Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Barry White på NHH

Henrik Kyte Assmann
Henrik Kyte Assmann
26. april 2013
Sist oppdatert: 15. mai 2013
Den amerikanske ambassadøren til Norge inntok onsdag et fullsatt Terje Hansen, tett fulgt av dresskledde menn fra PST og Secret Service.

- My name is Barry White, but I won't sing for you, åpnet White med til latter fra salen.

I motsetning til sin legendariske navnebror var det godt liv i ambassadøren, som snakket på Global Economic Perspectives’ vårkonferanse med temaet amerikansk økonomi og politikk.

- Aldri før har vel en NHH-er vært nærmere president Obama, kommenterer GEP-leder Øyvind Fredriksen.

Utpekt av Obama
Barry White ble utpekt som amerikansk ambassadør til Norge av president Barack Obama tilbake i 2009. De møttes da White drev valgkamp for Jon Kerry, og Barack Obama for alvor gjorde sin inntreden på den nasjonale scenen som keynote-speaker på demokratenes landsmøte.

- Jeg hadde privilegiet å møte han neste morgen i en tre minutter lang samtale. Tre-fire måneder senere var han valgt inn til det amerikanske senatet, og ville at jeg skulle drive innsamling for han, fortalte White.

Snakket fritt
Ambassadøren snakket svært fritt den første halve timen av konferansen, og var innom mange ulike temaer. Blant disse var det demokratiske systemet i USA, og den konservative naturen dette har.

- Vi er trege med å gjøre ting. Og vi er redde for å gjøre ting. Det offentlige er naturlig konservativt, fortalte ambassadøren før han beskrev de ulike leddende en beslutning må gå gjennom før den igangssettes.

- Jeg håper dere innser hvor heldige dere er, fortsetter White. - Dere gjør det mye bedre enn resten av verden. Jeg vil la politikerne deres avgjøre om dere skal være med i EU eller ikke, men akkurat nå gjetter jeg på at dere er ganske glade for at dere ikke er det!

Mange spørsmål
Tross smånervøse blikk mot Whites Secret Service-følge, var det stor interesse for å stille ambassadøren spørsmål. De var gjennomgående utfordrende, men ble besvart i kanskje overraskende stor grad.

Har lobbyene i USA for mye makt? Kan krigen mot terror vinnes? Hva synes du om gullstandarden? Hva er ditt syn på «bit-coins»? Og tror du på «the blowback effect»?

Dette var noen av spørsmålene studentene utfordret amerikaneren med. Mange ble besvart, mens andre ble møtt med politisk korrekte svar.

Boston-bomben og Nord Korea
Boston-bomben var et selvsagt emne, og ble tidlig nevnt blant annet av moderator Kjetil Bjorvatn.

- Vi har en stor debatt om immigrasjon, og noen av oss er bekymret. Ingen vet hva Boston-situasjonen vil bringe til debatten og vi vet ikke om det vil ha noen effekt på debatten, sa White ærlig.

Da turen kom til Nord-Korea tok White situasjonen med stor ro.

- De har en veldig ny, og veldig ung leder. Han trenger å demonstrere lederskap, og ta kontroll. Vi må ta truslene seriøst, men vi må ikke overdrive reaksjonen. Vi får håpe han har mennesker rundt seg som snakker med ham dersom han er i ferd med å gjøre noe veldig dumt.

Godt over den planlagte tiden ble spørsmålsrunden ferdig. Hovedgjesten tok seg tid til et stykke pizza og pratet villig med studentene som flokket seg rundt han.

Siste tur til Bergen
På sin siste tur til byen mellom de syv fjell kom den avtroppende amerikaneren med flere visdomsord til de fremmøtte.

- Ett av problemene vi har i verden i dag er at det er for mye «instant communication», og for lite tenking. Folk skriver mye de ikke tenker mye over, og tenker lite på hvordan andre vil reagere.

Etter å ha fortalt forsamlingen om ABCs tidlige vinkling av 22. juli, og deres forsøk på å få gode sitater fra nettopp White utdyper han:

- Som jeg pleide å si i advokatselskapet mitt: Tenk på hvordan ordene dine ville sett ut på forsiden av The New York Times.

Eirik Berger er medlem av Global Economic Perspectives

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram