Nyhet! Vi har lansert ny nettside. Del gjerne feedback enten på epost eller på Jodel.

Annonsere?

Drivhuset 2024: Make Bærekraft Great Again

Drivhuset 2024 dekket alt mellom himmel og jord - bokstavelig talt. Fra jordkvalitetens betydning for bærekraft til perspektiver fra en bankleder om hvorfor «stakeholders» kanskje burde prioriteres over «shareholders».
Foto: manuela Frade/ FOTO NHHS
Foto: manuela Frade/ FOTO NHHS
28. oktober 2024
Sist oppdatert: 29. oktober 2024

Grønn løper. Ost og kjeks og druer. Vakre lokaler i Solheimsviken. Dette var velkomsten til årets Drivhus-konferanse. Minglebordene ventet på deltakere og samtaleemner om hvordan vi som individer, arbeidstakere, studenter og samfunnsborgere kan omstille oss til et mer bærekraftig samfunn. 

En nostalgisk Thøgersen 

Vår alles kjære rektor, Øystein Thøgersen, åpnet konferansen med en aldri så liten åpningstale. Eller vi burde vel kanskje kalle det forelesning? Her ble vi dratt tilbake til skolebenken og rett inn i makrotimen. Det var tydelig at Thøgersen savner å være foreleser, da øynene hans glitret idet han ga publikum en storslagent presentasjon om omstilling til bærekraftig vekst. 

Etter foredragsåpningstalen kom den offisielle åpningen på plass i form av at rektor klippet den grønne snoren på tradisjonelt vis. 

Rektor Øystein Thøgersen er snart å se i forelesningsalen på NHH. Foto: Manuela Frade/FOTO NHHS.

Se etter meitemark og hvitt sopplag

Første foredragsholder var Fredrik Schmidt Fotland, CEO i Wastech. Wastech arbeider med å konvertere matavfall til næringsfull jord. Temaet for foredraget var kanskje ikke overraskende nettopp bærekraftig avfallshåndtering. Hva lærte dere om der, spør du? Jo, her lærte vi viktigheten av å ha et næringsfullt jordsmonn. Er du usikker på hvordan du kan vurdere dette, er det bare å se etter meitemark og tynt lag av hvit sopp, da dette er gode indikasjoner på at jorden er sunn og frisk. 

Fotland hadde ikke manko på metaforer og sterke bemerkninger. Han kunne blant annet meddele at «kunstgjødsel er noe drit» og at avfallshåndtering er som et kinderegg da det fører til store klimagassutslipp samtidig som man håndterer avfall. Fotland prøvde seg også som wingman da han viste oss bilde av «posterboyen» på deres merkevare Dyrka. Han kunne meddele at posterboyen var på Tinder, og en real og kjekk fyr. Og ikke minst: hadde grønne fingre. 

Stakeholders > shareholders

Kvelden gikk videre fra grønne fingre til grønne investeringer. Herlaug Louise Fyhn, seniorrådgiver innen bærekraft i DNB, hadde nemlig foredrag om bærekraftige investeringer. Her trakk flere i publikum på smilebåndet (og kjente kanskje en liten klump i magen) da Fyhn startet med quoten: «yes the planet got destroyed. But for a beautiful moment in time we created a lot of value for shareholders». 

Det var ikke bare fryd og gammen og grønne vakre tall som ble presentert av Fyhn. Hun trakk blant annet frem at mens verden stadig etterspør fornybar kraft, er det omtrent ingen utbygging av fornybare kraftkilder i Norge, i motsetning til resten av verden. 

Herlaug Louise Fyhn startet foredraget med et engasjerende sitat. Foto: Antony Valavi/FOTO NHHS.

Innovasjon med generativ AI

Neste kvinne i ilden var Emilie Orlien, manager i Sprint Consulting og storbruker av det vi på folkemunne kjenner som Chat. AI har hatt sin enorme inntreden i studentmassen, de fleste kollokvier og sneket seg inn i de fleste oppgaver. Vanligvis er dette noe som er frarådet, men i kveld var situasjonen noe annerledes: vi ble heller oppfordret til å brette opp ermene, lete frem telefonen og skamløst bruke AI.  

Så utstyrt med dette oppdraget gikk alle tilskuere inn i foajeen til storslått servering og enda en runde med mingling, middag og idemyldring. 

Etter en grønn tapas som falt i god jord hos undertegnede, var gründerspirene i magen storfornøyd. Med fulle mager, tomme asjetter og noen AI-genererte problemer og tilhørende løsninger var salen atter en gang klar for å spisse ørene og ta til seg mer informasjon.

Orlien hadde brukt Generativ AI som sparringspartner i innovasjonsprosessen og laget et eget selskap – en digital markedsplass for barneutstyr. En ide som forøvrig var klar for pilotering og kanskje til og med skalering - de eneste trinnene i innovasjonsprosessen som ikke enda var gjennomført (med AI). 

Og nei, du trenger ikke bruke stipendet på å finansiere bruken av Chat. De verktøyene Orlien hadde benyttet til å generere sin StartUp kostet henne null og niks! 

Næringslivets næringskjede: den erfarne haien, småfisken og ferskfisken. Foto: Manuela Frade/FOTO NHHS.

Sirkulærøkonomi? Mer som uendelige OL-ringer

Etter foredrag, AI-kurs og middag var det klart for paneldebatt. På scenen var Fredrik Schmidt Fotland, NHH-studenten Maren Haugervåg og marked- og forvaltningsdirektør Øyvind Ramberg fra GC Rieber – henholdsvis den erfarne haien, småfisken og ferskfisken som skulle kaste seg ut i en engasjerende samtale om næringsliv og bærekraft.

Det ble en samtale om utfordringer, hvor Haugervåg etterlyste mer praktisk pensum, spesielt verktøy for å håndtere dilemmaer, noe som skapte engasjement hos de mer erfarne. Her ble sirkulærøkonomien sammenlignet med OL-ringer: absolutt alt henger sammen med alt. Og akkurat derfor er slike arrangementer helt ypperlige, man kommer i prat, får nye bekjentskaper og kontakter som kan bistå med å løse slike dilemmaer (networking, networking og mer networking).

Avslutningsvis delte paneldeltakerne sine beste råd for å bygge en bærekraftig karrierevei:

  1. Endre folks holdninger: Make Bærekraft Great Again!
  2. Bygg et godt team – å jobbe alene eller med feil team er tungt.
  3. Koble deg opp på næringslivet – kanskje din fremtid ligger et annet sted enn i revisjon!

Relaterte innlegg

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram