Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.
Ivrige studenter vil under NHH-Symposiet ha muligheten til å følge hele konferansen live i Aud-Max.
Øyvind Fredriksen, Programsjef for NHH-Symposiet, er en av de ansvarlige for Stud. Forum. Han mener det er en fin måte å inkludere studentene på.
– Det har alltid vært en uttalt målsetning for NHH-Symposiet å inkludere studentene i det vi kaller “den perfekte møteplass”. I tillegg ønsker vi å gjøre distansen mellom morgendagens beslutningstakere og dagens beslutningstakere mindre.
NHH-Symposiet opplever at den akademiske interessen fra skolens studenter har tiltatt med årene, og Stud.Forum er et sted hvor du kan lære om det som kommer til å prege arbeidslivet ditt fremover, sier Fredriksen.
Ekslusive foredrag
I tillegg til å kunne se hele konferansen vil det være eksklusive foredrag forbeholdt studentene i Aud-Max.
Her vil blant andre leder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, administrerende direktør for Rema 1000 AS, Ole Robert Reitan og den uortodokse svenske økonomi-professoren, Micael Dahlén snakke.
– Foredragene i Aud.max er eksklusive foredrag utelukkende for de som deltar på Stud.forum. Foredragsholderne har laget egne presentasjoner skreddersydd til studentene, og blant annet vil den verdenskjente professoren og forfatteren Micael Dahlén snakke om noe så spesielt som “Don’t Start Working”, mens Head of Google Work Norge Christopher Conradi vil ta studentene med på en reise inn i fremtidens innovasjoner. NHH-studenter har aldri før hatt muligheten til å oppleve en så god konferanse, helt eksklusivt for studenter, sier Fredriksen.
Fornøyd med tema
NHH-Symposiet 2015 bygger på en graf brukt av sentralbanksjef Øystein Olsen, i sin årstale i 2014. Den viste at produktivitetsveksten i OECD-landene var på vei ned. Siden 1970 har den gått fra omlag 5 prosent årlig, til godt under én prosent – og trenden er klar.
– Konferansen tar for seg denne grafen, analyserer den og forsøker å finne løsninger på denne alarmerende trenden. Stagnerer veksten i produktivitet, kan vi i teorien si farvell til økt velferd for kommende generasjoner. Trenden til grafen etterlater ikke mye rom for optimisme, sier Eirik Berger, temaansvarlig for NHH-Symposiet.
Temaet er resultatet en omfattende prosess, med idémyldring programseksjonen til langt på natt.
– Vi snakket med næringslivsledere og professorer, og spurte dem hva de mente at NHH-Symposiet burde handle om. Begreper som gikk igjen var omstilling, kostnadseffektivitet, bærekraft og tiden etter oljen. Vi prøvde å finne ut hva ordene hadde til felles. Det var da vi kom over Olsens graf. Vi så hvor skremmende utviklingen var, og hvordan for eksempel eldrebølgen fort kunne gjøre situasjonen enda verre, sier Berger.
Berger forteller videre at den lave oljeprisen gjør produktivitetsdebatten enda viktig i Norge.
– Norge har hatt kjempeflaks de siste tiårene. Vi må faktisk helt tilbake til 1920-tallet for å finne et tidspunkt hvor Norge har hatt like gunstige utviklinger i internasjonale priser. Men denne flaksen må ta slutt en gang. Nå som oljeprisen har falt krafig, føler vi at programmet vårt er enda mer relevant. Produktivitetsvekst er viktigere enn noen sinne. Og oppskriften på økt produktivitet, den får studente fra dyktige foredragssholdere under Stud.Forum, forteller han videre.
Berger legger til at de har fått mye positive tilbakemeldinger på programmet fra næringslivet.
– De ansvarlige for foredragssholderne har gjort en fantastisk jobb med å hente inn navn som kan tilby helt nye perspektiver. Flere av navnene er mennesker som ikke er så synlig i det norske mediabilde, men som kanskje nettopp derfor er mer interessante.
Live experiment
Det vil bli avholdt et klassisk eksperiment med den verdensledende forskningsgruppen Choice Lab, på den andre dagen under Stud.Forum. Temaet for eksperimentet vil være tillit. Alexander Cappelen og Bertil Tungodden, som begge er professorer ved NHH, skal sammenlikne tillitsnivået mellom studentene på Stud.Forum og næringslivslederne på selve NHH-Symposiet i Aulaen. Bakgrunnen for eksperimentet er å forsøke å knytte produktivitetsbegrepet opp mot tillit.
– Alexander Cappelen viste oss en akademisk artikkel som hevded at dersom tillitsnivået i Russland hadde vært like høyt som i Sverige, så hadde de vært 60-70 prosent rikere. Dette er ganske eksepsjonelle tall, dersom de stemmer. De nordiske landene er blant de mest tillitsfulle landene i verden, og mange har ment at tillit er en del av den såkalte «nordiske modellen». Årsakssammenhengen kan gå begge veier her, men det er mulig at vi bør tenke mer på hvordan vi bygger tillit, forteller Margit Abel Grape, gruppeleder idé for NHH-Symposiet.
Flyr inn fra statene
Under Symp 2013 fløy Martin Wolf, sjefskommentator i i Financial Times, til NHH for å holde foredrag. I år kommer prodiktivitetseksperten og sjefsøkonomen for the Conference Board, Bart van Ark.
-Bart van Ark er ett av navnene vi er absolutt mest fornøyde med, på hele konferansen. Leser du en artikkel om produktivitet eller ser en graf, er sjansen stor for at kilden er the Conference Board. van Ark har lovet oss at han sakl levere helt nye tall på konferansen, som blir offentliggjort for resten av verden først i april. Med van Ark vet vi at vi får et foredrag av svært høy kvalitet. Vi har valgt å få inn en som kan levere et godt produkt fremfor en med høyere PR-effekt, sier Berger.