arbeidet med budsjettet startet alt i november i fjor og har siden blitt kontinuerlig revidert etter hvert som verdens uroligheter har utspilt seg. Under fjorårets Mars-konferanse ble tresifrede milliardbeløp flyttet og endret - de største summene som noen gang er blitt flyttet i dette stadiet av budsjettarbeid. Vedum tror at kommende endringer ikke vil være like omfattende; sannsynligvis bare «småjusteringer» på ensifrede milliardbeløp.
Under K7 Bulletin sin samtale med statsråden etter foredraget reflekterer han over forskjellene mellom å være statsråd nå kontra 2012 til 2013.
– Verden har vært mye mer urolig. Ting svinger mye mer, men nå føler jeg at båten stilner. Den gangen, i 2012, hadde man et mer felles ordskifte på dagsrevyen og den type media, mens nå er det mange flere flater for diskusjon. Det er veldig endrede medievaner. Første gangen var vi i en veldig tidlig fase av sosiale medier, men nå er de overalt. I dag får vi nyhetene våre fra mange forskjellige kilder, og det gjør jo at ikke alle får med seg de sanne nyhetene.
Avslutningsvis trekker vi frem den pågående valgkampen og spør hva statsråden liker best med denne tiden.
– I går var jeg i Voss der det ene temaet var lokal-sykehus, og det andre kveik - et eget ølgjer. To superspennende og vidt forskjellige temaer, avslutter Vedum og ler sin ikoniske latter.