Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Bullespørsmålene: – Det viser hvor fantastisk flinke studentene våre er!

Prorektor Stig Tenold på NHH bryr seg mer om studentene enn noe annet. Han fremhever deres attraktivitet på arbeidsmarkedet, og mener at siviløkonomer fra NHH har et stort fortrinn over andre siviløkonomutdanninger.

STÅR STØDIG: Prorektor Stig Tenold visste at kutt i videoforelesninger ville bli omdiskutert, men tviholder på at det er riktig strategi. Foto: (Halvor Grøstad/Foto NHHS)
2. oktober 2022
Sist oppdatert: 2. oktober 2022

I den nye serien Bullespørsmålene diskuterer Bulle dagsaktuelle temaer med profilerte NHH-personligheter. I dag: prorektor Stig Tenold.

1. NHH-ledelsen tviholdt på ønsket om å unngå digitale forelesninger, tross store protester fra studentene. Er dette en god strategi?

- Vi gjør det vi mener er det beste for læringsmiljøet. Jeg skjønner at det kan være upraktisk for den enkelte student at ikke alle aktiviteter automatisk filmes. Men vi vil bruke de digitale mulighetene på en smart måte, og det er faktisk mye filmet materiale tilgjengelig. Samtidig ønsker vi mer av aktiviteter som ikke egner seg for filming, fordi slike aktiviteter, eksempelvis caseløsning og diskusjoner, gir bedre læring.

2. Mens NTNU har produsert store børsselskaper som Kahoot, er det kun Finn Magnus Toralls Milrab som har lykkes å nå hundremillionersoverskudd rett fra NHH. Har skolen et dårlig gründermiljø?

Kanskje «problemet» er at våre studenter er veldig attraktive for eksisterende bedrifter og bransjer? Vi forsøker å gi et godt tilbud innen entreprenørskap, og vi ser at flere starter opp for seg selv enn tidligere, gjerne etter en periode i «vanlig» jobb. Samtidig skal man ikke se bort fra at de som velger NHH i utgangspunktet har en mindre risikosøkende legning, og en godt betalt konsulentjobb er jo «trygt».

3. På NHHs jodelkanal diskuteres det ofte seriøse problemstillinger, og noen ganger litt mindre formelle temaer. Hvor mye følger du med på kanalen og hvordan lar du deg påvirke av det som står der?

Jodel følger jeg ikke med på i det hele tatt, og det er trist for NHH og NHHS at så mye debatt skjer i et forum der anonyme får herje. Jeg har snakket med flere studenter som har følt seg maktesløse etter kritikk og hets fra det anonyme, mangehodete Jodel-trollet. Usynlige fiender er ofte de verste, og vi burde være bedre enn dette. For min egen del er jeg altså som en fotballspiller som ikke ser på terningkastet etter kamp. 

4. Nicolai Tangen skapte furore i fjor høst da han uttalte at ledelsen ikke bryr seg om studentene. Har han et poeng med kritikken sin?

Nei, og han har vel senere modifisert utsagnet. Er det noe jeg virkelig bryr meg om er det studentene og studiemiljøet. Så enkelt er det. Stillingen som prorektor tok jeg nettopp fordi jeg ønsket å gjøre en forskjell for studentene, jeg ville jobbe med «makrolæring» på NHH heller enn «mikrolæring» i auditoriet. Ulempen er at jeg ikke får tid til å forelese selv lenger. Men jeg har mye annen studentkontakt, som jeg setter stor pris på.

5. NHH har under oppussingen brukt 3,4 millioner kroner på kunst, mens studentforeningen de siste tre årene har levert et overskudd på 10 millioner kroner. Har vi for mye penger og for lite å bruke det på?

At NHHS tjener så mye penger viser hvor fantastisk flinke studentene våre er, men også hvor lett det er å få overskudd med mye gratis, høykvalifisert arbeidskraft. Økonomisk er NHH i en solid posisjon, og det skal vi prise oss lykkelig for.

6. Campus er kjent for å ha et flust av personligheter som bidrar til et unikt undervisningsmiljø. Hvilken lektor ville du helst sitte fast med i heisen i en time og hva hadde dere diskutert?

Jeg kunne gjerne sitte fast i heisen med hvem som helst av mine kolleger – alle har en interessant historie å fortelle. Men om det var mer enn én, ville jeg gjerne sitte ringside mens et knippe utvalgte professorer diskuterer formueskatt.

7. Det har vært diskusjoner om NHH har blitt frakjørt av andre siviløkonomutdanninger, blant annet som følge av at Oljefondet nå ansetter flest fra NTNU. Hvilke endringer bør NHH gjennomføre for å være relevante fremover?

Vi er definitivt ikke frakjørt av andre siviløkonomutdanninger. Begrepet er veldig utvannet, noen steder er det ikke engang karakterkrav for å komme inn på siviløkonomstudiet. Det finnes altså siviløkonomer, og så finnes det siviløkonomer fra NHH. Skal vi være relevante, må vi være lydhøre for hva bedrifter og samfunnsliv trenger. NTNU har en fordel ved at de dekker noen mer tekniske behov som vi ikke kan, eller bør, dekke.  

8. Studentforeningen har hatt sine skandaler opp gjennom årene. Rasering av hotellrom, syrebelagte dansegulv i klubben, og sist som episenter for Covid-19. Hvorfor skaper studentene gjentatte ganger oppstyr som havner i mediene?

Hver gang det skjer noe slikt på NHH, tenker jeg på at vi er 3500 mennesker, tilsvarende en liten bygd. Og i en liten bygd finnes fine folk som gjør dumme ting, og også noen dumme folk. Problemet er om slikt skjer fordi man er på NHH – hvis det er en «uniformering» som gjør det OK eller kult å oppføre seg som en dust. Når det gjelder studentforeningen, er jeg mer bekymret for at studenter føler seg ekskludert eller ensom. Hvis jeg kunne ønske meg noe, ville det være mer inkludering. Større åpenhet, og flere åpne grupper.

9. I kjølvannet av økt inflasjon har prisene på grunnleggende levevarer økt kraftig. Utdanningsminister Ola Borten Moe har imidlertid utelukket å øke studiestøtten fremover. Bør han skifte mening?

Utvilsomt. Det bør være fullt mulig å ha en OK levestandard som student uten å jobbe ved siden av, eller få hjelp fra foreldre eller andre. Samtidig er mitt inntrykk, basert på det jeg ser på campus, at mange NHH-studenter har helt OK økonomi.

10. Etter en lang dag på skolen frister det ofte med en tur ned i kjelleren for en god drink og sosial mingling. Hvilken bar går du til først og hva har du i glasset?

For min del er det bare tre rom som gjelder i Kjelleren: Campus, Klubben og TG-rommet. Så, gjerne en kveld på TG-rommet med fet musikk, høy prat og en boks med Lervigs No Worries i hånden. Og så tidlig hjem. Jeg er blitt for gammel til å være oppe etter midnatt.

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram