Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

– Det viktigste er å ikke være redd for å prøve seg!

Han har prøvd seg på alt fra å starte en restaurant til innovative moseball-prosjekter i USA. Erik Tien Huynh skiller seg ut som en vaskeekte gründerspire blant NHHs ellers risikoaverse studenter.

NHH-student Erik Tien Huynh. Foto: privat
8. februar 2024
Sist oppdatert: 8. februar 2024

På videregående så Erik for seg den sikrere veien i å bli med jusstudentene på Dragefjellet. Men etter å ha startet opp sin første restaurant som 18-åring bestemte han seg for å søke seg til NHH i stedet.

 – Jeg tenkte at siden jeg allerede hadde et godt nok snitt til jussen, hvilket studium ville passet best for å jobbe med business? NHH var førstevalget. Jeg hadde hørt om mange ledere og entreprenører som studerte her og er heldig nok til å ha møtt noen av dem. 

Som sin første erfaring med gründerskap åpnet Erik restauranten Sweet & Sour i Larvik. Dette gjorde han rett etter å ha fullført VGS med startkapital han samlet i løpet av 3 år på jobben hos McDonalds. I tillegg fikk han støtte fra kommunen og ulike organisasjoner som støtter oppstartsbedrifter. 

Til å begynne med tenkte Erik å åpne en liten matbar, men med litt hjelp fra blant annet kommunen vokste planen imidlertid til et lokale med plass til hele 230 personer. 

 – I starten ville jeg også lage maten og servere den selv, men fordi restauranten nå var en av de største i Porsgrunn, måtte jeg ansette alt fra kokker til servitører. 

Sweet & Sour-eventyret tok etterhvert slutt under pandemien, da restauranten gikk konkurs. 

 – Hele VGS var planen å bli advokat, men når jeg startet restauranten forelsket jeg meg fort i friheten av å jobbe med hva og hvem jeg ville. 

Komme ut i verden

NHH unngår litt kritikk. Erik presiserer at skolen ikke forberedte han på å ta risikoer, men heller på å finne seg jobb. Det gjelder å komme bort fra skolebenken og ut i verden. 

 – Det er kanskje en litt kjedelig ting å si, men man må ikke være redd for å prøve. Vær heller redd for å ikke prøve. Du kommer til å feile og du må være klar over at det kommer til å skje, men du kommer til å lære av det. Ikke vær redd for å spørre om råd fra erfarne gründere og ledere. De liker som regel å snakke litt om seg selv. 

Likevel byr NHH på en del muligheter for å starte noe selv. 

 – Det er flere muligheter innenfor entreprenørskap for NHH-studenter. Organisasjoner som Innovajson Norge og Forskningsrådet kan gi deg støtte og kunnskapen du trenger for å komme i gang med ideen din.

– Mitt beste råd for gründerspirer på NHH er å delta i ulike arrangementer og workshops, spesielt de som interesserer deg. Dette vil hjelpe deg med å bygge et solid nettverk, øke kompetansen din og skaffe inspirasjon. Det viktigste er at man ikke er redd for å prøve. Vær modig, ikke nøl med å prøve nye ting – det er gjennom erfaring du vil vokse til den gründeren du drømmer om.

Gründereventyr i USA

Våren 2023 dro Erik på utveksling til University of Cincinnati på grunn av deres sterke utvalg av entreprenørskapskurs og det moderne tekniske utstyret som er tilgjengelig for studentene. I et av kursene skulle studentene starte sin egen bedrift. Først skulle de brainstorme forretningsideer for så å forsøke å pitche disse til medstudentene sine for å overbevise dem om å bli med på ideen. Prosjektene som vant frem ble støttet med oppstartskapital fra skolen. Erik brukte denne muligheten til å starte bedriften Mose & Friends Co. med fem andre studenter. 

 – Ideen var å ha moseballer som evige kjæledyr i små glasskrukker, og folk kunne dekorere disse krukkene selv med steiner og til og med muligens legge til en liten fisk. Det var en veldig "gjør-det-selv"-tilnærming, og ved kjøp ga vi kundene våre et adopsjonssertifikat også. Det var et morsomt startup jeg lærte mye av.

Med tanke på utvekslingssemesteret sitt forteller Erik hvordan han det var et kultursjokk for han. Han la merke til hvordan mentaliteten var forskjellig mellom amerikanske studenter og norske studenter.

 – Studentene jeg møtte i USA hadde en sterkere entreprenørskapsånd, mens vi i Norge ikke akkurat blir lært opp til det. Vi foretrekker ofte å følge en sikker og trygg vei. Kanskje også Janteloven holder oss litt i sjakk her.

Ståpåvilje i motvind

Starten som ung gründer var ikke lett. Selv om de nødvendige ressursene var på plass for Eriks første gründereventyr, krevde det mye ståpåvilje å få restaurant opp i luften. I tillegg til nettsiden og markedsføring tok Erik ansvaret for mye av ansvaret for den daglige driften. Blant annet sto han opp tidlig for å hente og forberede råvarer. Før han fikk ansatt en kokk laget han også maten selv. 

 – Helt i starten opplevde jeg ikke den samme friheten. Jeg tror ikke jeg fikk mer enn 4 timer søvn hver natt det første halvåret. Noe jeg lærte fort var å fokusere på å delegere arbeidsoppgaver. Det var intenst i starten, men etterhvert lærte jeg hvordan jeg skulle få det til å funke.

Akkurat nå prøver Erik å fokusere litt på studiene sine, men dette hindrer han ikke fra å følge lidenskapen sin. Hans nyeste prosjekt er et markedsføringsbyrå ved navn XPAN.no. Til sommeren skal han også å dra tilbake til California. Denne gangen for å delta i Gründerskolen gjennom NHH. 

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram