Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

DA BØLLE BULLET BEST!

2025 var bare to dager gammelt da året fødte en ny kjendis. Han heter Martin Bech Holte, og kaller seg samfunnsøkonom fra NHH. Mitt hjerte hamrer i brystet hver gang noen fra NHH gjør seg positivt bemerket. Hvorfor skjer det så sjelden?

Hans Geelmuyden er grunnlegger av Geelmuyden Kiese, og tidligere redaktør i K7 Bulletin.
20. januar 2025
Sist oppdatert: 20. januar 2025

Sirkushest mot sin vilje

Jeg må tilstå at jeg aldri hadde hørt om Bech Holte før jeg møtte ham i en middag før jul. Jeg leste boken hans dagen etter, og skrev en kommentar som Nettavisen publiserte om morgenen 2. januar, sekunder etter at sperrefristen var utløpt. Seks uker etter er Bech Holte mot sin vilje blitt sirkushest i den norske samfunnsdebatten med boken «Landet som ble for rikt».

Kjempesjenert!

I et portrettintervju med Dagens Næringsliv 18. januar sier Martin Bech Holte at han er veldig sjenert. Kjempesjenert, rett og slett. Han liker seg ikke i store settinger, og har knapt uttrykt seg offentlig tidligere. Det var jaggu på tide, tenker jeg. Mannen har doktorgrad i samfunnsøkonomi, har ledet McKinseys landkontor i Oslo i fem år, er førtifem år gammel, og har mye på hjertet!

Skriv i Bulle!

Alle har noe på hjertet. Hva har du på hjertet? Jeg er sikker på at noe av det du har på hjertet har offentlighetens interesse! Gjør som Bech Holte; Skriv det ned! Det behøver ikke bli bok. Et innlegg i Bulle er en god start. Det var slik jeg kom i gang selv.

Martin Bech Holte er høyaktuell med boken Landet som ble for rikt. Foto: Sigurd Bjørnestad, Aftenposten.

Skill person og rolle

Jeg begynte på NHH i 1975, knapt fylt 18 år. Snittalderen på kullet var 22. Jeg var nok ikke like sjenert som Bech Holte, men hadde enorm respekt for medstudentene. De var voksne. Jeg var gutt. De første ukene valgte jeg en lav profil. Så kastet jeg meg inn i heksedansen, og har aldri sett meg tilbake. Våren 1979 var vi fire venner som stilte til valg som redaksjon i K7 Bulletin. Vi kalte oss «Bølle», og slagordet var
«Bølle Buller Best»! I det samme valget stilte min venn Christian Thommessen som leder av Kjernestyret. Begge ble valgt, og jeg lærte meg regel nummer en i pressen; Skill person og rolle. Thommessen ble rævkjørt i hver eneste utgave av Bulle høsten 1979.

Rævkjørte Thommessen

– Du kan ikke behandle Christian slik. Han er jo en venn av deg, var det flere som sa.

– Ja, han er en venn, men han er også leder av Studentforeningen. Og når jeg er redaktør, forholder jeg meg til Christian som studentforeningsleder, svarte jeg.

Treffende personkarakteristikker

I jubileumsboken NHHS utga høsten 2011, beskriver Christian dette slik: «Da man for første gang som formann i NHHS ble eksponert for det som i ettertid må betraktes som en lærebok i pressens kritiske blikk og(alt for) treffende personkarakteristikker – og til og med fra en personlig venn og svirebror i form av den perfide og glitrende redaktør ”Fats” (Hans) Geelmuyden i ”Bulle”. Såret stolthet og selvhøytidelighet ble satt på sin første prøve – man får håpe man i årenes løp besto den……kanskje i form av den avslappede selvironi som kommer med den alder og livserfaring man ikke hadde som student….»
Det var raust av Christian. Vi er fortsatt gode venner.

Geelmuyden har vært en fast følgesvenn av Bulle etter han var redaktør, her fra våren 1991.

By og land mann mot mann

Høsten 1979 arbeidet en gruppe studenter med å gjenreise revytradisjonen på NHH. Vi åpnet velvilligst Bulles spalter, og la en plan for hvordan vi kunne mobilisere. Som et ledd i planen tok Bulle redaksjonen initiativ til å arrangere et stort studentmøte. «By og land, mann mot mann» var arbeidstittelen for møtet. Hensikten var å lufte ut gamle motsetninger i studentmiljøet, og bidra til å forene det. Mange av motsetningene hadde vi vært med å skape selv, så det skulle bare mangle at vi ikke brukte litt tid på å bygge broer før vi avsluttet studietiden. Mitt bidrag denne kvelden var et innlegg der jeg priste bygdeungdommen, og skamroste primærnæringene. Jeg snakket om hvor glad jeg var i å fiske. For virkelig å understreke poenget fortalte jeg at jeg fisket i Lærdal hver sommer.

Ut med flagget til topps

I avskjedsnummeret julen 1979 skriver vi; «Ser vi på våre 14 utgivelser + ekstra utgaver, har vår redaksjon satt rekord både i totalt antall sider og i gjennomsnittlig sidetall pr nummer.» For meg personlig var det enda viktigere at jeg med arbeidet i Bulle hadde satt rekord i hyggelige tilbakemeldinger fra studentene for arbeidet redaksjonen gjorde, og at jeg kunne gå ut fra NHH med flagget til topps.

Grip pennen!

Nå er det din tur! Hva irriterer deg på NHH? Hva gleder deg? Hvilke forelesere utfordrer deg? Hvem kjeder deg? Hvorfor elsker du regnskap og balanselære? Du behøver ikke skrive langt!
Kanskje du blir den neste Martin Bech Holte?

Hans Geelmuyden/ fhv. redaktør i Bulle

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram