Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Kristin Skogen Lund besøkte NHH i forbindelse med Karrieredagene tidligere i høst. Neste år gjør hun nok en opptreden ved handelshøyskolen som foredragsholder på næringslivskonferansen NHH-Symposiet.
Tidligere i år gikk Skogen Lund av som konsernsjef i Schibsted og skal ta over som leder i Norsk Folkehjelp. Veien dit gikk imidlertid ikke som først planlagt Skogen Lund ble avvist av Norges Handelshøyskole (NHH), noe som førte henne inn på en annen karrierevei.
Kristin Skogen Lund, som senere ble kåret til Norges mektigste kvinne av Kapital, møtte utfordringer allerede tidlig i skolegangen, ifølge henne selv. På barneskolen slet hun med motivasjonen fordi undervisningen gikk for sakte.
– Vi satt hele året med den matteboka jeg hadde brukt en ettermiddag på å regne ut. Det ble en brutal kverking av læringslysten min, sier hun.
Mangelen på utfordringer i de tidlige skoleårene påvirket Skogen Lund gjennom ungdomsskolen og videregående. Dårlige studievaner satte preg på skolegangen, og mot slutten av videregående innså hun hvor mye det hadde kostet henne.
– Jeg hadde aldri utviklet gode lærevaner, forklarer hun.
Da hun ikke kom inn på NHH, ble det et vendepunkt. Hun valgte heller å gripe muligheten og takket ja til et stipend i Oregon, USA.
Flyttingen til USA og senere til den franske handelshøyskolen INSEAD ga henne en ny retning i livet. Hun peker både på positive og negative sider ved å flytte studiene utenlands.
– Noe av det viktigste med å dra ut i den alderen er at du bryter med miljøet hvor folk alltid kan plassere deg: Hvem du er venner med, hvor du gikk på skole, hvordan du snakker. Selv om du flytter fra Oslo for å begynne på handelshøyskolen, så flytter du egentlig ikke fra dette, sier hun.
Men til tross for en mastergrad fra en av verdens beste handelshøyskoler, fikk hun ingen jobbtilbud i Norge etter endt utdanning.
Selv om en utdannelse fra utlandet kan åpne dører, erkjenner Skogen Lund at det kan være en fordel å ha NHH på CV-en når man søker jobb i Norge. Det sterke nettverket og skolens omdømme i det norske næringslivet gir ofte en ekstra dytt i riktig retning.
– Hvis du går på handelshøyskolen, så får du et enormt kontaktnett, sier hun.
Når hun blir spurt om hvorfor INSEAD rangeres høyere enn NHH på internasjonale rangeringer, trekker hun frem nivået på studentene og konkurransen på skolen.
– Jeg gikk ut av Oregon som en av de ti beste, men klarte ikke engang å være i beste halvdel på INSEAD, sier hun.