Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Bulle tester julebrus: – Det ser ut som mensen på dag fire

Julen nærmer seg med stormskritt, og i samme storm kommer den årlige debatten, som er opphav til lange diskusjoner, uenigheter og kanskje til og med en prøvelse på vennskap.
Testutvalget. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)
Testutvalget. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)
Testutvalget. (Foto: Maiwenn Knapskog/Foto NHHS)
6. desember 2022
Sist oppdatert: 6. desember 2022

Vi snakker selvfølgelig om hvilken julebrus som stikker av med tittelen «årets beste». For å avklare en gang for alle, har Bulle tatt på seg ansvaret å teste et utvalg ulike julebrus for å kåre hvilken brus du burde ha i hus.

Smak, estetikk og julefaktor

Før vi presenterer funnene våre, er det viktig med litt teori for å øke forståelsen rundt hvorfor vi løper vilt og hemningsløst til butikken for å hamstre den populære kullsyreholdige drikken. Julebrus er kort og godt (for de av dere som har levd under en stein), en brus som selges når det nærmer seg jul. Allerede fra november av er det vanlig at man kan skimte de røde eller brune drikkene plassert strategisk på hvert et ledig areal i butikkene. Brusen kommer i mange varianter, samme som bunaden og fotballag, og de ulike typene er skilt geografisk.

I vår test har vi tatt utgangspunkt i en rekke faktorer i bedømmelsen. Det aller viktigste momentet har vært selve smaken: Det er klart man ikke vil konsumere uappettitelig væske til ribben, pinnekjøttet, nøttesteken, lutefisken eller Grandiosaen for den saks skyld.

Videre har det estetiske også vært et viktig element. Vi har vektlagt fargenyanser og design på etiketten. Et kjedelig og lite julete design har trukket mye ned – er det jul så er det jul, og da synes vi det skal skinne gjennom på produktet. Neste faktor for vurdering er julefaktoren. Denne variabelen samvarierer både med design, farge og smak, men vi har likevel valgt å inkludere den ettersom andre momenter enn ovennevnte kan påvirke julestemningen. 

Objektive og subjektive vurderinger

Testpanelet har bestått av undertegnede, Ine Ervik og Adriane Wang, samt Marie Abusdal, en julebruselskende medstudent. I tillegg lot vi fotografen delta som en objektiv tredjepart ettersom fotografens «egen» julebrus ikke var med i testen. Det er på sin plass at vi kommer med en liten (eller stor) innrømmelse. Begge journalister har i aller høyeste grad prøvd å være så lite subjektive som overhodet mulig.

Men. Vi har begge hatt vår oppvekstsjulebrus representert i utvalget, og vil bemerke at dette kan ha påvirket vår vurdering. Det er klart at når din barndoms brus er representert, vil det automatisk påvirke poenggivningen til en viss grad. Dette gjelder for julebrusene fra Dahls og Hamar.

En andre innrømmelse må også inkluderes. Rød versus brun julebrus er et evig diskusjonstema, og til tross for at alle i panelet hadde en formening om hvilken farge som tilfredsstiller smaksløkene mest, har vi prøvd å legge disse fordommene under bordet. 

Terningkastene i testen er basert på et gjennomsnitt av panelets individuelle terningkast. 

For å krydre testen er det inkludert et par «jokere». Disse er blant annet saft, yoghurt og energidrikke med julebrussmak, samt energidrikke med smak av julen. 

Dahls

Testens første brus er Trondheims stolthet, Dahls Julebrus. Brusen luktet søtt og smakte enda søtere. Panelet ble ikke fristet til å skulle drikke mye av denne. Derimot trakk julefaktoren opp vurderingen, med en gammeldags figurtegning av julenissen. 

Terningkast: 4

Dahls: Trondheims stolthet. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)

Hansa Julebrus 

Til tross for at the OG julebrus fra Hansa var den første på markedet, er vi ikke-bergensere ikke-overbevist. Rødfargen og tegningen får absolutt frem julestemningen, men det virker som at de har glemt å tilsette smak i brusen. Kjenner vi godt etter får vi et hint av bringebær. 

Terningkast: 2

Den originale julebrusen fra Bergen. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)

Saftsuse 

Neste brus er en litt mindre kjent versjon fra Bergensområdet. Det var stor spenning i panelet når brusen ble helt i glasset. Er den rød? Er den brun? Spoiler alert: Den var rød!

Brusen lukter såpe og det er vanskelig å si hva den smaker. Valget av boks fremfor flaske var spennende, men passer dessverre dårlig til julebruskonseptet. Skulle brusen reflektert en karakter i en julekalender hadde den vært Mamsen og Lillegutt – den prøver sitt beste, men er rett og slett irriterende for menneskene som må deale med den.

Terningkast: 2

En litt ukjent julebrusvariant. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)

Oskar Sylte 

Denne brusen førte til en todeling av dommerpanelet. Noen av oss synes ikke den smaker noe, men resterende panel får hint av bringebær. Det virker som at julebrusprodusenten har fulgt den klassiske «hvordan-skape-julestemning-gjennom-en-brus-oppskriften» til punkt og prikke: julenisse på etiketten, rød farge og det er snev av en bringebærlignende smak.

Terningkast: 3

Julestemningen økte kraftig da denne ble konsumert. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)

Hamar Lillehammer

Den kanskje mest kjøpte brune julebrusen falt godt i smak hos dommerpanelet. Dog bemerker vi her at det var den sukkerfrie versjonen som ble servert. Brunfargen trekker ikke veldig opp på julefaktoren, men etiketten gjør derimot jobben. Brusen er stabil i smaken og ikke så søt, som gjør den perfekt til julemiddagen. Panelet kunne drukket litervis av denne!

Terningkast: 5

Denne brusen passer til alle måltid. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)

Iste med smak av julebrus

Denne isteen brøt nesten opp vennskapet mellom medlemmene i dommerpanelet da det var stor spredning i meningene. En av dommerne mente drikken var som flytende bringebærsaus, ikke brus, og at den luktet kunstig såpe. Derimot var to av dommerne overbevist og påstod at denne revolusjonerer juledrikk-konseptet. Den store diskusjonen om rød eller brun julebrus er best, ble satt på prøve da vi her fikk servert en brun juledrikk med smak av bringebær!

Terningkast: 5

Drikken var opphav til stor splittelse i dommerpanelet. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)

Lerum 

Et paradoks av en julebrus. – Den smaker mer som brun julebrus enn rød! Den er utrolig søt og minner nesten om karamell, noe som sammen med valget av plastflaske trekker ned på helhetsvurderingen.

Terningkast: 2,5

Lerums julebrus skuffet dommerpanelet. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)

Explo 

Testens verste testobjekt. Designet til boksen var meget interessant og vekket ulike assosiasjoner, dog ikke veldig julerelaterte. Det ble blant annet nevnt at fargen på denne ser ut som mensen på dag fire. Vi synes det var litt misvisende at energidrikken skulle ha smak av «Santa Power», da den like gjerne kunne hatt smaken «diabetes type 2». Drikken ble helt ut i frykt for diabetes, boksen ble pantet, og pengene ble brukt til å kjøpe mer Hamar Julebrus. 

Terningkast: 0,5

Dommerpanelet var enige i at restene skulle helles ut i vasken. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)

Battery 

Testens mest overraskende testobjekt! Eksotiske «X-mas spice» var absolutt den diggeste energidrikken på markedet, men kanskje ikke den beste juledrikken. Designet gir null julevibes, ei heller den gule fargen på drikken. Appelsin og kanel var overraskende godt sammen, og er et digg alternativ når man er lei av julebrusene med smak av champagne og bringebær. Vi anbefaler denne som en oppkvikkende juledrikk på sal! 

Terningkast: 4

En spennende drikke med hint av kanel. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)

Fun 

Julebrus-saften smakte av kunstig bringebærsmak, men får plusspoeng for gjennomført juletema. Hvis du elsker død julebrus, er dette et godt alternativ! 

Terningkast: 4

Denne smakte som død julebrus. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)

Skyr

Vi testes også et av butikkenes nye juleprodukt: Skyr sin julebrus-yoghurt. Forventningene var høye, men skuffelsen enda større. Vi håpte på en interessant variant med smak av brun julebrus, men det viste seg at Skyr har laget en yoghurt med mye smak av bringebær og null julevibe. 

Terningkast: 2

Skyr hadde ikke lagt seg i selen for denne yoghurten. (Foto: Maiwenn Knapskog/ Foto NHHS)

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram