Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Bergen Matfestival: – Fra festival til samfunnsaktør

Den første helgen i september var det duket for matfestival i Bergen sentrum. Bulle tok turen til Festplassen for å teste både mat og stemning, og fikk pratet med festivalens daglige leder, Alexandra Krage Angell.
Solen skinte under årets matfestival på Festplassen. Foto: Privat
Solen skinte under årets matfestival på Festplassen. Foto: Privat
8. september 2022
Sist oppdatert: 8. september 2022

Solen skinner på lørdag formiddag og koronateltet på Festplassen er byttet ut med matshow, boder og uendelig av delikatesser. Bare en knapp time inn i festivalens åpningstid kryr det av folk i alle aldre, klare for å få en smakebit av “årets diggeste folkefest”. Hvor enn man ser, er det skiltet “økologisk”, og man får raskt inntrykk av at dette er lokale, hjemmelagde produkter, solgt av stolte bønder og små bedrifter. 

Daglig leder Angells ambisjon er å vise Vestlandet på et fat: – Her er det 99 prosent Vestlandet, forteller hun.

Angell nevner at krig i Europa, samt pandemien, har vært en vekker for viktigheten av å være selvforsynte og å spise kortreist mat.

I bærekraftens ånd ønsker festivalen å promotere det som er i sesong, slik at man lærer seg å spise deretter. Utover dette har Bergen invitert matbyer fra Italia, Spania, Frankrike og Portugal som, i likhet med Bergen, er med i UNESCOs kreative nettverk innen gastronomi. Under festivalen viste byene frem sin matkultur på kokkekurs. Sammen med lokale kokker ønsket de å inspirere publikum til å lage mer mat hjemme.

Daglig leder Alexandra Angell. Foto: Julie Vierdal Stensland.

Portugisisk pir og hjemmelaget is

Vi slo av en prat med flere av de lidenskapelige matentusiastene. Midt i hjertet av Festplassen var det spesielt én bod som skilte seg ut. Denne tilhørte Slow Food Bergen, i samarbeid med Fitjar videregående skole. Her flokket man seg sammen for å smake “portugisisk pir” rett fra den rykende grillen. Den unge makrellen kunne kalles portugisisk i og med at det var UNESCO-portugiserne i naboteltet som hadde laget marinaden.

Over fiskegrillen var det hengt opp en tidligere avisartikkel med overskrift: “Pir - Delikatessen som blir til dyrefor” (først omtalt i BA), samt skiltet “Good. Clean. Fair”. Vi ble fortalt at Slow Food Bergen ønsker å understreke hvor viktig det er å utnytte den maten vi har i den internasjonale og dagsaktuelle matkrisen.

Her bidrar elever ved kokkelinjen på Fitjar VGS med servering. Foto: Julie Vierdal Stensland.
Piren serveres over potetbåter med topping. Foto: Eva Camilla Knutsen.

Noen meter bortenfor var den grillede fisken byttet ut med en sjarmerende iskremvogn og et fat med oster. I denne boden møtte vi det nederlandske ekteparet Guus Morel og Laurien Geerske. Etter en ferietur i Norge i 2003 bestemte paret seg for å starte det organiske gårdsbruket Alm Gard på Feios.

I hele 17 år har de bidratt til Bergen Matfestival med sin hjemmelagde iskrem. Her kunne man prøve smaker som blant annet fløtemysost, tyttebæryoghurt og håndplukkede bringebær. I år var ung gouda ost et tillegg til menyen, med en bred variasjon av kryddervarianter.

Det nederlandske ekteparet fra Alm Gard byr på hjemmelaget ost og iskrem. Foto: Julie Vierdal Stensland
Hjemmelaget lakrisiskrem var også et alternativ for lakriselskeren. Foto: Eva Camilla Knutsen.

Bredere og bedre

Bergen Matfestival, som startet som et lite lokalmatsmarked på Bryggen, ble i år arrangert for 22. gang. Siden Matarena, som Angell er daglig leder av, tok over som prosjektleder for festivalen, har de forsøkt å gjøre den “bredere og bedre”. En viktig komponent for å oppnå dette har vært å sikre et bredere samarbeid i byen. Blant annet bidrar hele 35 restauranter med egne aktiviteter og festivalkonsepter og artister fra Vill Vill Vest sikrer musikk på flere av arenaene. 

Det foregikk opplegg knyttet til festivalen i alle retninger. Foto: Eva Camilla Knutsen.

Angell understreker at man har gått “fra festival til samfunnsaktør”. Her skal det være noe for alle - om man ikke selv kan komme til festivalen, kommer festivalen til deg. Hun nevner et arrangement for de eldre, hvor de påmeldte ble hentet i buss og kjørt til Lystgården på Langås. Her ble de servert «en historisk sjømatlunsj», tilberedt av en dyktig kokk. Ellers har det i oppkjøringen til festivalen vært sopptur til Fløyen for turgåere og skolebesøk med sjømat til barna.

På plass på Bergen Matfest var også NHH-gründeren bak Tastebuds. Foto: Julie Vierdal Stensland.
Tastebuds hadde et bredt utvalg av Cookies. Foto: Eva Camilla Knutsen.

Matfestival på NHH?

Angell forteller at festivalen ønsker å være mer inkluderende, og at studentene er en viktig målgruppe:

– Kanskje det blir matfestival på NHH? Eller kanskje vi dekker på et langbord rundt Lille Lundgårdsvannet og serverer lokal frokost? Det er helt klart at “årets diggeste folkefest” var en suksess, og at det blir enda mer å se frem til neste gang.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram